Sumanus 31 m² tipinio buto interjeras senos statybos name

Suprojektuoti praktišką, patogų ir estetišką interjerą vieno kambario senos statybos tipiniame bute – nelengva užduotis. Morališkai pasenęs, šiuolaikiško interjero standartų nebeatitinkantis patalpų planavimas labai riboja galimybes, tačiau skatina architektus bei dizainerius būti kūrybingus.

Asmeninio archyvo nuotr.

Senos statybos blokiniame name įrengtame standartiniame vieno kambario bute didelių pertvarkų nebuvo daryta – to neleido buto konstrukcija, nes laikančiųjų sienų griauti negalima. Interjerą projektavusi studijos „Kitoks interjeras“ kūrybinė komanda padarė tik nedidelę korekciją – atsisakė virtuvės durų ir sujungė ją su prieškambario zona, taip sukurdama erdvesnės patalpos pojūtį.

Maždaug 17 m² bendrajame kambaryje buvo numatyta įrengti svetainę su miegamojo funkcija, o atsižvelgus į šeimininkų, daug dirbančių namuose, poreikius čia buvo numatyta ir nedidelė, bet funkcionali darbo zona. Kadangi prieškambaris buvo per mažas, bendrajame kambaryje turėjo likti vietos ir talpiai drabužinei, kurioje būtų galima laikyti ne tik drabužius, bet ir rečiau naudojamus buities daiktus.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Patarimas!
Mažoje erdvėje svarbu, kad visi daiktai, ypač – dažnai naudojami ir kasdien reikalingi, turėtų savo vietą. Tokia kišenėlė ant sofos ranktūrio leis sutaupyti laiko ieškant „dingusių“ pultelių ir padės palaikyti namuose tvarką.

Visam interjerui dekoruoti buvo pasirinktas pastelinis beveik baltas atspalvis, padedantis išsaugoti didesnės erdvės pojūtį. Siekiant paįvairinti nuobodžias buto formas, viena kambario siena buvo išklijuota stambaus, audinį primenančio rašto tapetais, kurie padėjo vizualiai pakoreguoti ir patalpos formas. Projekto autoriai vengė akcentuoti pagrindinę kambario sieną, į kurią pirmiausia krypsta dėmesys, – ji buvo nudažyta šviesiai, norint išsaugoti platesnės patalpos pojūtį. Užtat stambių kvadratinių raštų tapetais išklijuota galinė kambario siena vizualiai atrodo platesnė ir gilesnė, ryškus jos koloritas pabrėžia čia įrengtą darbo zoną, audinį primenanti faktūra suteikia jaukumo.
Kambario centre stovi svarbiausias baldas – kokybiška ir patogi sofa su patvariu, tinkamu naudoti kasdien miegojimo funkcijos mechanizmu. Dėl šios priežasties estetiška svetainė naktimis virsta patogiu miegamuoju su visaverte miegojimo vieta.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Prie sofos pritaikytas stalelis, prie kurio patogu ir kavos išgerti, ir pavalgyti. Kad būtų patogiau kas vakarą jį traukioti prieš išskleidžiant sofą, prie jo kojų pritvirtinti baldiniai ratukai.

A. Narmonto nuotr.

Nenorėdami užgriozdinti prieškambario, projekto autoriai atsisakė minties čia projektuoti uždarą spintą – tokiu atveju iš prieškambario būtų likę tik siaurutis nejaukus koridorius. Vietoj jos sumontuota atvira kabykla, pastatyta aukšta atvira lentyna ir batų dėžė. Į lentynas sudėtose gražiose dėžėse galima laikyti daugybę įvairių daiktų, o patalpa atrodo įdomesnė ir erdvesnė.

A. Narmonto nuotr.

Išgriovus pertvarą, vos 5 m² virtuvėlė šiek tiek prasiplėtė koridoriaus sąskaita, todėl atsirado galimybė čia pastatyti valgomojo stalą.

A. Narmonto nuotr.

Geras sumanymas!
Kai trūksta vietos, išnaudokite vertikaliąją erdvę: magnetinės prieskonių dėžutės, prilipintos prie šaldytuvo šono, ne tik įdomiai atrodo, bet yra ir labai praktiškos: prieskonius galima matyti pro permatomus dangtelius ir jie visuomet po ranka gaminant maistą.

A. Narmonto nuotr.

Patarimas!
Jei mažame vonios kambaryje trūksta vietos patogiai pastatyti unitazą, nebijokite jo pasukti kampu – nors nelabai įprasta, bet tikrai pasiteisina, kai trūksta kelių erdvės centimetrų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis