Šviesos eksperimentai 140 kv.m bute Vilniuje

Šviesa ir erdvė – vieni svarbiausių elementų, padedančių kurti jaukių namų pojūtį. Regis, erdviame bute su dideliais langais tai gana lengvai įgyvendinama užduotis. Tačiau dizainerė Jovita Jankauskienė, projektuodama erdvų vilniečių šeimos butą, įrengtą naujos statybos name netoli Senamiesčio, nenorėjo eiti lengviausiu keliu ir didelėje erdvėje pritaikė įdomių šviesos žaismo viziją sukuriančių efektų.

Objekto dosjė:
Tipas – butas naujos statybos name.
Buto plotas – 140 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys, 3 miegamieji, 3 vonios kambariai.
Gyventojai – 4 asmenų šeima.
Projekto autorė – interjero dizainerė Jovita Jankauskienė.

Ieškodama šeimos būsto vilniečių Aušros ir Andriaus šeima turėjo keletą svarbių reikalavimų naujai gyvenamajai erdvei. Pirma, butas turėjo būti išdėstytas viename lygyje, o ne per du aukštus, antra – šviesos ir erdvės pojūtis. Ramioje Vilniaus vietoje visai greta Senamiesčio dar statomame name įsigytas butas visiškai atitiko pirmąjį punktą, o antrajam įgyvendinti šeimininkai į pagalbą pasikvietė dizainerę Jovitą Jankauskienę – jos darbo braižas ir stiliaus pojūtis Aušrai ir Andriui ypač patiko, o keletą dizainerės sukurtų interjerų jie buvo nusižiūrėję ir iš mūsų žurnalo puslapių. Jovitai Jankauskienei teko užduotis ne tik sukurti jaukų interjerą, bet ir didžiulėje tuščioje patalpoje su viena konstrukcine kolona per vidurį suprojektuoti patogią gyvenamąją erdvę keturių asmenų šeimai.

Projekto autorė Jovita Jankauskienė didelį butą logiškai suskirstė į dvi dalis – vienoje buvo įrengta privačioji šeimininkų zona su dviem vaikų kambariais ir vonia bei šeimininkų miegamasis, greta kurio suprojektuotas ir atskiras vonios kambarys bei drabužinė. Likusi maždaug 70 m² erdvė su dideliais langais ir įspūdinga Senamiesčio panorama buvo paskirta atviram bendrajam kambariui, kurioje tilpo ne tik svetainė, virtuvė ir valgomasis, bet ir pusiau uždaras svečių kambarys. Šiai zonai nuo likusios erdvės atskirti buvo sumontuotos aukštos dvivėrės stumdomosios durys, klasikiniu principu padalytos į mažus matinio stiklo langelius. Jas užvėrus pro matinį stiklą krentanti išsklaidyta šviesa svetainėje sukuria ypač jaukią atmosferą, o atidarius didelė erdvė tarsi išskaidoma ir taip paįvairinama architektūrinė interjero kompozicija.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Dizainerės Jovitos Jankauskienės vizitinė kortelė – klasika dvelkiančios interjero kompozicijos, tačiau šiame buvo kuriama sumoderninta klasikinė versija su minimalistiniais sprendimais, lygiais, stikliniais paviršiais, su subtiliais dekoratyviniais akcentais.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Svetainėje įkomponuotas originalus antikvarinis šimtametis bufetas – jį šeimininkai paveldėjo iš senelių. Baldas buvo iš pagrindų restauruotas, atkurta unikali spalva, išsaugoti autentiški dekoratyvūs elementai.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Svetainėje suformuota patogi, šiuolaikiška poilsio zona, kurios akcentu tapo originalus kilimas. Dėl sendinto stiliaus, imituojančio nutrintą paviršių, subtiliai susiejantis šiame interjere vyraujančią modernumo ir klasikos darną.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Nuo svetainės nedidelį svečių kambarį skiriančios aukštos stumdomosios durys – vienas įspūdingiausių svetainės akcentų.

Nors iš pradžių buvo apsvarstyta ir kitokių variantų, galiausiai palei šoninę sieną vienoje linijoje suprojektuotai virtuvei su sala buvo nuspręsta pritaikyti lygius, minimalistinius blizgius baltos spalvos baldų fasadus. Tai leido vizualiai paslėpti buitinę zoną – ji tarsi išnyksta švelnaus balkšvo atspalvio sienose. Kita vertus, į blizgius paviršius atsimuša pro didelius langus į butą krentanti šviesa, todėl interjere kuriamas subtilus šviesos atspindžių žaismas. Tokį įspūdį dar labiau paryškina sienai virš darbastalio pritaikyta veidrodinė danga: joje atsispindintis vaizdas, matomas pro didžiulius langus priešais, sukuria optinę iliuziją, lyg virtuvėje taip pat yra langas. O šviesiausioje bendrojo kambario dalyje, prie didžiųjų langų, palikta vieta valgomojo zonai. Žaisdama su šviesos ir erdvės efektais, projekto autorė jai išrinko įspūdingą stalą, dar labiau pabrėžiantį kuriamą įspūdį. Atrodo, lyg ant skaidraus stiklo pagrindo uždėtas masyvus natūralios medžio apdailos stalviršis sklandytų ore.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Balta virtuvės sala su plačiu medžio apdailos stalviršiu tapo pagrindiniu šeimos traukos objektu. Šią zoną akcentuoja originalūs virš darbo paviršiaus nuleisti modernūs šviestuvai su subtiliomis klasikinio stiliaus užuominomis.

Shutterstock

11 bažnyčių bokštų – tiek fotosesijos metu jų suskaičiavome žvelgdami pro didžiulius buto langus į Vilniaus senamiestį. Šiuo vaizdu šeimininkai mėgsta grožėtis ir jaukaus balkono, įrengto greta valgomojo.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Įspūdingą valgomojo kompoziciją su ore plazdančiu stalu užbaigia išraiškingas šveistuvas. Jį uždegus vakarais interjere sukuriamas jaukus šviesos ir šešėlių žaismas.

Į privačiąją šeimininkų zoną veda dar vienos aukštos dvivėrės, tokio pat dizaino kaip ir svetainėje durys, tik jose, siekiant išsaugoti erdvės ir šviesos pojūtį, įstatyti skaidraus stiklo langeliai. Už durų suprojektuoti visų šeimos narių miegamieji ir vonios kambariai. Šeimininkų miegamojo zona įrengta galiniame kambaryje, o pakeliui į ją dizainerei pavyko suformuoti patogią drabužinę – jai paslėpti taip pat buvo pritaikytos plačios veidrodinės stumdomosios durys, tuo pat metu ir vizualiai paplatinančios siaurą į miegamąjį vedantį koridorių. Šiame kambaryje projekto autorė stengėsi sukurti ypač jaukią, privatumu ir ramybe dvelkiančią nuotaiką, todėl parinko daug tekstilės detalių.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Šviesaus kolorito miegamajam jaukumo suteikia tekstilė – langus puošia rusvo atspalvio ant grindų krentančios užuolaidos, patogios lovos rėmas minkštas, aptrauktas audiniu, greta stovi švelnaus melsvo atspalvio aksominis klasikinio stiliaus krėslas, netrūksta ir panašių atspalvių pagalvėlių.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Švelnią pastelinę miegamojo spalvinę gamą pagyvina kelių atspalvių dekoratyvinių pagalvėlių kompozicija.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Į privačiąją šeimininkų zoną iš prieškambario veda aukštos dvivėrės durys su stikliniais langeliais, suteikiančios interjerui klasikinį prieskonį.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Didžiulis šeimininkų vonios kambaryje įkomponuotas veidrodis dekoruotas originaliu šviečiančių apskritimų šviestuvu.

Du šeimininkų vaikų kambariai atspindi jų amžių ir poreikius. Dizainerė čia stengėsi sukurti linksmą ir žaismingą nuotaiką, tačiau pritaikė tokius dekoro elementus, kuriuos būtų lengva pakeisti vaikams augant. Nuotaiką čia kuria spalvingi tapetai ir sienų lipdukai, sienas puošia vaikų piešiniai. Spalvų ir žaismingumo netrūksta ir greta įrengtame vaikų vonios kambaryje – čia ant vienos sienos virš vonios projekto autorė pritaikė dinamišką kelių atspalvių pailgos formos plytelių mozaiką, o likusią sienų dalį dekoravo šiltų rusvų tonų plytelėmis, padedančiomis kurti šiltos, jaukios erdvės pojūtį.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Originali ir žaisminga detalė ant sienos – trijų apskritų veidrodžių kompozicija, kurios pagrindiniu akcentu tapo veidrodis su šviečiančiu kraštu, dar vienas įdomus šiame interjere kuriamų šviesos efektų elementas.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Smagią, mergaitišką nuotaiką dukters kambaryje kuria žaismingi tapetai su stilizuotais gėlių raštais.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Vaikų kambariai buvo projektuojami taip, kad laikui bėgant interjerą būtų paprasta transformuoti pagal augančio vaiko poreikius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis