Olandų dizainerio kurtas interjeras: intriga 100 kv.m būste

Marcelis Wandersas neabejotinai žinomiausias pastarrojo dešimtmečio Nyderlandų dizaineris. Jei Nobelio premija būtų teikiama už dizainą, kartu su Jaspersu Morrisonu, Naoto Fukosawa, Patricia Urquiola įtraukčiau jį į sąrašą tų, kurie per pastarąjį dešimtmetį jos nusipelnė labiausiai.

Jaspersui Morrisonui ir Naoto Fukosawai premiją įteikčiau už tai, kad paprastumą dizaine kiekvienas savaip pavertė nepaprastu. Patricijai Urquiolai – kad jos kuriamas moteriška dizainas netapo deklaratyviai feministiniu. M. Wandersas iš pirmo žvilgsnio neatrado nieko tokio pribloškiančio - ir interjero, ir pramoniniame dizaine jo vardas dažnai siejamas su taip vadinamu neobarokiniu manieringumu. Ši stilistika geriausiai atpažįstama per dekoratyvius paviršius, gana dinamišką spalvinį kontrastą, o svarbiausia - pasižymi lengva ironija, kuri ir nepaverčia šio dizainerio kūrybos banaliu kiču. Ir nors M. Wandersas dažniausiai nesulaukia aplodismentų iš minimalistinio, skandinaviško dizaino šalininkų, tačiau visame pasaulyje turi labai daug gerbėjų, vertinančių tokį teatrališką stilių.

Žiniasklaidai įdomiausi dar dažais kvepiantys projektai. Taip, šis 100 kv.m privatus interjeras Amsterdame nėra naujausias M. Wanderso projektas, tačiau vis dar intriguoja dėl kitos priežasties: būtų sunku rasti kitą privatų interjerą, kuriame dizaineris būtų palikęs tiek daug savo kūrybinių įkalčių.

Susidaro įspūdis, jog užsakovas ne tik iš anksto žinojo, ko gali tikėtis iš M. Wanderso, bet ir pilnai juo pasitikėjo suteikdamas visišką kūrybinę laisvę. Galutinis rezultatas – vienas charakteringiausių M. Wanderso sukurtų privačių interjerų jo dizainografijoje, iš kurio galima nemažai suprasti ir apie jo kūrybą.

Dekoratyvūs raštai interjere dominuoja praktiškai visose namų zonose ir įmanomose plokštumose. Tik darbo kambarys demonstratyviai atiduodas baltai spalvai taip netiesiogiai primenant, jog dizaineris spalviškumui taip pat skiria ypatingą dėmesį. 

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Išskirtinį stilistinį sąskambį tarp grindų, sienų ir lubų M. Wandersui pavyko išgauti svetainėje. Čia skirtingas plokštumas suvienijo ir paties M.Wanderso sukurti dekoratyvūs daiktai - pakabinamas šviestuvas „Sky Garden Recessed“ kompanijai „Flos“ bei unikalios metalinės kėdės „Carved Chair“ kompanijai „Mooo“. 

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Apskritai interjerui stilistinio užbaigtumo suteikia daiktai, kurių autorius yra pats M. Wandersas. Vien tik jais apstatyti būstą nebūtų sudėtinga - dizaineris garsiausiomis pasaulio kompanijomis yra sukūręs nuo baldų, šviestuvų, santechnikos, tapetų iki interjero aksesuarų, stalo įrankių ir net garso aparatūros. Savam stiliui M.Wandersas liko ištikimas netgi projektuodamas sieninį laikrodį „Big Ben“ – skiriamuoju dekoratyviu akcentu tapo šio laikrodžio valandinė rodyklė. 

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Iš ilgo kompanijų, su kuriomis M. Wandersas yra dirbęs, sąrašo reikėtų išskirti Nyderlandų „Moooi“. Nedaug kam žinoma, kad šiam gamintojui jis ne tik kuria, bet kartu su Casperu Vissersu yra ją įkūręs. Išvertus iš olandų kalbos žodis „mooi“ reiškia „nuostabu“, „nepakartojama“. O trečioji raidė „o“ pavadinime panaudota šiam susižavėjimui sustiprinti. Oficialios M. Wanderso pareigos - kūrybos direktorius, bet jis nepiknaudžiauja savo padėtimi, netgi atvirkščiai. „Moooi“ yra atradusi nemažai jaunų talentingų dizainerių, pavyzdžiui, Maarteną Baasą, kurio apdegintų ir specialia tecnologija padengtų baldų kolekcija „Smoke“ prieš dešimtmetį tapo tikru „Moooi“ hitu. 

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Kompanija bendradarbiauja ir su žinomais dizaineriais bei studijomis, kaip tarkim, „Studio Job”. Vienintelis kūrybinis kriterijus, pagal kurį ir formuojamas „Moooi“ asortimentas, kad daiktai būtų „moooi“ – išskirtiniai ir nuostabūs. 

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Moooi“ kurti daiktai geriausiai atskleidžia paties M. Wanderso polėkį, puikų humoro jausmą ir saviironiją. Be jau paminėtų metalinių kėdžių „Carved“, kurios prilygsta vienetiniams meno kūriniams, šiame interjere ant kavos staliuko stovi keista vaza „Egg“, kurios forma nemažiau ekstravagantiška nei jos sukūrimo istorija.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Interjere yra dar vienas svarbus M. Wanderso kūrybinis įkaltis – tai klouno motyvas, aptinkamas ant spintelės raktų bei durų dekoro. Tik toks dizaineris kaip M.Wandersas, prieš daugiau kaip dešimtmetį gavęs užsakymą sukurti originalų juvelyrinį aksesuarą sugalvojo pasiūlyti klientui paauksuotą klouno nosį. Vėliau šis aksesuaras tapo savotiška dizainerio atpažinimo ženklu, atskleidžiančia kūrėjo ironišką požiūrį ne tik į dizainą, bet ir supantį pasaulį bei savo santykį su juo. Ir jei atvirai, būtent šis interjere panaudotas klouno motyvas (kartu su visais anksčiau paminėtais šio dizainerio kūrybiniais įkalčiais) tik sustiprina įtarimą, jog šio interjero užsakovas galėtų būti pats M. Wandersas. Iš talentingo dizainerio ir mistifikatoriaus to tikrai būtų galima tikėtis.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

„Marcel Wanders Studio“ nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis