PRIEŠ ir PO: 3 kambarių 70 kv.m. buto Vilniuje atgimimas

Kūrybinei dizainerių grupei „Habitas – interjero dizainas ir baldai“ kuriant interjerą svarbiausia įsiklausyti į žmogaus poreikius, kuris gyvens kuriamame būste, suvokti jo viziją ir kartu pasiūlyti visiškai naujus sprendimus. Kaip matyti iš nuotraukų, Laurai Vanagaitytei ir Irenai Jankus ir šįkart tai pavyko.

Dizainerės turėjo trijų kambarių 70 kv.m. butui Vilniuje (senos statybos daugiabutyje) įkvėpti Provanso dvasios. Iš trijų kambarių buto šeimininkė naudojosi tik miegamuoju, kuris buvo pačiame buto gale, kiti du kambariai buvo negyvenami. Būste vyravo tamsus koloritas, suspaustos erdvės, daug durų, ilgas ir siauras koridorius.

Butas PRIEŠ:

Pagrindinis užsakovės pageidavimas iš pirmo žvilgsnio buvo labai paprastas – šviesus, jaukus, taip vadinamo Provanso stiliaus interjeras. Tačiau tik peržengus buto slenkstį tapo aišku, kad svarbiausia užduotis bus išspręsti erdvės išplanavimą, kas buvo gana komplikuota negriaunant sienų. Dizainerės pasinaudojo vienintele galimybe praplėsti erdvę – kiek buvo įmanoma praplatino visus praėjimus bei durų angas, panaikino gipskartonio pertvarą ir duris iš virtuvės į prieškambarį.

Interjeras
Interjeras
L.Vanagaitytės nuotr.

Tokiu būdu atsivėrė gana didelė ir patogi virtuvės erdvė, o nenaudojami kambariai tapo jaukia svetaine ir miegamuoju. Stiklinės stumdomos durys, šviesios, pastelinės spalvos dar labiau sustiprino erdvės pojūtį, o šviesaus alyvuoto ąžuolo grindys, pieno baltumo akmens masės plytelės su mažais juodo marmuro intarpais suteikė erdvei elegancijos. Virtuvės, vonios, prieškambario ir koridoriaus erdvėse taip pat panaudota tokia pati, natūrali akmens masės grindų danga, kas suteikė erdvei vientisumo ir dar labiau optiškai ją praplėtė. Stiklinės stumdomos durys pagelbėjo ir trumpinant ilgą koridorių, optiškai suskaidė jį į segmentus, o nedideliame vonios kambaryje tapo erdviau.

Interjeras
Interjeras
L.Vanagaitytės nuotr.

Interjero koncepcija susiformavo bendraujant su buto šeimininke. Dizainerės išsiaiškina, kas jai patinka ir kas atgrasu. „Stengėmės neprisirišti prie konkretaus stiliaus, nes norėjosi sukurti namus, kurie daugiau atspindėtų žmogaus, kuris gyvens šiuose namuose poreikius, jo gyvenimo būdą, individualumą, o ne kurį nors iš stilių. Naujuose namuose, atsirado daug šviesos ir erdvės, kas ir buvo pagrindinis buto renovacijos tikslas ir mūsų užduotis“, – džiaugėsi dizainerės.

Virtuvė

Virtuvės zonoje, kaip ir visame bute, dominuoja pastelinės spalvos. Klasikinio stiliaus šviesūs virtuvės baldai buvo sukurti pagal dizainerių projektą. Veidrodiniai virtuvės baldų fasadai, dryžuoti tapetai, romanetės žirniukais ir porceliano lėkštės ant sienos, kurias radome sendaikčių parduotuvėje, suteikė interjerui dinamikos. Dryžuotus pastelinius tapetus, kaip ir akmens masės grindų plyteles, buvo atkartotos ir prieškambaryje, kas dar labiau sustiprino vientisos erdvės įspūdį, taigi virtuvė iš 8 kv.m. uždaros patalpėlės virto labai šviesia, jaukia ir kartu modernia erdve, kurioje ne tik gaminamas maistas, bet ir galima pasikviesti draugę puodeliui arbatos.

Interjeras
Interjeras
L.Vanagaitytės nuotr.

Svetainė

Svetainę nuo virtuvės ir miegamojo skiria skaidraus ir matinio stiklo durys, jas pravėrus atsiranda švari ir vientisa erdvė, kurios stengėmės neperkrauti aukštomis spintomis ir dideliais daiktais. Dalis svetainės baldų yra pagaminti pagal dizainerių projektus būtent šitiems namams. Art Deco stiliaus veidrodis, skandinaviško stiliaus staliukai, klasikinė natūralaus ąžuolo konsolė su dažytomis kojomis ir Provanso stiliaus indauja harmoningai apsigyveno šiame kambaryje. Ryškiausi kambario akcentai – natūralaus lino, šilku siuvinėtos užuolaidos ir mėlyno aksomo stalinės lempos gaubtas. Vienas iš šeimininkės pageidavimų buvo židinys. Kadangi daugiabučio pirmame aukšte tikro židinio padaryti neįmanoma, pasitenkinome elektrine kapsule, kurią įstatėme į gipskartonio suformuotą dėžę, lakonišką židinio formą sušvelnino natūralaus ąžuolo lentyna. 

Miegamasis

Miegamojo erdvę praplėtėme dalinai sujungę jį su įstiklintu balkonu. Išėmus balkono duris ir pagal leistinas normas šiek tiek praplatinus praėjimo angą, atsirado vietos nedideliam rašomajam stalui ir krėslui, gavosi puiki darbo vieta. Jaukiame miegamajame visa sieną paskyrėme didelei ir patogiai rūbų spintai. Nudažyta tokia pačia sienų spalva, ji harmoningai įsilieja į aplinką ir atrodo lengvai. Miegamajame ramų spalvinį koloritą pagyvinome gėlėtais tapetais ir rausvo šilko užuolaidomis. Kuriant šį interjerą buvo iti svarbi kiekviena detalė, labai stengėmės įsiklausyti į žmogaus, kuris čia gyvens poreikius, suvokti jo viziją ir kartu pasiūlyti visiškai naujus sprendimus.

Interjeras
Interjeras
L.Vanagaitytės nuotr.

Apšvietimas

Dizainerių duetas daug dėmesio skyrė apšvietimui. Kiekvienoje erdvėje yra po kelis skirtingus apšvietimo šaltinius – lubinis apšvietimas, sieniniai šviestuvai, stalinės lempos, palei užuolaidas sumontuotas paslėptas apšvietimas. Įjungti ar išjungti vieną ar kitą šviesos šaltinį galima net nesikeliant nuo sofos ar miegamojo lovos, tai labai patogu. Ilgame koridoriuje horizontaliai pakabinus pailgus sieninius šviestuvus, jis optiškai sutrumpėjo.

Vonios kambarys

Nedideliam vonios kambariui skaidrumo ir erdvės suteikia stiklinė berėmė dušo pertvara, kreminė ir balta keramika, natūralaus akmens masės mozaika dušo zonoje, didelis veidrodis ir blizgus vonios baldų paviršius. Stiklinės stumdomos durys pagelbėjo ne tik „ trumpinant“ ilgą koridorių, optiškai suskaidė jį į segmentus, bet ir praplėtė nedidelio vonios kambario erdvę.

Interjeras
Interjeras
L.Vanagaitytės nuotr.

Butas PO:

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis