Lubų dažymas – ką apie tai reikia žinoti?

Sienų ar lubų dažymas neretai yra pats paprasčiausias ir pigiausias, tačiau kardinaliai namus atnaujinantis remonto sprendimas. Specialistai pataria lubas perdažyti kas kelis metus, nes kasdien jos vis pilkėja ir praranda savo estetinę funkciją.

Kaip nudažyti lubas patarti sutiko UAB „Dažmeta“ vadybininkas Audrius Valius. Specialisto teigimu, pasiruošimas dažymui trunka 70%, pats dažymas 30% skiriamo laiko. Tai reikalauja kantrybės, bet rezultatas atperka viską.

Kokybę užtikrina ir pasirinktas glaistas

A. Valius pasakojo, kad patalpose, kurios yra naudojamos intensyviai, lubas reikėtų perdažyti ne kaip įprasta manyti, kas penkis metus, bet ir dar dažniau. Jeigu patalpoje yra didelis praeinamumas, rūkoma, atliekami remonto ar gamybiniai procesai, lubos praranda estetinę išvaizdą, būna netiesiogiai apkraunamos aplinkos veiksnių.

Specialisto teigimu, svarbu kuo kokybiškiau pasiruošti dažymui, naudoti tvirtus, kokybiškus įrankius, medžiagas. Dažus vertėtų rinktis iš specializuotų dažų parduotuvių, rinktis volelį su teleskopiniu kotu arba nepamiršti įsigyti tvirtas kopetėles ar pakylą.

Svarbu nepamiršti naudoti ir glaistą. Jis skirtas porėtam tinko paviršiui išlyginti, gipskartonio plokštėm nuglaistyti. Būtina atkreipti dėmesį į tai, koks paviršius bus dažomas: betonas, mūras, tinkas ar gipskartonis. Glaistai būna sausieji arba jau paruošti naudojimui (plastikinėse talpose). Tiesa, gipskartonio plokščių siūlių užtaisymui reikėtų naudoti specialius glaistus, kurie plastiški ir lankstūs. Pirminiams sluoksniams pilnai užtenka paprasto polimerinio (lateksinio) glaisto. Glaistas su marmuro užpildu yra naudojamas galutinam sluoksniui prieš dažymą.

Matiniai ar blizgūs dažai?

Prieš dažymą visus glaistus būtina šlifuoti instrukcijose nurodyto rupumo šveičiamu popieriumi.

Specialistas pasakojo, kad egzistuoja nerašyta taisyklė, sienos yra dažomos šilko matiniais ir pusiau blizgančiais dažais. Tuomet jas lengviau valyti, toks paviršius yra lygesnis, todėl eksploatacijos atžvilgiu tokie dažai yra praktiškesni.

Tiesa, blizgūs paviršiai turi ir trūkumų. Vienas iš jų – tokie dažai išryškina paviršiaus defektus. Matiniai dažai slepia paviršiaus defektus, dėl to jie labai vertinami dažytojų, geriausiai tinka lubų bei kitų intensyviai apšviestų plokštumų dažymui, taip pat neintensyvaus naudojimo patalpoms. Matiniai dažai džiūdami suformuoja tokią dažų plėvelės struktūrą, kuri sulaužo šviesos spindulį ir jo neatspindi, dėl to vizualiai padeda paslėpti paviršiaus nelygumus, nedidelius defektus.

„Labiausiai lubų dažymui tinka ir rimtų meistrų įvertinti dažai CROWN firmos Vinyl Matt Emulsion, CROWN firmos Clean Extreme, DULUX firmos Durable Flat Matt. Tai itin kokybiški anglijos koncernų dažai, pasižymintys briliantiniu baltumu, geru dengiamumu, sąnaudomis, atsparūs valymui“, - patikino A. Valius.

Dažų apskaičiavimo formulė

Visi patyrę dažytojai ar pradedantys mokytis dažyti patalpų lubas pirmiausia turėtų dažyti pradėdami nuo lango, šviesos kritimo kryptimi. Dažant nuo lango pusės palei šviesos kritimą išvengiama matomų sandūrų dažams išdžiuvus. Dažoma su juostomis, užgriebiant dar drėgną plotą.

Vienas iš svarbiausių klausimų, prieš pradedant dažyti lubas yra, kiek dažų reikės. Specialistas pasakojo, kad tai galima apsiskaičiuoti pagal paprastą formulę.

a * b =_____ kv.m. (a – lubų ilgis, b – lubų plotis). Gautas rezultatas padalinamas iš ant pakuotės nurodytų sąnaudų, apvalinant į didžiąją pusę. Pavyzdžiui, Jūsų lubų plotas 45 kv.m., daliname jį iš 10 kv.m.(su 1 litru galima nudažyti tokį plotą), gauname, kad dažų tokiam dažomam plotui dažyti reikės apie 5 l. Jei dažoma 2 kartus, reikalingą kiekį dauginame iš 2 (gauname 10 l/dažant 2 kartus).

Lubų dažymo eiga

Pasiruošimas lubų dažymui turi būti atidus. Jei įmanoma, visus baldus reikėtų išnešti. Jei ne, juos ir grindis reikėtų uždengti plėvele. Reikia nepamiršti nukabinti šviestuvų, nes jie trukdo tinkamai „prieiti“ prie lubų su dažymo įrankiais.

„Dažnai pasitaikanti klaida, kad apie šviestuvų tvirtinimo pagrindą yra apdažoma, bet nusprendus pakeisti šviestuvą kitu, ta viena nebeatitinka tvirtinimo vietos ir matoma senų dažų bei naujų dažų sluoksniai, – aiškino specialistas, – Lubos turi būti lygios, švarios ir glotnios. Jei ant lubų likę gerai išsilaikiusių senų dažų, juos reikia pašiurkštinti (nuvalyti kempine dulkes ir nušluostyti drėgnu audeklu). Jei blogai išsilaikę dažai, kiek įmanoma ir kiek lupasi nugremžiami dažai, kartais net iki tinko sluoksnio.“

Kitas etapas – gruntavimas tam tinkamiausias giluminis sutvirtinantis gruntas, kuris užtikrina gerą sukibimą su glaistomu paviršiumi ir glaistu, patikimai saugo glaistytą paviršių.

Toliau – lubų plyšių ir nelygumus užglaistymas statybiniu glaistu. Gilesnius nelygumus galima užtinkuoti greitai džiūvančiu tinku, vėliau šias vietas reikia kruopščiai nušlifuoti. Dažyti reikia pradėti tik tada, kai glaistas visiškai nudžiūsta ir įgauna baltą spalvą.

Tada belieka nuglaistytą paviršių šlifuoti. Dažniausiai naudojami įrankiai – padas šveitimo popieriui ar tinkleliui tvirtinti, šveitimo popierius (ne rupesnį nei nr. 120), šveitimo tinklelis (geriau naudoti vietose, kurias reikės ypatingai daug šlifuoti) bei šlifavimo kaladėles kampams prišlifuoti. Nepakeičiamas įrankis yra ir elektrinis šlifavimo prietaisas. Šlifuojama sukamaisiais judesiais. Patyrę meistrai naudoja apšvietimo prožektorius (šviečiama pagal plokštumą) – taip matomi visi nelygumai. Kai viskas nušlifuota – nusivalomos dulkės nuo lubų.

Nuglaistytus paviršius vis mažiau patyrę meistrai gruntuoja giluminiais gruntais, nes prieš šviesą kampu matosi šešėliai, liekantys nuo grunto. Be to, labai sunku pasiekti vienodą įgeriamumą, nesudarant blizgios plėvelės. Todėl rekomenduojama rinktis matinius lubų ir sienų gruntinius dažus.

„Šie dažai sukuria lygų matinį paviršių, užtikrina ypatingai gerą sukibimą su dažais bei prailgina dažų džiuvimo laiką (svarbu norint padengti dažus lygiai) bei suteikia baltą foną, dažniausiai po gruntinių dažų užtenka lubas padengti vienu dažų sluoksniu (geriausia vadovautis išsirinktų dažų naudojimo instrukcija)“, – pasakojo A. Valius.

Jo teigimu, neturėtų ramiai atsipūsti ir tie, kurių lubos yra dažytos kreidiniais ar kalkiniais dažais. Išeitis tokių lubų turėtojams viena – lubas nuplauti, nuvalyti, užglaistyti ir nudažyti akriliniais ar emulsniais dažais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis