Skandinaviško stiliaus interjeras 70 kv.m tipiniame bute

Neretai sakoma, kad lengviau pastatyti nauja, nei perdaryti sena. Tačiau interjero dizainerė bei architektė Vaida Kandratavičiūtė, projektavusi sovietinės statybos daugiaaukštyje įrengto buto interjerą, džiaugiasi, kad, nors ir teko susidurti su dideliais konstrukciniais apribojimais, pavyko sukurti šiuolaikišką gyvenamąją erdvę, dvelkiančią skandinaviškam stiliui būdinga ramybe, natūralumu bei santūrumu.

Rekonstruodama 70 m² ploto trijų kambarių standartiškai suplanuotą butą, įrengtą sovietmečiu statyto blokinio devynaukščio pirmajame aukšte, architektė ir interjero dizainerė Vaida Kandratavičiūtė susidūrė su dideliais apribojimais: tokio tipo pastato pirmajame aukšte įrengtose patalpose visos sienos yra laikančiosios, todėl griauti nieko negalima. Tai iš esmės lėmė ir buto rekonstrukcijos eigą. Tačiau Vaida neatsisakė minties čia sukurti patogesnę gyventi erdvę: ilgą koridorių, vedantį į miegamuosius kambarius, ji vizualiai praplėtė ir pašviesino svetainės sienoje sumontavusi 80 cm pločio (tiek, kiek leidžiama) matinio stiklo pertvarą, iškirto tokio pat pločio perėjimą iš virtuvės į svetainę ir atsisakė durų iš prieškambario į pagrindinį kambarį. Taip pavyko sukurti beveik visiškai atvirą bendrąjį kambarį, nuo prieškambario atskirtą nedidele sienele, o nuo virtuvės – stumdomosiomis stiklinėmis durimis. Jas, kaip ir svetainės stiklinį intarpą, Vaida sumanė dekoruoti abstrakčiu augalinio motyvo piešiniu, pagyvinančiu interjero spalvinę gamą ir išryškinančiu natūralumo įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Visam butui dekoruoti dizainerė parinko pastelinę gamą – beveik balto atspalvio sienos nedidelėse patalpose padeda sukurti erdvės ir šviesos įspūdį, o medžio faktūra, kuria dekoruotos grindys ir kai kurie baldai, suteikia natūralumo, jaukumo ir stabilumo pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Prie baltų sienų ir natūralios ąžuolo faktūros subtiliai derinami ramūs pilki atspalviai, pabrėžiantys skandinaviškai tradicijai būdingą spalvinę gamą.

A. Narmonto nuotr.

Bendrajame kambaryje suprojektuota svetainės poilsio zona, o prie naujai iškristos virtuvės angos įkomponuotas didelis valgomojo stalas.

A. Narmonto nuotr.

Uždarius matines stumdomąsias duris, svetainės sieną papuošia dar vienas subtilus gamtinių motyvų piešinys.

Kadangi virtuvės erdvė palyginti nedidelė, buvo svarbu labai gerai apgalvoti, kaip išdėlioti baldus ir visą reikalingą įrangą. Vaida suprojektavo didelį vientisą baldą, sujungiantį prieškambario ir virtuvės zonas į bendrą tūrį: prieškambario zonoje įrengtos atviros lentynėlės virtuvės zonoje pereina į vientisus medžio faktūros paviršius, už kurių paslėpta visa reikalinga įranga. Šios konstrukcijos vientisumo ir nedidelės erdvės harmonijos netrikdo jokios papildomos detalės (nėra net durelių rankenėlių), todėl baldai atrodo labai natūraliai. Kaip dekoratyviniai elementai čia tarnauja tamsios horizontalios baldų konstrukciją dalijančios linijos ir tokiu pat piešiniu kaip stumdomosios durys dekoruota matiniu stiklu uždengta siena virš darbo zonos.

A. Narmonto nuotr.

Paplatinta virtuvės palangė ne tik padeda išsaugoti erdvės vientisumo įspūdį, bet ir pabrėžia patalpos funkcionalumą – ši plokštuma gali tarnauti ir kaip patogus pusryčių stalas, įkomponuotas priešais langą, ir kaip papildomas darbo paviršius.

A. Narmonto nuotr.

Santūrų virtuvės interjerą pagyvina virš darbastalio įkomponuotas matinis stiklas su piešiniu.

A. Narmonto nuotr.

Pro stiklines stumdomąsias duris iš virtuvės galima patekti tiesiai į bendrąjį kambarį, o prireikus paslėpti buitinę zoną jas galima uždaryti.

A. Narmonto nuotr.

Atvirų ir uždarų lentynų konstrukcija, sujungianti prieškambario ir virtuvės zonas į bendrą tūrį, padeda išsaugoti erdvės vientisumo įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Svetainės sienoje iškirtus angą ir sumontavus matinio stiklo intarpą, į ilgą ir siaurą koridorių pavyko įleisti daugiau šviesos bei vizualiai jį padidinti.

Stacionaraus baldo idėja buvo panaudota ir projektuojant vaiko kambarį. Palei vieną ilgąją sieną suprojektuota atvirų ir uždarų lentynų konstrukcija – čia telpa ne tik vaiko drabužiai, bet ir žaislai ar įvairios smulkmenos. Palei langą konstrukcija užbaigiama statmenai sienai įkomponuotu rašomuoju stalu, o jos centre paliktoje angoje sumontuota patogi lova su talpia patalynės dėže. Kaip tikino projekto autorė, toks sprendimas vaiko kambaryje itin pasiteisino: vientisas baldas, įkomponuotas palei vieną sieną, neužima daug kambario erdvės, tačiau kartu yra labai talpus, tad čia netrūksta vietos žaisti ir nesunku palaikyti tvarką.
Kambario interjerui paįvairinti ir linksmai vaikiškai nuotaikai sukurti dizainerė parinko žaismingus, tačiau prie ramaus, natūralumu dvelkiančio interjero stilistiškai ir spalviškai derančius tapetus, o gyvybingumo įliejo tapetų atspalvius pakartojantys aksesuarai – ryškus kilimas bei jaukus žaislų krepšys iš veltinio.

A. Narmonto nuotr.

Vientisa baldų konstrukcija neužima daug vaiko kambario erdvės, tačiau kartu yra labai talpi, tad čia netrūksta vietos žaisti ir nesunku palaikyti tvarką.

A. Narmonto nuotr.

Tapeto piešinio fragmentus – žaismingus inkiliukus – pakartoja ir Vaidos sukurtų šviestuvų forma.

A. Narmonto nuotr.

Kambario interjerą paįvairina ir linksmą vaikišką nuotaiką sukurti padeda žaismingi tapetai, prie kurių dera ryškiaspalvis kilimas. O prie rašomojo stalo įkomponuota atnaujinta sovietinius laikus menanti retro kėdė.

Rekonstruojant butą prie šeimininkų miegamojo prijungtas buvęs tamsusis kambarėlis – jame įrengta talpi drabužinė, todėl atsisakyta spintų. Dėl šios priežasties nedideliame kambaryje pavyko išsaugoti gana švarią, papildomomis detalėmis neapkrautą erdvę. Projektuodama miegamąjį dizainerė stengėsi jam suteikti daugiau minkštumo, šilumos bei intymumo, todėl apdailai parinko faktūriškų, minkštų ir jaukių medžiagų: grindys išklotos ilgo plauko kilimine danga, prie kurios malonu prisiliesti basomis kojomis, o viena siena išklijuota languotais, audinio raštus primenančiais tapetais, pripildančiais interjerą medžiagiškumo ir faktūrų. Tęsiant audinių temą, lova taip pat parinkta su aukštu paminkštintu galvūgaliu, aptrauktu švelniu aksominiu gobelenu.

Šeimininkų miegamajame jaukumo ir šilumos pojūtį pabrėžia ne tik pasirinktos faktūriškos minkštos medžiagos, bet ir itin šilta, akiai maloni spalvinė gama – nuo pastelinių kreminių iki gilių sodrių rudų tonų.

A. Narmonto nuotr.

Interjerui medžiagiškumo suteikia audinio raštus primenančiais languotais tapetais išklijuota siena.

A. Narmonto nuotr.

Miegamajame įrengta talpi drabužinė, todėl atsisakyta spintų ir išsaugota gana švari, papildomomis detalėmis neapkrauta erdvė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis