Kaip sumontuoti cementinių banguotų lakštų stogą

Stogo dengimas – nesudėtingas procesas, todėl taupydami nemaža dalis namų savininkų stogus montuoja savo jėgomis. Svarbiausia, kad stogas būtų tvirtas, sandarus ir ilgaamžis. Šiame straipsnyje priminsime, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ir ko nepamiršti patiems dengiant stogą.

Nereikėtų bijoti savo namo stogą susimontuoti savarankiškai. Ieškantiems lengvesnio kelio, galima rinktis banguotus pluoštinio cemento lakštus, nes jų montavimo būdas labai paprastas. Be to, jiems nereikia brangių specialių įrankių ar ypatingos kvalifikacijos, todėl visas operacijas galima atlikti patiems, o padarytas klaidas nesunku ištaisyti. Pagrindiniai stogo konstrukcijos elementai: šiltinamoji medžiaga, apatinė garą izoliuojanti plėvelė, gegnės, viršutinė difuzinė plėvelė, tašeliai plėvelei prispausti, grebėstai ir stogo danga.

Drėgmė kenkia konstrukcijai

Blogiausia, kas gali nutikti stogui – jis ims leisti vandenį. Į stogo „sumuštinį“ patekusi drėgmė pūdo medinę stogo konstrukciją, silpnina ją, sudrėkina šiltinamąją medžiagą, kuri nustoja šiltinti, o žiemą suledėjusi peršąla. Drėkstanti bei džiūvanti mediena nuolat keičia savo matmenis, ilgainiui plyšinėja izoliacinės plėvelės, stogas netenka sandarumo ir vidaus apdaila pradeda trūkinėti.

Norint išvengti stogo konstrukcijos puvimo, rekomenduojama naudoti gamykloje impregnuotą medieną, kurios drėgnumas mažesnis nei 20 proc. Impregnuotos medienos konstrukcijos amžius prilygsta net mūriniam namui. Deja, realybė tokia, kad norėdami sutaupyti, užsakovai dažniausiai naudoja šlapią, t.y. nedžiovintą medieną, kuri yra gerokai pigesnė, bet iš esmės statyboms nerekomenduotina.

Būtina vėdinti stogą

Saugant stogą nuo drėgmės, ypatingai svarbu, kad konstrukcija būtų gerai vėdinama. Drėgmė iš vidinės stogo dalies išgaruoja per tarpelį tarp stogo dangos ir viršutinės difuzinės plėvelės. Pro stogo konstrukcijas praeinantis oras ją tiesiog išpučia. Tai ypač aktualu, kai stogo danga linkusi kaupti kondensatą, pavyzdžiui, jei pasirenkama metalinė danga.

Stogo dangos jokiu būdu negalima tvirtinti tiesiai ant šiltinamosios medžiagos. Po stogo danga turi būti sumontuota pakankamai laidi garams difuzinė plėvelė, kuri leidžia drėgmei išgaruoti iš stogo konstrukcijos. Plėvelė prispaudžiama iš viršaus prie gegnių 3 cm storio tašais. Skersai tašų tvirtinami grebėstai, prie kurių vėliau tvirtinama pati stogo danga. Pagal Statybų reglamentą, plėvelės garų laidumo rodiklis Sd neturi būti didesnis nei 0,02. Siūloma rinktis ir mažesnį, pavyzdžiui „Eternit Baltic“ stogo plėvelę, kurios laidumas garams – Sd 0,01.

Jei stogas didelis ir sudėtingos formos, jo vėdinimui rekomenduojama naudoti vėdinamuosius gaubtelius. Montuojant gaubtelį prie stogo dangos lakšto, prieš tai jame išpjaunama elipsės formos skylė bei išgręžiamos dvi gaubtelio tvirtinimo skylės. Kiekvienam 20 kv. m. stogo dangos patariama sumontuoti po vieną vėdinamąjį gaubtelį.

Naudokite originalius priedus

Stogo dangos lakštų ilgis ir bangų aukštis lems, koks bus galutinis stogo dangos estetinis vaizdas. Bendram vaizdui labai svarbu naudoti sistemines – gamintojo rekomenduojamas – stogo detales: vėjalentes, kraigų gaubtus, vėdinimo kaminėlius ir kitas. Dangos gamintojo tiekiamų detalių dizainas priderintas prie stogo lakštų, todėl stogas atrodys vientisas ir užbaigtas, jei bus su visomis originaliomis dalimis.

Penkiabangiai šiuolaikiniai „Eternit Baltic“ pluoštinio cemento lakštai – puikus pasirinkimas, nes aukštos ir plačios bangos sukuria estetišką stogo vaizdą. Be to, palyginus su panašiais, bet mažesnes bangas turinčiais lakštais, jie yra tvirtesni ir leidžia geriau nubėgti lietaus vandeniui. Gamykloje išgręžtos skylės ir nukirsti kampai užtikrina, kad lakštai bus uždengti greitai ir taisyklingai.

Stogo paskirtis – apsaugoti namą nuo kritulių, todėl jis turi būti tvirtas, sandarus ir ilgaamžis. Šiame straipsnelyje priminsime, į ką reikia atkreipti dėmesį ir ko nepamiršti savarankiškai montuojant stogą.

Apgalvokite stogo matmenis

Norint išvengti stogo dangos lakštų pjaustymo, siūlome gegnių ilgį priderinti prie banguotų lakštų naudingojo ilgio. Padalijus gegnės ilgį iš pasirinkto lakšto naudingojo ilgio, rezultatas turi būti sveikasis skaičius. Pavyzdžiui, dengiant stogą „Eternit Baltic“ gaminamais „Baltijos bangos“ lakštais, o gegnėms esant apie 5,5 m ilgio, rekomenduojama gegnes pailginti iki 6 m. Tokiu atveju ant gegnių suguls 8 sveiki „Baltijos bangos“ lakštai. Be to, priderinus gegnės ilgį prie naudingojo banguotų lakštų ilgio, montuojant nereikės pjaustyti lakštų ir jūs sutaupysite laiką.

Tiesi konstrukcija – lygus stogas

Pradedant grebėstuoti gegnes, būtina įsitikinti, kad stogo konstrukcijos kampai taisyklingi ir statūs, o būsimo stogo plokštuma – lygi. Tai patikrinama naudojantis Pitagoro teorema a2 + b2 = c2 : pamatuokite stogo apačios ir stogo šono atkarpas, jei stogas status, šių matmenų kvadratų suma bus lygi įstrižainės kvadratui. Įsitikinus, kad stogas status, galima pradėti grebėstuoti nuo gegnių apačios į viršų.

Dengiant stogą, patartina įsitikinti, ar tinkamas grebėstų ilgis, ar grebėstai netrukdys montuoti vėjalenčių. Kai naudojamos firminės vėjalentės, paskutinės eilės lakštas turi baigtis ties antra, trečia arba ketvirta banga, priklausomai nuo to, ties kuria vieta jis nupjautas

Atstumas tarp grebėstų centrų priklauso nuo pasirinktų stogo dangos lakštų dydžio. Pavyzdžiui, nedideliems „Eternit Baltic“ lakštams „Gotika“ reikia 2 tvirtinimo grebėstų, atstumas tarp jų centrų – 460 mm. Dengiant stogą „Baltijos bangos“ lakštais, atstumas tarp grebėstų centrų turi būti 750 mm.

Primename, montuojant stogo dangą, būtina laikytis visų saugumo reikalavimų bei dėvėti apsauginius rūbus, o dirbant ant stogo – prisisegti saugos diržu.

Banguotų lakštų dengimas

Dengiant stogą, svarbu nesupainioti kairės ir dešinės pusės S formos vėjalenčių, kurių spynos turi būti viršuje. Vėjalentės montuojamos iš apačios į viršų ir tvirtinamos trimis varžtais. Kiekviena iš jų tvirtinama taip, kad uždengtų žemiau esančios vėjalentės spyną. Jei dėl stogo ilgio reikia pjauti vėjalentę, stogui dengti bus tinkama tik dalis su spyna. „Eternit Baltic“ rekomenduoja nupjautą vėjalentę montuoti apačioje.

Pjaustant lakštus ir detales, patartina naudoti pluoštiniam cementui skirtus pjovimo diskelius ir pjūklelius. Kiekvieną kartą atlikus pjovimą, reikėtų sausu audiniu nuvalyti cemento dulkes, o nupjautus kampus nudažyti „Eternit Baltic“ remontiniais dažais.
Lakštai montuojami iš apačios į viršų ir iš dešinės į kairę. Krintanti lakšto banga turi būti dešinėje pusėje, o pirmojo lakšto apatinis kraštas turi sutapti su vėjalentės apatiniu kraštu.

„Eternit Baltic“ lakštus rekomenduoja tvirtinti varžtais, o ne vinimis, nes prireikus pataisyti, varžtą išsukti bus gerokai lengviau. Varžtas turi būti įsukamas taip, kad guminė varžto tarpinė standžiai priglustų prie lakšto. Kiekvienos lakštų eilės paskutinio lakšto kampas turi sutapti su vėjalentės spyna, o paskutinės eilės kraigo gaubtelis turės būti nupjautas taip, kad atitiktų vėjalentės gaubtelio formą.

Montuodami antrą ir kitas eiles, atkreipkite dėmesį į naudingąjį lakšto plotį bei jų persidengimą. Tarpas tarp nupjautų lakštų kampų turi būti apie 5 mm. Prieš montuojant paskutinę lakštų eilę, turi būti sudėtos kairės pusės vėjalentės ir apatinės vėjalentės gaubtelis. Paskutinės eilės lakštus reikia nupjauti taip, kad jie baigtųsi krintančia banga, todėl paskutinės eilės lakštuose turėtų būti nuo dviejų iki keturių bangų. Paskutinę šlaito detalę – apatinį kraigo gaubtą – reikės pjauti.

Antrasis stogo šlaitas montuojamas kaip ir pirmas, tik reikėtų atkreipti dėmesį, kad montuojant šį šlaitą, viršutiniai vėjalentės gaubteliai montuojami paskiausiai. Primename, kad viršutiniai ir apatiniai kraigo gaubtai skiriasi.

Norint turėti daugiau natūralios šviesos ūkiniuose pastatuose arba neapšiltintoje namo palėpėje, stoge galima papildomai įmontuoti 5 mm storio, skaidrius polimerinius banguotus lakštus.

Taigi, jeigu dirbsite pagal stogo montavimo instrukciją ir laikysitės saugaus darbo reikalavimų, banguotų lakštų stogą tikrai sugebėsite sumontuoti savarankiškai.

Kviečiame pasižiūrėti stogo dangos montavimo filmuką:

Užsakymo nr.: PT_62479573

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis