Spalvų terapija 75 kv.m bute Vilniuje

Apie atskirų spalvų poveikį yra sukurta daugybė įvairiausių teorijų, tačiau dizainerė Goda Litinskienė, projektuodama jaunos vilniečių šeimos buto interjerą, panaudojo kone visus spalvų rato atspalvius – sumaniai įkomponavo juos neutraliame, jaukiais natūralios medžio faktūros fragmentais paįvairintame fone. Taip dviejų miegamųjų miesto bute pavyko sukurti stilingą, šiuolaikišką, nuotaikingą, linksmą ir neįpareigojančią gyvenamąją erdvę.

Naujos statybos uždarame daugiabučių rajone, Vilniuje, esančiame 75 m² ploto dviejų miegamųjų bute, kuriame neseniai įsikūrė jauna, du vaikus auginanti vilniečių šeima, interjerą projektavusi dizainerė Goda Litinskienė pasakojo norėjusi sukurti aktyviems, jauniems ir veikliems miesto žmonėms tinkamą gyvenamąją erdvę. Pirmiausia buvo svarbu tinkamai išdėlioti funkcines zonas. 

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Šeimininkai norėjo, kad vaikų kambarys būtų atokiau nuo bendrosios erdvės, todėl jiems buvo paskirta tolimajame buto gale įrengta patalpa, į kurią iš prieškambario veda nedidelis koridorius, – čia vaikai gali ramiai ilsėtis net tuomet, kai namuose yra svečių ar šeimininkai nori ilgiau pažiūrėti televizorių. Kitoje buto dalyje buvo suprojektuota pagrindinė gyvenamoji zona – bendrasis kambarys, kuriame įrengta ir kompaktiška virtuvė su valgomuoju. Kadangi butas yra pirmajame name aukšte, svetainės erdvę galima pratęsti į lauką – čia palei buto miegamojo langus suformuota nedidelė, bet jauki, gyvatvore apsodinta terasa, kurioje šeimininkai vasarą mėgsta pietauti bei vakarieniauti su šeima, o neretai surengia ir smagų lauko kepsnių vakarėlį. Kitos durys iš svetainės veda į greta įrengtą šeimininkų miegamąjį, kuriame interjero dizainerė numatė vietos ir darbo zonos kampeliui įrengti.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Butas yra pirmajame name aukšte, tad svetainės erdvę galima pratęsti į lauką – čia palei buto miegamojo langus suformuota nedidelė, bet jauki, gyvatvore apsodinta terasa.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Terasoje įkomponuoti drėgmei ir saulės spinduliams atsparūs tiko baldai, dekoruoti stilingomis, ryškiaspalvėmis detalėmis.

Ieškodama tinkamo buto apdailos sprendimo, Goda Litinskienė atsižvelgė į šeimininkų pomėgius ir gyvenimo būdą. Buvo svarbu sukurti stilingą ir estetišką, šiuolaikišką ir funkcionalią, tačiau nepretenzingą, neįpareigojančią ir į konkretaus stiliaus rėmus neįspraustą gyvenamąją erdvę, kad šeimininkams nereikėtų atidžiai rinkti interjero detalių. Taigi visai erdvei dekoruoti buvo pritaikytas neutralus baltos spalvos koloritas – šia spalva išdažytos kone visos namų sienos. Jaukumo ir šilumos įspūdžiui suteikti Goda parinko natūralaus medžio faktūrą, tačiau ja dekoravo ne tik grindis, kaip įprasta, bet ir sienų fragmentus svetainėje bei prieškambaryje. Jos tikinimu, nors neretai tokių sprendimų vengiama dėl baimės vizualiai sumažinti erdvę ar sukurti rąstinio namo įspūdį, iš tiesų medžio faktūra ir baltas koloritas subtiliai dera tarpusavyje ir puikiai vienas kitą papildo: medis sušildo baltai dekoruotą erdvę, o balta spalva prislopina aktyvaus rašto medžio faktūrą, sukuria šiuolaikiškumo įspūdį, tačiau išsaugo natūralumo pojūtį.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.


Projektuodama interjerą dizainerė rinkosi kokybiškas, natūralias apdailos medžiagas – medį, liną, medvilnę, veltą vilną, odą, o linksmą, žaismingą šeimininkų gyvenimo būdą atitinkančią nuotaiką kūrė ryškiaspalviais akcentais.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Viena prieškambario siena dekoruota faktūriška, jaukumo suteikiančia medžio apdaila, prie jos dera iš natūralių medžiagų pagaminti stilingi, išskirtinio dizaino baldai.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Svetainės ryškių spalvų kompozicija – garstyčių spalvos sofa, valgomojo zona su žaismingomis skirtingų ryškių atspalvių kėdutėmis, raudonas vyno šaldytuvas, žalias išraiškingo dizaino fotelis – sukuria linksmą ir žaismingą nuotaiką.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Projektuodama interjerą Goda didelį dėmesį skyrė funkcionalumui, komfortui ir patogumui – palei sieną svetainėje įkomponuota sofa ne tik stilinga, bet ir itin patogi sėdėti.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Neutralią bendrojo kambario spalvinę gamą dizainerė paįvairino ryškiais, nenuobodžiais, tačiau neįkyriais spalviniais akcentais – parinko įvairiaspalvius baldus bei aksesuarus, kuriuos ateityje, panorėję kitokio interjero, šeimininkai galėtų lengvai pakeisti. Svetainėje palei sieną pastatyta patogi garstyčių spalvos sofa, prie lango suformuota valgomojo zona su žaismingomis skirtingų ryškių atspalvių kėdutėmis, greta pastatytas raudonas vyno šaldytuvas, kone kambario centre įkomponuotas žalias išraiškingo dizaino fotelis interjere sukuria linksmą, nuotaikingą ir dinamišką atmosferą, ją papildo ir šiuolaikiško dizaino grafiškais raštais dekoruotas ant grindų patiestas kilimas, prie jo derantis virš valgomojo stalo pakabintas originalaus dizaino erdvės neužgožiantis šviestuvas bei palei visą medžiu dekoruotą svetainės sieną sumontuota lentynų konstrukcija, erdvei suteikianti ritmo pojūtį. Bendrajame kambaryje bespalvė liko tik palei galinę sieną nišoje

sumontuota virtuvė – ją Goda specialiai stengėsi vizualiai paslėpti, užmaskuoti, kad bendrojo kambario erdvės netrikdytų virtuvės darbo zonos „buitiškumas“.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Vienspalviai balti blizgūs virtuvės fasadai vizualiai tarsi užmaskuoja buitinę zoną atvirame bendrajame kambaryje.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Greta bendrojo kambario įrengtame šeimininkų miegamajame vyrauja labiau prislopintas, ramesnis spalvinis koloritas. Kaip ir visame interjere, sienoms dažyti čia buvo naudojamas baltas atspalvis, prie kurio derinamos faktūriškos natūralaus ąžuolo grindys. Kambario centre įkomponuota pilku vilnoniu gobelenu aptraukta lova su aukštu, modernaus dizaino paminkštintu patogiu galvūgaliu. Norėdama sukurti ne tik stilingą ir jaukią, bet ir patogią miego zoną, dizainerė apipus lovos įkomponavo funkcionalius baldus: vienoje pusėje pastatytas išraiškingo dizaino stalelis su šviestuvu – į mėlyną dubenį galima susidėti įvairius daiktus, o reguliuojamas šviestuvas praverčia norint paskaityti. Iš kitos lovos pusės įkomponuotas lietuvių dizainerio Tomo Jasiulio sukurtas baldas – stilinga kopėčių silueto lentynėlė, o prie jos priderintas to paties dizainerio sukurtas natūralaus medžio staliukas rytiniam kavos puodeliui pasidėti. Ramią miegamojo estetiką pabrėžia namų tekstilė – jaukūs, natūralių faktūrų, pilkšvų, balkšvų atspalvių lovos dekoro elementai, langus puošiančios šviesios, lengvai krintančios lininės užuolaidos.


Miegamajame priešais lovą suformuota funkcionali ir stilinga darbo zona, kurioje nesunkiai išsitenka abu šeimininkai. Svarbiausiu jos akcentu tapo išraiškingas, oda dekoruotas skandinavų gamintojų sieninis veidrodis.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Prie lovos įkomponuoti lietuvių dizainerio Tomo Jasiulio sukurti baldai – stilinga kopėčių silueto lentynėlė ir prie jos derantis natūralaus medžio staliukas.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Originalus miegamojo akcentas – stilingas, neįprasto dizaino italų gamintojo stalelis su šviestuvu.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Jaukią miegamojo atmosferą pabrėžia lovos dekoro elementai – natūralaus pluošto skirtingo dizaino pagalvėlės, pilkšvo kolorito užtiesalas, minkšti faktūriški pledai.

Dviem šeimininkų vaikams skirtą kambarį Goda Litinskienė suprojektavo tolimajame buto gale, atokiau nuo bendrosios erdvės – taip buvo nuspręsta siekiant sukurti funkcionalią ir praktišką gyvenamąją erdvę. Dabar šeimininkai gali ilgai vakaroti netrukdydami vaikams ilsėti, o šie gali smagiai išdykauti netrikdydami tėvų ramybės. Siekiant išsaugoti kuo daugiau laisvos erdvės, kambaryje palei vieną sieną buvo sukonstruota dviaukštė lova, ketverių broliui ir dvejais metais vyresnei sesei atstojanti ne tik miego zoną, bet ir sukurianti puikią vietą žaisti. Siena priešais lovą dekoruota šviesaus kolorito medžio faktūros plokšte, prie jos dizainerė suprojektavo lakonišką, bet patogią darbo zoną bei knygoms ir įvairioms dekoratyvioms smulkmenoms susidėti skirtas skirtingų spalvų lentynėles, sukuriančias vaikų kambaryje dinamikos ir žaismingumo įspūdį.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!

Į antrąjį lovos aukštą aukštą vedantys skirtingų spalvų laipteliai turi paslaptį – juose sumontuoti patogūs, taupantys vietą stalčiukai, kuriuose kiekvienas vaikas gali susidėti savo asmeninius daiktus.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.
interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Medžio faktūros plokšte išklijuota siena ne tik suteikia linksmam, spalvingais akcentais dekoruotam vaikų kambariui jaukumo ir šilumos, bet ir padeda susieti viso buto interjerą į bendrą visumą.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Palei vieną sieną buvo sukonstruota dviaukštė lova, ketverių broliui ir dvejais metais vyresnei sesei atstojanti ne tik miego zoną, bet ir sukurianti puikią vietą žaisti.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Lovos gale įkomponuota neįprasta, taupanti vietą kampinė spinta, kurioje puikiai telpa visi vaikų drabužėliai bei kiti reikalingi daiktai. Masyvios spintos konstrukciją vizualiai palengvina atviros spalvotos lentynėlės.

Tarp bendrojo kambario ir vaikų zonos suprojektuotas nedidelis vonios kambarys, kuriame, atsižvelgdama į šeimininkų poreikius ir taupydama vietą, dizainerė įrengė didelę dušinę su stikline, erdvės neužgožiančia pertvara. Norėdama vizualiai padidinti šios patalpos erdvę, visą sieną priešais dušo kabiną Goda dekoravo veidrodžiu, o kitoms sienoms ir grindims išklijuoti parinko neutralaus pilko kolorito akmens masės plyteles. Jaukumo pojūtį vonios kambaryje padėjo sukurti prie veidrodinės sienos sumontuota horizontalių linijų medžio faktūros praustuvo spintelė su plačiu stalviršiu, ant kurio patogu susidėti įvairius vonios reikmenis bei dekoratyvias detales. Tačiau svarbiausiu vonios kambario akcentu tapo neįprastas, išskirtinio dizaino lašo formos nuo lubų nuleistas praustuvo maišytuvas, iš kurio žemyn į apskritą praustuvą teka vanduo.

Interjero dizainerė Goda Litinskienė įsitikinusi, kad vonios kambarys turi atlikti pilnavertės gyvenamosios erdvės funkcijas, todėl nevengia jo puošti jaukiais ir stilingais dekoro elementais – paveikslais, šviestuvais, gėlėmis ir pan.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Nedidelio vonios kambario erdvę vizualiai padidina veidrodinė siena.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Vietoj nedidelės vonios buvo suprojektuota erdvi dušinė.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.

Išskirtinio dizaino baltas, nuo lubų nuleistas lašo formos šviestuvas tapo pagrindiniu vonios kambario akcentu.

Projekto autorė – interjero dizainerė Goda Litinskienė.

interjeras
interjeras
A. Narmonto nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis