Vilniečiai gali sužinoti, kiek jų namas sunaudoja šilumos

Daugiau nei 3 tūkstančiai daugiabučių patenka į kategorijas bloga, labai bloga, ypatingai bloga - tai reiškia, kad norint sumažinti sąskaitas už šildymą, daugiabučius būtina renovuoti. Nuo šiol kiekvienas vilnietis galės pasiskaičiuoti, kiek jo namas sunaudoja šilumos.

Tai parodė Vilniaus miesto savivaldybėje pristatyta šilumos suvartojimo analizė ir rekomendacijos gyventojams, kuri buvo sukurta savivaldybei bendradarbiaujant su „Vilniaus energija“.

Nuo šiol kiekvienas vilnietis galės pasinaudoti interaktyviu žemėlapiu. Tai yra įrankis palyginti, kiek faktiškai šilumos suvartojo namas skirtingais šildymo sezonais, palyginti su analogiško projekto tipo pastatų vartojimu ar su kaimynystėje esančiais daugiabučiais ir susipažinti su pateiktomis rekomendacijomis.

„Tikiuosi, kad vilniečiai pradės domėtis, kodėl mano kaimynas kitame name moka mažiau? Be to, tai puikus įrankis kontroliuoti namo administratorius ir šilumos punkto prižiūrėtojus. Netgi pirkdami naują butą gyventojai gali prisijungti ir pasižiūrėti, kokia yra to namo būklė, kuriame ketina įsikurti““, - teigė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Analizė yra pateikiama Vilniaus miesto savivaldybės interaktyviame žemėlapyje, pažymėjus varnele, kad būtų rodomas „faktinis energijos suvartojimas gyvenamuosiuose pastatuose“. Žemėlapį galima rasti ČIA.

Žemėlapyje pateikiami 4799 šilumos punktai pagal faktinį energijos suvartojimą gyvenamajame pastate ir kokiai klasei daugiabutis pagal šiuos duomenis priklauso. Iš viso yra 15 faktinio energijos suvartojimo klasių, kurios žemėlapyje yra sugrupuotos į 6 kategorijas pagal skirtingas spalvas: gera, vidutinė, bloga, labai bloga, ypatingai bloga ir renovuoti namai.

Iš visų pateikiamų šilumos punktų į klasę gera patenka 349 (iš jų renovuoti – 93), vidutinė – 1104, bloga – 2715, labai bloga – 512, ypatingai bloga – 119 daugiabučių. Vilniuje iš viso yra daugiau nei 6600 daugiabučių.

Gyventojai savo daugiabutį gali susirasti pagal adresą. Pasirinkus pastatą, pateikiama informacija, kuriai klasei pagal faktinį šilumos suvartojimą priklausė 2011-2012 ir 2012-1013 metų šildymo sezonais, namo statybos metai, namo tipas, namo prižiūrėtojas, ir kokių priemonių Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja imtis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis