Kaip ant palangės užsiauginti vilnamedį?

Pasaulyje priskaičiuojama bene 40 vilnamedžių rūšių, tačiau tik keturios iš jų auginamos pramonei. Bene populiariausi ir auginami namuose – žoliniai ir plaukuotieji vilnamedžiai. Tiesa, norint išauginti šią palangių puošmeną gali tekti pavargti. Tačiau džiaugsmas išvydus baltus it sniegas pluošto gabalėlius – neapsakomas.

Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriaus informacijos duomenimis, Lietuvoje tinkamas vilnamedžiui auginti periodas tęsiasi tik 180 dienų. Tad norint išauginti tvirtą ir gražų vilnamedį reikėtų arba keltis į pietus, arba šiam augalui duoti kaip įmanoma daugiau šilumos ir šviesos, auginti jį ant pietų pusėje esančios palangės.

Reikia dirbtinės šviesos

Vilnamedį reikėtų sodinti vasario pabaigoje, kovo pradžioje. Vos pasėjus pupelę primenančią vilnamedžio sėklą po poros savaičių turėtų pasirodyti pirmieji daigeliai. Jie reikalauja ypatingos priežiūros. Būtų gerai, jei augimo laikotarpiu, kuomet saulės šviesos dar nėra daug, ūgliams subręsti padėtų dirbtinės šviesos lempos. Jeigu augalas negaus pakankamai šviesos, jo lapai bus suvytę, nelygūs, su įtrūkimais. Sveikas vilnamedis išauga maždaug iki 40 centimetrų.

Specialios trąšos jam nereikia – tinka paprasta derlinga žemė. Tiesa, svarbu nepamažinti vazono, kuriame vilnamedis augs. Tai turėtų būti bent 5 litrų dydžio indas. Šio augalo priežiūra yra lygiai tokia pati, kaip ir kitų kambarinių gėlių. Laistyti vilnamedžius reikia gausiai, bet retai.

Augalą pasodinus kovo pirmąją dieną, antroje liepos pusėje, rugpjūtį ar rugsėjį galima tikėtis ir žiedų, o prieš Kalėdas vilnamedis bus pasiruošęs padovanoti ir vaisių. Suderėti jis turėtų prieš Naujuosius metus.

Tik vienmetis augalas

Kadangi tai vienmetis augalas, vargti dėl jo peržiemojimo nereikėtų. Jis užveisia ir antrąmet. Jeigu žiemą kambariuose labai karšta, vilnamedis gali augti ir toliau, tiesa, dėl šviesos trūkumo jis galimai nebebrandins pluošto.

Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriaus atstovo teigimu, dėl šviesos trūkumo vilnamedžio ūgliai gali ištįsti ir sumedėti, tad jokio grožio nebeliks.

Tokius išstypusius ūglius reikėtų išgenėti, o augalui leisti augti tik pavasarį, natūralioje saulės šviesoje ir šilumoje. Antrais metais augalas nebebus toks gražus, gali nebevesti žiedų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis