Specialisto konsultacija: kaip sumontuoti lubinį šviestuvą

Lubiniai šviestuvai yra pakankamai populiarus šviesos šaltinis namuose. Pasirodo, jiems susimontuoti visai nereikia kviestis meistro. Tai padaryti galima ir patiems. Kaip teisingai susimontuoti lubinį šviestuvą be papildomos konstrukcijos, sutiko papasakoti Elektrikasvilniuje.lt tinklalapio įkūrėjas Mindaugas Šėperis.

Darbų laiko sąnaudos: nuo 15 iki 45 min.

Jums reikės:

● Kopėčių. Jei jų neturite, prisistumkite stalą ir ant jo užsidėkite kėdę – šiuo atveju būtina pasitikrinti stabilumą.

● Akių apsauga. Ji reikalinga nuo krentančių dulkių gręžimo metu. Jei nešiojate akinius – šiokia tokia jau yra.

● Pirštinių. Tam, kad neišteptumėte lubų. Arba tiesiog dažnai plaukite rankas montavimo metu.

● Įtampos indikatoriaus – atsuktuvo. Šį instrumentą įsigysite bet kurioje ūkinių prekių parduotuvėje.

● Replių – kandiklio. Laido trumpinimui.

● Peilio – rėžtuko. Izoliacijos nužievinimui. Jei jo neturite galite panaudoti nedidelį , aštriausią turimą virtuvinį peilį.

● Akumuliatorino suktuvo arba drelės (priklausomai nuo lubų konstrukcijos).

● Pieštuko. Montavimo skylėms pažymėti.

Prieš pirkdami šviestuvą atkreipkite dėmesį į tai, kiek laidų ateina iki šviestuvo kabinimo vietos: ar laidas yra dviejų ar trijų gyslų – nuo to priklausys ar bus galima apšvietimą reguliuoti vienu, ar dviem jungimo mygtukais.

Prieš montuojant šviestuvą reikia patikrinti lubų konstrukciją ir pagal ją įsigyti tvirtinimo elementus. Į šviestuvo komplektaciją paprastai įeina betoninių lubų tvirtinimo elementai. Jei jūsų lubos gipsinės – specialius tam skirtus tvirtinimo varžtus reikės įsigyti papildomai.

Išpakavę šviestuvą pirmiausia perskaitykite šviestuvo instrukciją.

Prieš pradėdami montavimo darbus atjunkite elektros srovę, nuspausdami apšvietimą reguliuojantį mygtuką. Po to būtina nuleisti arba išsukti saugiklį.

Šviestuvai skiriasi savo sandara – vienų korpusas yra tvirtinamas prie lubų tiesiogiai, kitų – tvirtinimo ir šviestuvo korpusai yra atskiri elementai . Šviestuvo surinkimo instrukcija turi būti komplektacijoje.

Šviestuvo montavimas

Paėmę šviestuvo tvirtinimo korpusą pagal jame pažymėtas tvirtinimo angas, pažymime tvirtinimo vietas lubose. Tada su drėle išgręžiame skyles lubose ir jose įstatome tvirtinimo kaiščius. Iš lubų išeinantį laidą prakišame pro šviestuvo tvirtinimo gaubto angą, o patį tvirtinimo gaubtą prisukame į tvirtinimo kaiščius, taip pritvirtindami šviestuvo tvirtinimo korpusą prie lubų.

Pro tvirtinimo korpuso skylę įkištą laidą nukerpame ir paliekame 20-30 cm ilgio, patį jo galą nužieviname, t.y. apie 5 cm nuo galo aštriu peiliu nuvalome pirmąjį izoliacijos sluoksnį. Po to palikę 0,5 cm nuo galo nuvalome ir antrą izoliacijos sluoksnį. Iš laido galo turi išlįsti bent kelios gyslos.

Jas sukišame į montavimo kaladėlę, kuri yra šviestuvo tvirtinimo korpuse. Išimtinais atvejais (liuminisenciniuose šviestuvuose) turi reikšmės kaip bus sujungiami laidai – F (fazė ) ir N (nulis). Tokio šviestuvo kaladėlėje yra pažymėta kur kokį laidą jungti. Jūsų iš lubų atvesto laido mėlyna laido gija jungiasi į N, o ruda (arba tamsi) laido gija jungiasi į F jungtį. Sujungus laidus galima montuoti šviestuvo gaubtą, arba pabaigti surinkti patį šviestuvą pagal instrukcijas.

Įjungus elektros srovę ir įjungus mygtuką šviestuvas turėtų šviesti.

Jei sumontavus šviestuvą jis neveikia. Ką daryti?

Nuimkite šviestuvo gaubtą ir indikatoriumi patikrinkite rudąjį (fazinį) laidą. Jei indikatorius signalizuoja apie ateinančią elektros srovę patikrinkite ar jungtyje laidas yra teisingai pritvirtintas. Jei indikatorius nesignalizuoja apie ateinančią elektros srovę – elektros skydinėje patikrinkite saugiklį – gal paprasčiausiai užmiršote jį įjungti.

Dažniausios klaidos:

● Laidų galai izoliuoti izoliacine juosta. Yra tikimybė, kad tokią izoliacinę jungtį tirpins kaitrinės lempos generuojama šiluma taip tirpindama izoliaciją. Yra tikimybė, kad laidai nudegs. Todėl primygtinai patartina naudoti jungties kaladėlę;
● Neteisingai parinkti šviestuvo tvirtinimo elementai. Šviestuvas nukrenta, arba laikosi nestabiliai;
● Šviestuve įsukama per kaitri lemputė (negalioja led ir taupioms lemputėms). Per kaitrios lemputės atveju gaili suaižėti lemputės patronas. Šviestuvo instrukcijoje pasitikrinkite maksimalią lempučių galią (MAX 40; 60; 80 ir t.t.).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis