Ryškūs sprendimai 83 kv.m. bute Vilniuje, kuriame karaliauja viena mergina

Ieškojome interjero, kuris praskaidrintų nuotaiką, pažadintų norą po žiemos atnaujinti namus, paskatintų ieškoti įdomių dekoravimo idėjų. Toks yra naujas dizainerių Eglės Balčiūnaitės ir Jurgitos Dragūnaitės projektas: sumaniai perplanuotas, kad gyvenamoji erdvė būtų patogiai pritaikyta šeimininkės poreikiams, šiuolaikiškas ir jaukus, nes modernias griežtas formas sušvelnina klasikai būdingos detalės ir natūralios medžiagos, smagus ir linksmas, nes jauna buto šeimininkė nebijojo į namus įsileisti ryškių spalvinių blyksnių.

Tipas – naujos statybos dviejų miegamųjų butas.

Plotas – 83 m².

Gyventoja – viena jauna mergina.

Interjero projekto autoriai – dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė.

L. Garbačausko nuotr.

Naujos statybos name Vilniuje įrengtas dviejų miegamųjų butas iš pradžių nebuvo patogus ir priminė koridorių labirintą, tad interjerą projektavusios dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė jaunai buto šeimininkei pasiūlė kitą erdvių išdėstymo variantą. Projekto autorės ištaisė erdvės trūkumus, be to, atsižvelgė ir į merginos poreikius. Bute ne tik išliko visos būtinos funkcinės zonos, bet ir buvo suprojektuota papildoma – patogi drabužinė, į ją galima patekti iš dviejų pusių.

Tiesa, perplanavus namus bendrasis kambarys, kuriame suformuota svetainė ir virtuvė, tapo pereinamuoju – iš jo galima patekti į miegamąjį ir darbo kambarį. Tačiau ir šį „trūkumą“ dizainerės pavertė privalumu. Vienoje svetainės sienoje sumontuotos dvejos durys buvo pagamintos su įrėmintomis stiklinėmis plokštumomis, suskirstytomis į mažesnius langelius. Toks sprendimas labai tiko tuščiai svetainės plokštumai, interjere sukūrė simetriją, būdingą klasikinio stiliaus erdvėms, ir vizualiai pakeitė standartinės patalpos architektūrą. Šį įspūdį dar labiau sustiprino ant lubų per visą perimetrą išklijuoti karnizai, sušvelninantys griežtas linijas, ir grindims kloti parinktas didelio mastelio klasikinis „eglutės“ raštas.

L. Garbačausko nuotr.

Poilsio zonai pabrėžti svetainėje patiestas kontrastingas geometrinių raštų kilimas, interjere sukuriantis aktyvią, dinamišką atmosferą.

L. Garbačausko nuotr.

Svetainės sienoje sumontuotos dvejos durys gražiai pripildė tuščią svetainės plokštumą, interjere sukūrė simetriją.

L. Garbačausko nuotr.

Nauja ir sena

Šiuolaikiška standartinio buto erdvė pagal dizainerių sumanymą įgavo ir šiek tiek „seno“: apie tai subtiliai užsimena ne tik lubų karnizai ir klasikinis „eglutės“ raštas ant grindų, bet ir specialiai pasendinta svetainės ir virtuvės stalų medžio faktūra, svetainėje įkomponuota masyvi juoda subtilių klasikinių linijų indauja ir net sofos su atlošo „ausytėmis“ formos.

Šviesų, baltai dekoruotą svetainės kambarį dizainerės praskaidrino sodriu geltonu atspalviu – jis nedideliais, bet ryškiais blyksniais kartojamas visoje erdvėje: dėmesį iš karto patraukia stilingas ryškiaspalvis krėslas poilsio zonoje, nuo jo žvilgsnis nukrypsta sienos link, kur baltoje plokštumoje išryškėja garstyčių atspalvio TV baldas, į užuolaidas, dekoratyvines pagalvėles ir skirtingo dizaino pusbario kėdes, išdėstytas aplink originalią virtuvės „salą“, atstojančią ir baro paviršių, ir valgomojo zoną. Masyvus metalinio rėmo baldas su sendintu išraiškingos faktūros natūralaus ąžuolo paviršiumi pagal projekto autorių sumanymą turėjo tapti šios zonos akcentu, pabrėžiančiu sąsają tarp modernumo ir natūralumo, šiuolaikiškumo ir sendintos estetikos. Norėdamos kuo labiau jį išryškinti, dizainerės stengėsi sukurti „nematomą“ virtuvę: jai pritaikė baltus vientisus fasadus ir baltą buitinę techniką, atsisakė net rankenėlių ar kitokių detalių.

L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.


Dizainerės pataria

Bendrajame kambaryje įrengtą virtuvės zoną dizainerės vizualiai užmaskavo parinkusios baltus vientisus fasadus, stalviršį ir net sienos dangą. Tai padėjo išryškinti išskirtinį šios zonos elementą – pagal projekto autorių brėžinius pagamintą didelį baro tipo stalą su faktūrišku, specialiai pasendintu natūralaus medžio stalviršiu, pabrėžiančiu „seno“ ir „naujo“ sąsają interjere.

L. Garbačausko nuotr.

Siaurame prieškambaryje dizainerėms pavyko rasti vietos sieninei spintai, tiesa, dėl nedidelio gylio čia įrengtos patogios lentynos batams ir smulkiems daiktams susidėti. Didelės veidrodinės durų plokštumos padeda vizualiai padidinti šią siaurą patalpą.

L. Garbačausko nuotr.

Iš prieškambario bendrojo kambario link nusitęsianti atvirų lentynų konstrukcija pagyvina interjerą, suteikia jam dinamikos, be to, patogu susidėti įvairius daiktus.

L. Garbačausko nuotr.


Šeimininkės privačioji zona buvo pertvarkyta labiausiai. Iškart už svetainės suformuotas miegamasis, iš jo galima patekti dar į dvi zonas – pereinamąją drabužinę ir nedidelį, bet funkcionalų vonios kambarį. Ši patalpa taip pat pereinamoji – dėl patogumo į ją veda stumdomosios durys iš prieškambario, kad čia galėtų nevaržomai užeiti ir merginos svečiai.

Pati šeimininkė šia patalpa dažniau naudojasi iš miegamojo pusės. Kaip ir svetainėje, dizainerės nevengė miegamąjį praskaidrinti spalviniais akcentais, tačiau parinko ramesnius tonus – prigesintą turkio atspalvį. O jaukumui sukurti baltos sienų plokštumos dekoruotos pasteliniais pilkšvais tapetais su subtiliu augaliniu raštu.

L. Garbačausko nuotr.

Veidrodinis stumdomųjų durų paviršius ne tik padeda praplėsti erdvę, bet ir tarnauja pagal tiesioginę paskirtį, o tai drabužinėje itin aktualu.

L. Garbačausko nuotr.

Miegamajame dizainerės stengėsi sukurti jaukią ir ramią aplinką, todėl rinkosi prigesintus ir neutralius atspalvius, sienas dekoravo raštuotais tapetais, o grindis išklojo minkšta kilimine danga.

Už gražių „sulanguotų“ stiklinių miegamojo durų įrengta drabužinė – tarsi koridorius, vedantis į už jos įrengtą vonios kambarį. Nedidelį jos plotą dizainerės išnaudojo itin sumaniai: per vidurį buvo paliktas įėjimas, o abipus jo iki pat lubų sumontuotos lentynos ir kabyklos. Veidrodinis stumdomųjų durų paviršius ne tik padeda praplėsti erdvę, bet ir tarnauja pagal tiesioginę paskirtį, o tai drabužinėje itin aktualu.

Už šios patalpos esantis vonios kambarys suformuotas veidrodiniu principu: palei vieną sieną įkomponuota kampinė vonia ir unitazas, o palei kitą – praustuvo zona su spintele, subtiliai atkartojančia lenktas vonios formas, tad per vidurį atsiveria laisvas koridorius nuo vienų durų iki kitų.

L. Garbačausko nuotr.

Praktiškas sprendimas

Pagal dizainerių projektą pagaminta vonios spintelė, ant kurios sumontuotas praustuvas, pabaigoje susiaurėja – taip kampas netrukdo laisvai praeiti, o baldo forma tarsi pakartoja lenktos vonios linijas.

L. Garbačausko nuotr.

Voniai dekoruoti dizainerės parinko jaukias rusvo kolorito faktūriškas plyteles – prie jų gražiai dera ir natūralaus medžio fragmentai.

L. Garbačausko nuotr.

Kitos stiklinės durys iš svetainės veda į dar vieną kambarį, kuriame šeimininkės pageidavimu įrengta darbo vieta. Siekiant sukurti susikaupimo ir ramybės atmosferą, kambariui apstatyti pasirinkti tik būtiniausi baldai: palei langą suformuota patogi darbo zona su dideliu, patogiu rašomuoju stalu ir dinamiška sieninių lentynų konstrukcija, o kitoje kambario pusėje įrengta skaitymo ir poilsio zona. Jai dizainerės išrinko stilingą sofą, priderino toršerą ir stalelį. Dekoruojant darbo kambarį didelis dėmesys skitas spalviniams sprendimams. Čia siekta išsaugoti darbui tinkamą atmosferą, todėl interjere vyrauja neutralus pilkšvas koloritas. Tęsdamos ryškių spalvų temą, dizainerės šiame kambaryje pritaikė mėlynų ir žydrų akcentų – jie „suskamba“ kilimo raštuose, kartojami darbo kėdės gobelene. Toks atspalvis pasirinktas ne atsitiktinai: manoma, kad jis neblaško ir padeda susikaupti, o tai ypač svarbu kuriant darbo zonos interjerą.

L. Garbačausko nuotr.

Dekoro idėja

Norėdamos, kad darbo kambaryje būtų išsaugota susikaupimo ir rimties atmosfera, tačiau patalpa neatrodytų pernelyg nuobodi, dizainerės pritaikė žaismingą ir dinamišką sienos dekorą. Plokštuma virš sofos dekoruota lipduku su anglišku užrašu. Jo reikšmė puikiai atitinka šio kambario paskirtį. Ir, žinoma, poilsio zoną išryškina ritmiško geometrinio rašto kilimas, jame susipina visi darbo kambaryje naudojami atspalviai – žydra, balta, juoda, pilka.

L. Garbačausko nuotr.

Darbo kambariui dinamikos suteikia atvirų lentynų konstrukcija, tarsi atsitiktinai išdėliota per visą sienos plokštumą.

L. Garbačausko nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis