Nedidelio dviejų kambarių 50 kv.m buto Vilniuje sprendimai

Geras interjeras turi turėti kontekstą – įsilieti į supančią aplinką, atskleisti namo ar buto gyventojų charakterį, pabrėžti pastato architektūrines ar istorines savybes ir pan. Dizaineris Normundas Vilkas pasakojo, kad, projektuojant nedidelio dviejų kambarių buto interjerą dar tik dygstančiame Vilniaus daugiabučių rajone, stilistinę sprendimo idėją padiktavo keletas faktorių: tai ir spalvinga besiformuojančios miesto dalies architektūra, ir jaunų, aktyvių, miesto ritmu gyvenančių šeimininkų poreikiai bei gyvenimo būdas.

A. Narmonto nuotr.

Šiek tiek didesnio nei 50 m² ploto dviejų kambarių buto, įrengto naujame daugiabutyje Vilniuje, planavimas ne visai atitiko šeimininkų poreikius, todėl interjerą projektavusiam dizaineriui Normundui Vilkui pirmiausia teko pakoreguoti funkcines zonas, maksimaliai išnaudojant gyvenamąją erdvę. Siekiant padidinti bendrojo kambario plotą, buvo atsisakyta pagal pirminį planą numatyto sandėliuko, o į jo vietą iš svetainės perkelta virtuvė. Toks sprendimas leido suformuoti kur kas didesnę svetainės poilsio zoną ir įrengti patogią bei funkcionalią virtuvę. Norėdamas dar labiau pabrėžti šviesos ir erdvės įspūdį, interjerui dekoruoti dizaineris pasirinko vyraujantį šviesų koloritą – visos sienos buvo nudažytos balta spalva, grindys išklotos šviesaus medžio parketlentėmis, palei vieną sieną įkomponuota patogi švelnaus smėlinio atspalvio sofą, o prie kitos sumontuota minimalistinė, neužgožianti erdvės atvirų lentynų konstrukcija, pagaminta iš šviesaus medžio lentų. Kad butas neatrodytų nuobodus ir monotoniškas, dizaineris parinko veržlių, gaivių spalvų interjero elementų, o pagrindiniu akcentu tapo žaismingas įvairiaspalvių kvadratukų rašto kilimas.

A. Narmonto nuotr.

Nedideliame dviejų kambarių bute praverčia galimybė svetainę paversti laikinu miegamuoju, todėl Normundas Vilkas čia įkomponavo gana didelę sofą su miegamąja funkcija ir talpia patalynės dėže, o masyvius baldo gabaritus vizualiai sušvelnino parinktas šviesus smėlinis gobeleno atspalvis.

Kadangi atviro bendrojo kambario erdvė palyginti nedidelė, buvusio sandėliuko vietoje palei galinę sieną suformuotoje nišoje dizaineriui teko įsprausti virtuvės baldus ir ieškoti būdų, kaip tinkamai, neužgožiant erdvės, atskirti virtuvę nuo svetainės. Dėl šios priežasties virš virtuvės zonos buvo įrengtos pažemintos lubos. Siekiant šią menamą ribą dar labiau pabrėžti, palei pažemintų lubų perimetrą įrengti paslėpti dienos šviesos šviestuvai – jų skleidžiama šviesa vakarais interjere sukuria ypač jaukią atmosferą.

Kitas dizainerio panaudotas būdas atskirti maisto gaminimo ir poilsio zonas, – minimalistinio dizaino baro tipo stalas, įkomponuotas lygiagrečiai su virtuvės baldų linija. Kadangi bendrajame kambaryje nėra kur įrengti atskiros valgomojo zonos, ši lengva iš šviesaus medžio pagaminta paaukštinto stalo konstrukcija su moderniomis, stilingomis baro tipo kėdėmis tarnauja ir kaip patogi valgymo vieta. Be to, paaukštintas stalas praverčia, kai prireikia padidinti maisto gaminimo paviršių.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Bendroje erdvėje su svetaine įrengtos virtuvės sienai dekoruoti dizaineris pasirinko tamsias, mažais kvadratėliais išmargintas plyteles, kurios atrodo tarsi monochrominis spalvingo languotų raštų kilimo atspindys.

A. Narmonto nuotr.

Dizaineris pataria
Siekiant vizualiai padidinti bendrojo kambario patalpą, priešais langus įrengtai virtuvei dekoruoti geriau rinktis blizgius vientisus šviesaus kolorito baldų paviršius: atspindėdami šviesą nuo langų jie sukuria didesnės ir šviesesnės erdvės pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Vientisi lakoniško dizaino virtuvės baldų paviršiai pabrėžia interjere vyraujančią nuosaikią minimalistinę stilistiką.

Vyraujantys pagrindinės erdvės spalviniai sprendimai perkeliami ir į miegamąjį: pastelinis dažytų sienų koloritas čia derinamas su šviesaus medžio – grindų, spintos – faktūra. Tokią spalvinę kompoziciją subtiliai atkartoja ir vos pastebima, tačiau išraiškinga detalė – prie lovos įkomponuotas stilingas stalelis su rudai nudažyta viena kojele. Norėdamas sukurti miegamajame ramesnę, tinkamą poilsiui atmosferą, dizaineris čia atsisakė ryškaus dekoro elementų, būdingų bendrojo kambario interjerui, ir pritaikė jaukias, gilias, raminamai veikiančias spalvas: pilką, rudą smėlinę. Jaukumo suteikia ir pasirinktos medžiagos – natūralaus pluošto audiniu aptrauktas lovos rėmas su aukštu galvūgaliu, langus puošiančios lengvai krentančios užuolaidos, dekoratyvinės pagalvėlės sukuria minkštumo pojūtį, todėl kambarys atrodo jaukesnis.

A. Narmonto nuotr.

Monochrominį lakoniško miegamojo interjerą pagyvina nuosaikaus kolorito užuolaidų ir pagalvėlių raštai.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Lakoniškame miegamajame numatyti du apšvietimo tipai: kambario kampe greta lovos nuleistas didelis rutulio formos šviestuvas tarnauja kaip dekoratyvus interjero akcentas, o palei visą kambario perimetrą sumontuoti paslėpti šviestuvai vakarais sukuria bendrą jaukią nuotaiką. Nedideliame vonios kambaryje dizaineris stengėsi sukurti funkcionalią ir patogią aplinką, todėl suprojektavo tik būtiniausią įrangą – palei vieną sieną buvo įrengta vonia, priešais ją – palei kitą sieną – unitazas, tarp jų suformuota higienos zona, kurioje sumontuotas patogus praustuvo stalviršis su stalčiais. Dizaineris pasakojo šioje patalpoje norėjęs sukurti aliuziją į urbanistinę stilistiką, tačiau stengėsi išlaikyti bendrą interjero vientisumo koncepciją. Dėl šios priežasties, užuot pritaikęs betono apdailą, būdingą projektuojant industrinio stiliaus interjerus, jis pasirinko pilko atspalvio, primenančias betono paviršių skirtingų dydžių keramines plyteles. Skirtingų dydžių ir formų – stačiakampės ir kvadratinės plytelės vienspalvio kolorito vonioje sukuria tam tikrą dinamikos pojūtį, todėl erdvė neatrodo nuobodi.

A. Narmonto nuotr.

Moderniu miesto stiliumi projektuojamo buto vonios kambaryje išklijuotos betoną primenančios pilkos keraminės plytelės sukuria subtilių sąsajų su urbanistine stilistika.
A. Narmonto nuotr.

Vyraujančio pilko kolorito vonios kambaryje išryškėja tamsiai rudas praustuvo stalviršis, prie kurio priderinta ir tamsesnių sienų plytelių juosta.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis