Skandinaviški lietuvių dizainerės sprendimai 127 kv.m. bute

Interjere neužtenka vien pritaikyti norimą stilių ir išsirinkti prie jo derančius baldus bei aksesuarus. Svarbu rasti ką nors išskirtinio, savito, būdingo tik tiems vieniems namams. Dizainerė Kristina Lastauskaitė, kurdama lakonišką skandinaviško dizaino interjerą erdviame keturių kambarių bute, kiekvieną patalpą paįvairino subtiliais faktūriškais elementais, suteikiančiais namams išskirtinumo ir jaukumo.

Norėdama sukurti patogią gyvenamąją erdvę keturių kambarių (127 m² ploto) bute, interjerą projektavusi dizainerė Kristina Lastauskaitė pirmiausia pasiūlė šiek tiek pakoreguoti erdves: pakeista virtuvės siena, kad būtų galima patogiai sumontuoti baldus, atsisakius balkono padidintas vienas vonios kambarys, greta jo įrengtas nedidelis antrasis.

Visai buto erdvei dekoruoti dizainerė rinkosi skandinaviškam stiliui būdingą šviesų, išgrynintą koloritą – sienos nudažytos balta spalva, priderintas jaukus pilkšvas atspalvis. Prie šios spalvinės gamos harmoningai pritaikyta ąžuolo parketo danga, steriliam interjerui suteikianti natūralumo ir šilumos pojūtį. 

D.Petrulaičio nuotr.

Lakonišką svetainės spalvinę gamą paryškina stilingas minkštųjų baldų komplektas – sodraus turkio atspalvio sofa, krėslas ir pufas sukuria modernios, gaivumu ir estetika dvelkiančios erdvės įspūdį. Dizainerė pasakojo neatsitiktinai parinkusi šiuos danų gamintojo „Innovation“ baldus: įdomios, reljefinės faktūros jų apmušalai padėjo išryškinti svarbią interjero stilistinę liniją – visose erdvėse subtiliai pasikartojantį skirtingų faktūrų ir raštų dekorą.

D.Petrulaičio nuotr.
D.Petrulaičio nuotr.
D.Petrulaičio nuotr.

Svetainėje ryškus spalvų ir faktūrų žaismas: prie sodrių turkio atspalvio baldų harmoningai dera kelių atspalvių rankų darbo faktūriškų kilimėlių kompozicija.

Šeimininkų pageidavimu virtuvė ir valgomasis suprojektuoti atskirame kambaryje, priešais svetainę. Siekiant, kad šios dvi funkcinės zonos, įrengtos abipus koridoriaus, nebūtų visiškai atskirtos, atsisakyta durų – paliktos tik plačios įėjimo angos. Toks sprendimas taip pat padėjo išsaugoti neperkrautą, švarią siauro koridoriaus erdvę.

Kaip ir svetainėje, viena virtuvės siena nudažyta pilku atspalviu. Palei ją dizainerė suprojektavo virtuvės darbo zoną: čia sumontuota pastatomųjų spintelių eilė ir ilgas darbastalis, kuriame įrengta plautuvė bei viryklė. Kita reikalinga buitinė technika ir daugiau vietos daiktams susidėti numatyta talpioje sieninėje spintoje. Norėdama pabrėžti lakonišką interjero koncepciją ir išsaugoti lengvumo, vientisumo pojūtį, dizainerė nutarė atsisakyti pakabinamųjų spintelių – vietoj jų virš darbastalio sumontuota ąžuolinė lentynėlė, medžio faktūra paįvairinanti vientisą pilkos sienos plokštumą.
Virtuvės zoną nuo likusios erdvės dizainerė atskyrė patogia „sala“ – joje taip pat įrengta spintelių daiktams susidėti, o paviršius naudojamas kaip dar vienas darbastalis.

D.Petrulaičio nuotr.

Virtuvės akcentas – kambario centre prie „salos“ įkomponuotas didelis, pagal užsakymą pagamintas ąžuolinis stalas o ypatingą jo poziciją pabrėžia du stilingi, paviršių puikiai apšviečiantys virš stalo nuleisti šviestuvai.
D.Petrulaičio nuotr.

Virtuvėje vyrauja skandinaviškam stiliui būdingas lakoniškas pilkos spalvos ir medžio faktūros derinys.

D.Petrulaičio nuotr.

Jaukumo interjerui suteikia šilta ąžuolo grindų faktūra.

D.Petrulaičio nuotr.

Siekiant sukurti pusiau atvirą virtuvės zoną buvo atsisakyta durų – palikta tik plati įėjimo anga.

Projektuojant šeimininkų miegamąjį dizainerei teko pasvarstyti, kokiomis priemonėmis būtų galima vizualiai pakoreguoti ilgo ir siauro kambario formas ir išvengti nejaukaus vagono įspūdžio. Buvo nuspręsta lovą galvūgaliu atremti į ilgąją sieną – taip vizualiai sulaužomos išilginės linijos ir kambarys atrodo trumpesnis. Dėl tos pačios priežasties palei galinę sieną įrengtai sieninei spintai dekoruoti dizainerė parinko gilų pilką atspalvį, o priešais ją sumontavo lengvą ažūrinę pertvarą. Toks sprendimas ne tik padeda vizualiai pakoreguoti patalpos formas, bet ir atstoja savotišką drabužinę: ažūrinėje konstrukcijoje iš spintos pusės paslėpta komoda, kurioje galima susidėti įvairiausius daiktus, o ant sienos tarp spintos ir komodos pakabintas didelis veidrodis, todėl čia taip pat patogu persirengti ir laikyti daiktus, kaip ir drabužinėje. Nuo miegamojo pusės šią zoną slepia ažūrinė smulkiais stilizuotais raštais papuošta sienelė, pabrėžianti visame interjere pasikartojančią faktūrų koncepciją ir paįvairinanti vienspalves lygias miegamojo plokštumas. Nusižiūrėk idėją

D.Petrulaičio nuotr.

Miegamajame pritaikyta stilinga ažūrinė sienelė ne tik padeda koreguoti patalpos formas, suformuoja uždarą drabužinės zoną, bet ir paįvairina interjerą smulkių raštų faktūra.

Ažūrinė raštais papuošta sienelė pabrėžia visame interjere pasikartojančią faktūrų koncepciją ir paįvairina vienspalves miegamojo plokštumas. 

D.Petrulaičio nuotr.
D.Petrulaičio nuotr.
D.Petrulaičio nuotr.

Miegamojo grindis puošia rankomis austas natūralaus lino raštuotas kilimas.

Greta šeimininkų miegamojo suprojektuotas atskiras šeimininkų vonios kambarys – jo plotą buvo sumanyta padidinti atsisakius balkono. Kaip pasakojo projekto autorė, tokį sprendimą nebuvo lengva įgyvendinti – teko suderinti projektą, pasirūpinti įvairiais leidimais, kokybiškai apšiltinti balkono dalį ir pan., tačiau rezultatu šeimininkai liko patenkinti. Buvusio balkono vietoje, ant nedidelio paaukštinimo palei langą, sumontuota vonia, greta jos įrengta praustuvo zona, o prie kitos sienos, prie durų, liko vietos ir dušo kabinai.

Visą vonios kambarį dizainerė išklijavo kvadratinėmis baltomis keraminėmis plytelėmis, o sieną virš praustuvo papuošė dideliu veidrodžiu – šie sprendimai padeda sukurti didesnės, šviesesnės ir jaukesnės erdvės įspūdį.

D.Petrulaičio nuotr.

Siekiant išsaugoti stilistinį interjero vientisumą, vonios kambario sienos dalis virš praustuvo nudažyta pilkai, o į vienspalves plyteles įterpta reljefinių, įvairiais raštais dekoruotų plytelių fragmentų.
D.Petrulaičio nuotr.

Vonia įrengta buvusio balkono vietoje, ant nedidelio paaukštinimo palei langą.

D.Petrulaičio nuotr.

Vonios kambario sienos paįvairintos dekoratyvinėmis reljefinėmis plytelėmis.

D.Petrulaičio nuotr.

Mažų keraminių plytelių danga ir didelis veidrodis padeda vizualiai padidinti vonios kambario erdvę.

Projekto autorė – interjero dizainerė Kristina Lastauskaitė, www.mixmatch.eu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis