Praktiška ir jauku: interjeras vos 30 kv.m. bute

Anksčiau gyvenimas mažame bute asocijuodavosi su skurdu ir nepatogumu, tačiau dabar tokie kompaktiški būstai vis labiau populiarėja. Tai, kad mažą butą galima įrengti, jaukiai, stilingai ir funkcionaliai, patvirtina ir su tokiu iššūkiu susidūrusi interjero dizainerė Eglė Balčiūnaitė. Vos 30 kv.m. plote ji sugebėjo sukurti patogų ir subtilia elegancija pasižyminti butą.

Dizainerės teigimu, įsigijus mažo ploto būstą, jo erdvę vizualiai praplėsti galima renkantis šviesių tonų apdailos medžiagas, aksesuarus ir baldus. Tiesa, kadangi mažoje erdvėje yra palikta nedaug vietos improvizacijai, būtina iš anksto žinoti, kokio buto norėsite.

Butą sukūrė iš vienuolyno celės

E. Balčiūnaitės įrengtas butas yra Senamiestyje, tad pati patalpų vieta bei išplanavimas – skliautinės lubos – įpareigojo „nepabėgti“ nuo klasikinio stiliaus. Lengva bei neperkrauta klasika tapo šio interjero stiliaus kertine ašimi.

Kažkada šis butas buvo vienuolyno celė. Atskirose buto pusėse (tiek iš miegamojo, tiek iš svetainės zonų) yra įrengti išėjimai į lauką. Vienas – į vidinį kiemą, kitas – į gatvę. Tad pirmoji dizaineriams kilusi užduotis buvo surasti gerą ir konkrečiai šiam butui tinkamą išplanavimą. Nepaisant to, kad erdvė labai maža, bute sutilpo miegamasis, drabužinė, sanitarinis mazgas, darbo zona bei bendra svetainės ir virtuvės patalpa.

Virtuvė yra šviesi dėl to, kad susilietų su bendra visuma. Ji minimali, labai nedidelė. Tėra mažas bariukas-staliukas, skirtas prisėdimui valgymo metu.

Visame bute yra tik vienos durys – į sanitarinį mazgą. Tai yra į tualeto bei vonios zonas. Durų funkciją tarp miegamojo zonos ir svetainės atlieka dekoratyvios užuolaidos. Jos buvo pasirinktos tam, kad kuo labiau išnaudoti erdvę, ji atrodytų didesnė, bei nereiktų palikti vietos durų atidarymui.

Pasirinktos klasikinės spalvos

Seną, neremontuotą būstą įsigijo studentė, kuri ten planavo gyventi viena, tad butas įrengtas taip, kad jai būtų patogu gyventi. Klientė pageidavo klasikinės stilistikos buto.

Visos apdailos medžiagos, baldai interjero kūrimo metu buvo renkami labai šviesūs, nes dizainerei ir būsimai gyventojai norėjosi, jog gyvenamoji erdvė vizualiai atrodytų didesnė. Dėl to buvo atsisakyta bet kokių tamsių tonų.

„Šis nedidelis butelis tapo jaukia ir patogia gyvenamąja patalpa, kurioje suprojektavome visas zonas, kurių pageidavo buto savininkė. Norint atskirti patalpas, naudojome užuolaidas. Jaukumo ir šilumos šiam butui suteikė įvairių tonų bei faktūrų audiniai“, - pasakojo dizainerė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis