Tipinis 37 kv.m. butas Kaune: kaip sukurti erdvės pojūtį

Pertvarkant tipinį senos statybos vieno kambario butą, buvo demontuotos svetainės, virtuvės bei prieškambario pertvaros ir atverta bendrojo kambario erdvė, kurioje zonas padėjo formuoti daugiafunkcis lentynų blokas.

Buto rekonstrukcijos tikslas buvo itin mažoje patalpoje sukurti erdvės įspūdį, todėl interjero projekto autorė Eglė Arminė pasiūlė demontuoti pertvaras ir sujungti virtuvės bei svetainės zonas. Bet šiuos kambarius skiriančios pertvaros dalyje buvo įrengtos komunikacijos, o jas perkelti būtų buvę sudėtinga. Susiklosčiusi situacija planų nesugadino, priešingai – padėjo funkciškai išspręsti erdvių zonavimo ir daiktų laikymo klausimą. Buvusios pertvaros vietoje, aplink komunikacijas, suprojektuotas masyvus, tačiau vizualiai erdvės neapsunkinantis lentynų blokas, aplink kurį iš keturių pusių suformuotos skirtingos funkcinės zonos.


Priklausomai nuo jų paskirties, išmaniai pritaikyti ir šios konstrukcijos privalumai: iš svetainės pusės joje įrengta TV zona ir knygų lentynos, iš darbo zonos pusės – lentynos dokumentams laikyti, iš virtuvės – vieta maisto produktams ir kitokiems reikmenims, o iš prieškambario – patogi vieta smulkiems daiktams ir dekoratyvioms detalėms susidėti.


A.Narmonto nuotr.


Atvirų ir uždarų lentynų konstrukcija ne tik praktiška ir funkcionali – monochromiškai lakoniško dizaino erdvei ji suteikia dinamikos ir žaismingumo.


A.Narmonto nuotr.


Rekonstruojant sename name įrengto buto interjerą pavyko iš esmės pakeisti jo erdvę, tačiau pagrindinės funkcinės zonos liko tose pačiose vietose, pakoreguotas tik judėjimas iš vienos buto dalies į kitą, nes demontuota pertvara, skyrusi virtuvę ir svetainę.


A.Narmonto nuotr.


Nedideliame prieškambaryje įrengta praktiška, funkcionali ir neužimanti daug vietos drabužinė: fasadinę dalį dengia veidrodis, o lauko drabužius galima kabinti iš šonų, tad įėjimo zona visada atrodo tvarkinga.


Interjere buvo svarbu išsaugoti erdvės pojūtį, todėl čia vyrauja santūri estetika, parinkti tik būtini lakoniškų formų skandinaviško stiliaus baldai. Neatsitiktinai palikta vietos būsimiems daiktams – jie bėgant laikui natūraliai formuos šio interjero identitetą. Siekiant pabrėžti charakteringas interjero detales panaudoti įvairiapusiški apšvietimo sprendimai – architektė pritaikė refleksuojančios šviesos efektus, akcentinį apšvietimą, taip pat įrengė bendrąjį bei lokalius šviestuvus. Siekiant suteikti interjerui gaivumo ir išraiškos, buvo panaudotas spalvinis akcentas – pavasario žalumos atspalvis: svetainėje juo paryškinta poilsio zona, prieškambaryje – durys, o virtuvės erdvėje šis gaivus atspalvis natūraliai atvedė prie medžių motyvo – ant grūdinto stiklo perkeltu beržų kamienų vaizdu dekoruota siena virš darbastalio.


A.Narmonto nuotr.


Praktiškas sprendimas


Buvęs virtuvės išdėstymas neatitiko šiuolaikinės virtuvės standarto, todėl palangės vietoje įmontuotas papildomas paplatintas darbastalis, dabar čia ir patogi darbo ar pusryčių minizona.


A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.


Nusižiūrėk idėją


Prieškambario sienos dekoras atskleidžia šeimininkų pomėgius: grafinis piešinys su šeimininkų pasaulėžiūrą atspindinčiu tekstu bei žaismingais muzikos instrumentais buvo sukurtas specialiai šiai vietai.


A.Narmonto nuotr.

Siekiant vizualiai padidinti mažytės vonios erdvę, jai dekoruoti pasirinktos šviesių, švelnių pastelinių atspalvių plytelės, o ryškiai žalios durys čia įlieja gaivumo ir žaismo.


Projekto autorė – architektė Eglė Arminė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis