Medinė paletė: nuo lovos iki namo kūrimo

Paletės bene dažniausiai naudojamos gabenant krovinius, tačiau išradingai pažvelgus į šiuos medinius padėklus, iš jų galima pasidaryti daugybę praktiškų ir unikalių namų interjero papuošimų. Jie gali būti originalia baldų gaminimo medžiaga, kurią galima pritaikyti ne tik sodybose ar loftuose, bet ir kuriant modernų dizainą namuose.

Pasak sofą ir lovą iš palečių pasigaminusio studento Augustino Ramelio, į šiuos baldus ypatingai smagiai reaguoja draugai – jiems tikrai smagiau ir patogiau sėdėti ant plačios minkštos sofos, nei ant kietos kėdės ar taburetės. Idėja pasigaminti tokius baldus vaikinui kilo iš poreikio turėti patogius ir originalius namų interjero papuošalus.

Vaikino teigimu, sofą iš palečių pagaminti galima per pusdienį, o rankų darbo baldas džiugins tikrai ilgai. Norint pasidaryti tokią sofą, visų pirma, reikia sukalti visas iš palečių išlindusias vinis, kad tolimesnis darbas būtų saugus. Tuomet paletes reikia nušlifuoti, geriausia tai daryti šlifavimo mašina. Taip bus ne tik nuvalomas palečių paviršius, bet ir lengviau užapvalinti aštrius kampus. Nuvalius visas dulkes nuo palečių – darbas baigtas.

Jei norite, kad sofa būtų aukštesnė, paletes patariama sukrauti keliais aukštais viena ant kitos, vaikinai, šiuo atveju, pasirinko patogų variantą – dviejų palečių aukščio sofą. Vėliau ant palečių uždėjo čiužinį, ant jo galima pridėti pagalvėlių ar užtiesalų, taip bus patogiau.

Neskaičiuojant šlifavimo popieriaus mašinai ir elektros, sofa vaikinui nekainavo nieko. Paletes jis su draugais gavo iš kaimyno, kuris turi prekių sandėlį daugiabučio rūsyje. Tai, ant ko dabar sėdi – trijų dalių čiužinys, kuris liko išardžius seną lovą, buvusią bute. Darydamas lovą vaikinas už paletes taip pat nemokėjo, tad kainavo tik čiužinys.

Palečių nemokamai galima gauti iš krovinių pervežimu ir sandėliavimu užsiimančių įmonių ir netgi prekybos centrų, nes po tam tikro naudojimo laiko, paletės tiesiog išmetamos. Nusipirkti jų galima namų apyvokos reikmėmis prekiaujančiose įmonėse. Vienos medinės paletės kaina apie 25 Lt.

Jeigu medžio spalva jums nepatinka ar netinka prie bendro kambario interjero, paletę galima nušveisti ir nudažyti norima spalva. Norint, kad ji geriau išsilaikytų, galima paletę ir nulakuoti su medžiui skirtu laku.

Iš palečių taip pat galima padaryti:

1. Stalas
Iš palečių padarytas stalas gali būti įvairaus aukščio ir pločio. Tereikia šalia ar viena ant kitos dėti paletes, pasirūpinti kokybišku stalviršiu. Labai patogu, jeigu prie jų bus pritvirtini ratukai, taip stalą bus galima stumdyti ten, kur tik reikia.

2. Minkštasuoliai, jų kampai
Minkštasuolį iš palečių galima pasidaryti sudėjus jas viena ant kitos, aprišus prilaikančiais kaspinais ir ant viršaus pridėjus pagalvėlių. Jeigu norite susikurti kampą sėdėjimui, jums reikės dėti dvigubą palečių sluoksnį, jas sutvirtinti tarpusavyje, o vėliau tiesiog pasiūti specialų minkštą sluoksnį patogiam sėdėjimui.

3. Lentynos
Sukalus paletes taip, kad vis plokščioji dalis liestųsi prie sienos, iš jų galima pasidaryti puikias lentynas. Jeigu jos atrodys per siauros, galima įkalti papildomas lentynas arba vinis. Ant jų kabinti kepures, skėčius, lauko drabužius ar net dviračius. Paletę padalinus į kelias dalis, galima padaryti puikią lentynėlę indams susidėti.

4. Lauko baldai
Iš palečių sukurtų laiko baldų nebus gaila išmesti jiems susidėvėjus, o reikalui esant juos pakeisti naujais. Tiesa, tokius lauko baldus patariama nulakuoti, taip jie ilgiau išlaikys spalvą ir bus mažiau pažeidžiami dėl drėgmės. Iš palečių galima pasidaryti kėdes, suoliukus, tvorelę, dėžę kompostui kaupti...

5. Vasarnamis arba žaidimų namelis vaikams
Vienam nedideliam nameliui pastatyti reikia maždaug 80 palečių, kurios yra kalamos viena prie kitos. Ant viršaus užtempiamas tentas, kuris apsaugo namelio vidų nuo drėgmės. Į tarpus tarp palečių galima prigrūsti akmenų, medienos likučių, izoliuoti su putų polistiroliu. Tokį namą, penki vyrai gali pastatyti vos per savaitę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis