Tvarka namuose (II dalis): valymas be chemikalų

Daugumoje valymo priemonių yra kenksmingų medžiagų, kurios sukelia alergiją ar dermatologinius susirgimus. Tačiau visuomet yra išeitis - valymo priemones galima pakeisti produktais, kuriuos naudojame kasdien.

Actas

Neskiestas actas veiksmingai kovoja su senomis dėmėmis. Jį galima naudoti ant keraminių, metalinių ir bet kokių kitų paviršių, išskyrus marmurą. Keletas arbatinių šaukštelių acto, užpiltų ant audinio skiautės, padės jums išvalyti vonią nuo rūdžių ir kitų nešvarumų.

Jei norite išvalyti dėmę iš jautresnio paviršiaus, actą pirmiausia reikia atskiesti vandeniu. Actą galima naudoti ir valant langus. Negalima naudoti valant medvilnę ir liną.

Druska

Ji tinkama pašalinti purvą nuo varinių daiktų. Ypač veiksminga yra druską maišyti su actu: taip šis derinys padeda nuo koklių, kriauklių ir dušo užuolaidų pašalinti netgi grybelį ir pelėsius. O jei druską sumaišytumėme su citrinos sultimis, tai ne tik efektyviai nuvalys, bet ir suteiks gaivų kvapą. Tiesa, valant su druska svarbu turėti omenyje, jog ji subraižyti kai kurios metalus ir plastmasę. 

Valgomoji soda

Sodą galima naudoti ne tik tvarkant patalpas, bet ir avalynės, drabužių, kilimų bei minkštų baldų priežiūrai. Ji puikiai susitvarko su sunkiai išvalomomis vyno, rūdžių ir lūpdažių dėmėmis, esančiomis ant bet kokio audinio paviršiaus. Užtenka įlašinti į sodą keletą vandens lašų ir užtepti šią tirštą masę ant paviršiaus - po keleto minučių neliks jokių dėmės pėdsakų. Tvarkant vonią ir virtuvę, taip pat galima naudoti sodos ir vandens mišinį.

Citrinų sultys

Jos puikiai tirpdo nešvarumus, todėl tinka valyti voniai ar kriauklei. Citrinų sultys suteiks ypatingą spindesį metaliniams daiktams, taip pat veiksmingai pašalins pasenusias dėmes ant indų.
Perpjaukite citriną per pusę ir patrinkite purvinus indus arba virtuvės baldų paviršius - dėmės išnyks. Citrinos skiltele galima patrinti daiktus, padengtus storu dulkių sluoksniu - jie taps „naujutėliais". 

Alkoholis

Tirpdo riebalus ir gali būti naudojamas kaip dėmių išėmimo priemonė iš kai kurių audinių (ne iš acetatinio ar dirbtinio šilko, sudėtyje yra cukraus, tad gali likti dėmių).

Amoniakas

Jis yra stiprus riebalus tirpdantis skystis. Niekad nenaudoti uždaroje patalpoje, nes jo garai nuodingi. Atskiestas vandeniu gerai valo stiklą ar veidrodžius.

Kuo geriausia valyti:

Augalus: muilo ir vandens mišiniu.

Orkaitę: tirštą sodos ir vandens masę palikti kelioms valandoms ant orkaitės. Galima užlašinti ir sodos, jei dėmės įsisenėjusios.

Kanalizaciją: tinkamiausi sodos ir acto mišiniai.

Veidrodžius: actas, druska ir vanduo.

Kriauklę ir vonią: paviršių valyti acte išmirkyta kempinėle, o tada užberti sodos ir nuvalyti vandeniu.

Kilimus: gazuotas vanduo ir soda, kuriuos nuvalyti šluoste, bet geriausia dulkių siurbliu.

Grindis: citrinos sultys ir alyvuogių aliejus suteiks spindesio. Alyvuogių aliejaus turėtų būti dvigubai daugiau nei sulčių.

Orkaitę: Ištrinti tirštu sodos ir vandens mišiniu ir palikti kelioms valandoms. Jei prikepę riebalai iškart nenusivalo, užbarstyti sodos ir, užlašinus kelis lašelius acto (apie 2 min. putoja), nuplauti vandeniu.

Kanalizaciją: Unitazui užteks šepečio ir sodos, o vamzdžiams reikės stipresnės priemonės (ne rečiau kaip kartą per savaitę): 0,5 kibiro verdančio vandens, 1/4 puodelio sodos ir 1/4 puodelio acto mišinio. Norint panaikinti nemalonius kvapus, suberti stiklinę sodos, po to lėtai supilti tiek pat acto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis