PRIEŠ ir PO: 2 kambarių standartinio buto pokyčiai

Šiame bute gyvena du šeimos nariai. Jauna moteris seniai puoselėjo svajonę susiremontuoti ir pakeisti buto interjerą iš esmės, ilgai ir sunkiai dirbo, taupė pinigus šiam tikslui įgyvendinti.

Du gyvenamuosius kambarius ji įsirengė pagal savo sugebėjimus ir skonį (suklotos laminuotos grindys, pakeistas lubinis šviestuvas, sienos išklijuotos tapetais, nudažytos lubos baltai, pakeisti langai, vidaus ir lauko durys), o kaip susitvarkyti koridorių, vonios ir virtuvės zonas nežinojo, todėl nusprendė kreiptis pagalbos į interjero dizainerį t.y. mane.

Paprastai blokinio tipo name esantys butai, statyti sovietmečiu, neatitinka dabartinių žmonių poreikių dėl pasikeitusio gyvenimo tempo.

Sovietmečiu įrengtuose blokiniuose butuose nebuvo jokios valgymo, higienos kultūros, todėl dabar susidūrusi su šiuo objektu, apie tokius dalykus turėjau pagalvoti aš. Interjero projekto funkciniai tikslai: kur atėjus pasikabinti drabužius ir talpinti avalynę; kur laikyti drabužių ir avalynės priežiūros reikmenis; kur laikyti drabužių džiovyklę ir dulkių siurblį; kur būtų galima pasidažyti ir susišukuoti, pasižiūrėti kaip atrodai; kaip suplanuoti virtuvę, kad būtų patogu gaminti ir laikyti maistą; kaip padaryt, kad talpiai ir tvarkingai susidėtų virtuvės reikmenys; kur paslėpti baisų dujų vamzdį; kur bus valgomasis stalas; ką padaryt, kad vonios kambarys būtų patogesnis; kur talpinti skalbimo mašiną?

Norint visa tai įgyvendinti, reikėjo: didelio noro keistis, finansinių išteklių, tikėjimo idėja, kantrybės ir daug darbo. Būtent šie 5 dalykai lemia sėkmę.

Labai didelę dalį pinigų yra išnaudojama buto komunikacijų gerinimui t.y pakeisti nusidevėjusį vamzdyną, iš naujo išvesti elektros taškus, kreivų sienų, grindų ir lubų lyginimas.

Prieangio zonoje suplanavau spintą iš dviejų dalių: vienoje telpa lauko drabužiai, avalynė, kitoje – dulkių siurblys, drabužių džiovyklą, kai kurie švaros reikmenys.

Šalia lauko durų pastatyta bankėtė, kurios gobelenas priderintas prie interjero spalvinės gamos.

Nuo lauko durų virtuvės link, palubėje buvo išvestas dujų vamzdis (žr. foto viršutinę dešinę pusę). Reikėjo sugalvoti kaip būtų galima jį paslėpti, taigi pasiūliau suformuoti stačiakampį ir jį dekoruoti. Tam, kad koridorius neatrodytų lyg ilgas tunelis, per visą sienos ilgį pasiūliau įklijuoti veidrodį ir jį tarsi „įrėminti“, o apačioje jo – pagaminti spintelę smulkmenoms sudėti (raktai, pirštinės, šukos…). Veidrodis erdvę vizualiai praplėtė ir pašviesino. Sieniniai šviestuvai tolygiai apšviečia veidą, galima pasidažyti, susišukuoti.

Buvo išgriautas atskiras tualetas ir vonia, suformuota viena bendra erdvė, durys perkeltos į koridoriaus pusę. Norėjau, kad į vonią patektų natūrali dienos šviesa, todėl panaudojome stiklo blokelius.

Vonia buvo pakeista erdve dušo kabina, kurioje galima maudytis dviese.

Dušo zonoje prie sienos yra pritvirtinta speciali drėgmei atspari atlenkiama kėdutė (išlaiko iki 200kg svorį).

Voniai naudojamos baltos blizgios plytelės (didina erdvę). Unitazas, praustuvas pakabinami ant rėmų, kad būtų galima lengvai valyti grindis ir suteiktų lengvumo įspūdį.

Buvusioje virtuvės zonoje prie lango suplanavau valgomajį stalą.

Palei ilgają sieną bute – virtuvės baldų komplektą į kurį patalpinome skalbimo mašiną (ją užsakovė turėjo nusipirkusi seniau), reikėjo perkelti dujų skaitliuką, dujų tiekimą, plautuvę.

Klaidos:
Užsakovė pati savo iniciatyva anksčiau įrenginėjo du kambarius, nusprendė pasikeisti grindis į laminuotas, nupirko ir įstatė duris. Tai buvo klaidos!

„Senos-naujos“ durys pagal savo stilistiką buvo netinkamos prie naujai sugalvotos interjero koncepcijos, teko pirkti duris iš naujo. Koridoriuje-virtuvėje grindys buvo išlupamos ir iš naujo lyginamos (virtuvės zonoje po jomis nutiesti vamzdžiai karštam ir šaltam vandeniui), klijuojamos plytelės, dėl to tarp koridoriaus ir kambarių gavosi grindų perkritimas. Pabaigus įrengti koridorių, vonią, virtuvę, atsirado ryškus erdvių skirtumas dizaino prasme. Užsakovės 2 kambariai visiškai nedera prie naujai sukurto buto interjero ir prie šio darbo veliau vėl reikės grįžti, kai tą buvo galima padaryt vienu sykiu.

Noriu skaitytojams patarti, kad nedarytų interjero „gabalais“. Jeigu neturite pakankamai pinigų, tai tada geriau kaupti juos „rimtam“ viso buto remontui ir vienu ypu viską atlikti, negu daryti pavienius darbus, kuriuos per ilgą laiką reikia „klijuoti“ tarsi mozaiką ir dar kartą grįžti ir grįžti (laiko prasme tai labai didelės sąnaudos).

Perdarydami visą butą iš karto, sutaupysite pinigų ir laiko, kurį geriau galite skirti savo veiklai, taip pat nereikės meistrų kviestis po kelis kartus (smulkiems darbams sunku išsikviesti gerą specialistą už adekvačią kainą). Kuomet jūs nusiperkate kokį patikusį daiktą, turėkite omeny, kad po interjero dizainerio įsikišimo, po pertvarkos, jis gali visai nesiderinti (čia būtent tas atvejis, kai netiko durys – išleisti pinigai už prekes ir montavimą vėjais).

Žinau, kad mano užsakovė šiuo metu džiaugiasi senais-naujais namais, bet mano pagalbos dar reikės tiems dvejiems kambariams.

Mano darbo pradžia (žr. foto žemiau):

Dėkojame interjero dizainerei Silvijai Grendienei!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis