Vieno 77,45 kv.m. aukšto rekonstrukcija name Kaune: ką daryti, kai vaikai išsikrausto

Išsikėlus suaugusiems vaikams iš tėvų namų, Kauno Viljampolės rajone gyvenanti pora suko galvas kaip išnaudoti ištuštėjusio namo erdves. Kadangi gyvenimui užtenka pirmojo aukšto, antrasis galėjo būti paskirtas svečiams arba laisvalaikiui. Apžiūrėjus patalpas, kuriose dūlėjo seni baldai, statulėlės, paveikslai ir audiniai, dizainerei Jolantai Prunskaitei kilo idėja sukurti šeimos muziejų – erdvę, kurioje būtų galima eksponuoti praeitį menančius brangius daiktus. Ši vieta tapo patogia susirinkti visiems šeimos nariams, o prireikus – apnakvyndinti svečius.

Asmeninio albumo nuotr.

Kuriant šį interjerą, svarbiausias uždavinys buvo suderinti skirtingų laikmečių ir stilių baldus, juos papildyti naujais ir viską apjungti į darnią visumą. Vienu iš skirtingus objektus apjungiančių elementų tapo medinės grindys – buvo pasirinktas kriaušės parketas, kurio spalvų gamoje atsikartoja baldų atspalviai. Sienoms pasirinktos šviesios spalvos, kad patalpos žemomis lubomis atrodytų erdvesnės.

Tamsių spalvų vengta ir dėl dienos šviesos trūkumo – didelėje svetainėje vos du langai. Vienas langas vizualiai padidintas jį įrėminus lentynų bloku. Verandos sienos dekoruotos dekoratyviniu tinku ir medžių šakų motyvais, kad sėdint pintuose krėsluose būtų galima pasijausti kaip sode. Tik vonios kambaryje kontrastingai dominuoja tamsi surūdijusio metalo spalva. Ši nedidelė patalpa racionaliai suplanuota panaudojant išskleidžiamą dušo kabiną.

Greta naujai parinktų baldų ir dekoro, svarbiausią vietą šiame interjere užima restauruoti tėvų ir senelių „užgyventi“ baldai ir daiktai. Kai kurie iš jų – spintelės, du foteliai svetainėje, verandos šviestuvas – yra atvežti net iš Sibiro. Ne toks senas, tarybinių laikų svetainės stalas buvo panaudotas kaip laiškas ateinančioms kartoms – ant jo pasirašė visi šeimos nariai ir giminės.

L.Garbačausko nuotr.

Dizainerė Jolanta Prunskaitė pataria žmonėms, prieš įsirenginėjant ar atnaujinant savo būstą, įsiklausyti į aplinkos pasakojamą istoriją. Neprisiriškite prie iš anksto susikurtos vizijos, pažiūrėkite, kokie vaizdai atsiveria pro langą, kokį stilių diktuoja namo architektūra ar nedidelės, bet žavios smulkmenos. Taip gimsta konteksto pasufleruotos idėjos ir autentiški interjerai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis