Po ilgesnės pertraukos fiksuojamas butų kainų sumažėjimas

„Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), šių metų rugsėjo mėnesio reikšmė smuktelėjo 0,1%. Rugpjūčio mėnesį buvo užfiksuotas 0,3% augimas. Bendras butų kainų metinis augimas sumažėjo iki 4,5%.

„Ober-Haus“ duomenimis, Vilniuje ir Šiauliuose kainos smuktelėjo 0,2% ir vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai sumažėjo iki 4.442 Lt (-8 Lt/m2) ir 1.937 (-3 Lt/m2). Vilniuje neigiamus kainų pokyčius labiausiai lėmė smuktelėjusios dviejų kambarių senos ir naujos statybos butų kainos gyvenamuosiuose rajonuose (-0,4%), o Šiauliuose – senos statybos butai centrinėje miesto dalyje (-0,9%). Klaipėdoje rugsėjo mėnesį buvo užfiksuotas 0,2% kainų augimas. Vidutinė kvadratinio metro kaina Klaipėdoje pakilo iki 3.388 Lt (+7 Lt/m2). Kaune ir Panevėžyje butų kainos nekito ir išliko tokios pačios kaip ir rugpjūtį – atitinkamai 3.259 Lt/m2 ir 1.832 Lt/m2.

Teigiamas metinis butų kainų pokytis fiksuojamas visuose šalies didmiesčiuose: Vilniuje – 6,8%, Panevėžyje – 3,0%, Klaipėdoje – 2,3%, Šiauliuose – 2,0%, ir Kaune – 1,4%.

Saulius Vagonis, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas: „Vasarą sumažėjęs būsto rinkos aktyvumas lėmė nuotaikų pokyčius rinkoje bei po ilgesnės pertraukos nežymiai sumažėjusias butų kainas Vilniuje ir Šiauliuose. Tikėtina, kad trumpuoju laikotarpiu ir kituose šalies didmiesčiuose gali būti fiksuojamos neigiamos kainų pokyčių tendencijos. Tačiau tikėtis kardinalių pokyčių rinkoje šiuo metu nėra pagrindo.“

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis