Visi ramybės atspalviai 75 kv.m bute Vilniuje

Naujos statybos name Vilniaus Užupio rajone įrengtas trijų kambarių butas turėjo tapti jaukia ramybės ir atokvėpio sala aktyviai, veržliai ir veikliai moteriai bei dviem jos vaikams. Interjero dizainerė Laura Giržadė šią idėją įgyvendino modernioje erdvėje subtiliai derindama klasikinius motyvus ir jai dekoruoti parinkusi daugybę minkštų lyg debesis, švelnių ir dvelkiančių ramybe pilkų atspalvių.

Objekto dosjė:
Tipas – trijų kambarių butas naujos statybos name Vilniuje.
Plotas – 75 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys, du miegamieji, du vonios kambariai.
Gyventojai – trijų asmenų šeima.
Projekto autorė – interjero dizainerė Laura Giržadė (www.softdecor.lt).

A.Stepankevičiaus nuotr.

Vilniaus Užupio rajone naujos statybos name įrengtas erdvus butas su terasa – jau ne pirmas objektas, kuriame susitinka jo šeimininkė ir dizainerė Laura Giržadė. Todėl ir šio interjero projektas buvo tarsi ankstesnių darbų tąsa – iš jų dizainerė žinojo šeimininkės mėgstamą stilių, jos poreikius ir pomėgius. Silpnybė klasikai – vienas iš jų. Tačiau projektuodama interjerą moderniame naujos statybos name įrengtame bute dizainerė ieškojo kompromiso – siekė suderinti modernų ir klasikinį stilių. Svarbiausia buvo moderniai erdvei suteikti klasikiniam stiliui būdingų bruožų – tai padeda sukurti ryškiausią efektą. Tokį rezultatą pavyko pasiekti gipso karnizais ir grindjuostėmis – šie baltai dažyti klasikinio stiliaus elementai eina per visų kambarių perimetrą, tarsi įrėmindami erdves ir suteikdami joms subtilaus amžių prieskonio. Visos kitos priemonės – prancūziškos eglutės raštu sudėliotos grindys, įsprūdomis puošti mediniai paviršiai, klasikinio sietyno formas primenantis šviestuvas ar miegamojo lova su klasikiniu principu užlenktu galvūgaliu – tik papildo kuriamą modernios klasikos įspūdį.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Masyvaus eglutės rašto ąžuolinės pilkšvo atspalvio grindys subtiliai išryškina interjero klasikinio stiliaus bruožus, tačiau nedisonuoja su modernaus dizaino baldais ir kitomis detalėmis.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Apskritas blizgaus balto paviršiaus valgomojo stalas su tamsiomis kėdėmis tapo nedidelės bendrojo kambario nišos, atsiradusios šiek tiek pakoregavus pertvaras, centru.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Monochrominis pilkas koloritas interjerui suteikia lengvumo ir ramybės pojūtį, tačiau dėl skirtingų atspalvių ir faktūrų neatrodo nuobodžiai.

Kita svarbi užduotis buvo suteikti namams ramybės ir atokvėpio atmosferą – tai ypač aktualu daug dirbančiai, veikliai ir veržliai buto šeimininkei. Laura turėjo rasti tokį sprendimą, kuris tiktų ir šeimininkei, ir derėtų prie pasirinkto modernios klasikos įvaizdžio. Čia nepamainoma tapo pilka spalva – daugybė skirtingų jos atspalvių. Ši spalva neerzina ir nedominuoja, padeda susikaupti, bet tuo pat metu yra jauki, švelni ir minkšta, be to, jos atspalviai nuolat kinta priklausomai nuo apšvietimo, todėl namai kaskart atrodo šiek tiek kitaip, bet visada elegantiškai.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Tiesa, siekdama, kad monochrominis interjeras nebūtų nuobodus, dizainerė žaidė ne tik skirtingais atspalviais, bet ir faktūromis. Prie natūralaus ąžuolo pilko kolorito eglutės rašto grindų ir matinio šviesiai pilko sienų fono buvo derinama svetainės minkštųjų baldų ir užuolaidų tekstilės faktūra, prie blizgaus balto valgomojo stalo sustatytos tamsesnio atspalvio ryškios tekstūros valgomojo kėdės, o kompoziciją pagyvina tamsus marmurinis virtuvės spintelių dekoras.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Galinė virtuvės siena dekoruota tokia pačia medžiaga kaip spintelių fasadai – norėdama išvengti buitiškumo įspūdžio, Laura nutarė šioje zonoje atsisakyti plytelių.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Kad suteiktų erdvei vientisumo, dizainerė durų zoną paaukštino iki pat lubų, todėl ir visas kambarys vizualiai atrodo aukštesnis.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Palei galinę bendrojo kambario sieną sumontuota virtuvė ryškiai atspindi kompromisinį dizainerės sprendimą: įsprūdinės medinės durys suteikia baldui klasikos įspūdį, o margi viršutinių spintelių paviršiai – šiuolaikiškumo.

Švelni ir minkšta pilkų atspalvių kompozicija iš bendrosios erdvės pereina ir į šeimininkės miegamąjį. Šiame nedideliame kambaryje pagrindinis dėmesys atitenka lovai. Ir ne tik dėl tos logiškos priežasties, kad tai yra svarbiausias miegamojo baldas, bet ir todėl, kad šiam kambariui jis buvo parinktas ypatingo dizaino. Lietuvių gamintojo „Subtila“ lova dekoruota švelniu aksominiu audiniu aptrauktu aukštu galvūgaliu su užlenktais kraštais, primenančiais kadaise gamintus masyvius angliško stiliaus krėslus, stovėdavusius prie židinių su milžiniškais ugniakurais. Toks pasirinkimas padėjo pabrėžti interjere kuriamą moderniosios klasikos koncepciją. Kita vertus, lenktas galvūgalis išties suteikia jaukumo ir privatumo pojūtį.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Prie aksominio lovos audinio dizainerė derino ir pilką ryškios tekstūros lovatiesę su blizgiais apvadais, krėslo bei užuolaidų audinius, o spalvinę kompoziciją pagyvino išraiškingas didžiulis paveikslas.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Klasikai nebūdingas asimetrijos principas – skirtingo dizaino šviestuvai abipus lovos – interjerui suteikia šiuolaikiškumo.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Iš miegamojo galima išeiti į jaukią terasą, iš lauko pusės dekoruotą žaviomis ryškiai žaliomis langinėmis.

Projektuojant vaikų kambarį prireikė nedidelių buto pertvarų korekcijų. Siekiant vienoje pusėje sutalpinti dvi berniukų lovas, o kitoje įrengti patogias darbo zonas, teko šiek tiek „pastumti“ vieną sieną. Dėl to truputį sumažėjo už sienos esantis vonios kambarys, tačiau atsirado vietos vieną paskui kitą sustatyti abiejų šeimininkės sūnų lovas. Kuriant vaikų kambario interjerą Laurai buvo svarbu išlaikyti stilistinį vientisumą, tačiau taip pat norėjosi suteikti šiai erdvei daugiau žaismingumo. Pilki atspalviai liko pagrindiniu spalviniu motyvu, tačiau jį pagyvinti buvo sumanyta originaliu piešiniu ant sienų. Dekoruoti sieną palei lovas dizainerė pakvietė dailininką Tomą Šimkų iš jaunos ir kūrybiškos grafikos studijos „Gyva grafika“. Buvo pasirinktas apskritimo – futbolo kamuolio bei oro baliono motyvas, subtiliai derantis prie vyraujančios minkštų pilkų debesų temos ir atitinkantis vaikų pomėgius.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Dailininkas sienai dekoruoti sąmoningai rinkosi šiek tiek prigesintus gelsvus, melsvus atspalvius, derinamus su pilkšvais tonais, – tai padėjo išsaugoti interjero vientisumą.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Šiek tiek perstumdžius sienas vaikų vonios kambarys liko ilgas ir siauras, su galinėje sienoje įmontuotu nedideliu langu. Todėl vietoje vonios dizainerė įrengė dušo kabiną. Stiklinės jos durys neužgožia erdvės, tačiau padeda vizualiai ištaisyti patalpos formą.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Kaip ir visam interjerui, vonios kambarių sienoms ir grindims dekoruoti taip pat pasirinkti pilki atspalviai – vaikų vonioje vyrauja marmurinio rašto tamsesnio kolorito dekoras, o šeimininkės – šviesesnio. Šioje patalpoje derantys baldai, dekoruoti įsprūdiniais paviršiais, didžiulis veidrodis mediniais rėmais su juose įtaisytu sieniniu šviestuvu atkartoja ir pagrindinę interjero mintį – moderniosios klasikos koncepciją.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Šeimininkės vonios kambaryje dėl praktiškumo vonia sumontuota su skaidria stiklo sienele.

A.Stepankevičiaus nuotr.

Mažą patalpą vizualiai padidina ir puošnumo suteikia didžiulis veidrodis mediniais rėmais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis