Minimalistinė 160 kv.m mansarda, iš kurios matyti Gedimino pilis

Nestandartinės architektūros ir formos erdvės įkvepia mąstyti kitaip. Gavusi užsakymą projektuoti interjerą įspūdingoje, stoglangių šviesos apšviestoje erdvioje palėpėje, įrengtoje sename Vilniaus senamiesčio name, dizainerė Jovita Jankauskienė jai dekoruoti pritaikė savo darbo stiliui ne itin būdingą skandinavišką minimalizmą, paryškintą sodrių spalvų potėpiais.

Asmeninio archyvo nuotr.

Pakviesta projektuoti maždaug Vilniaus senamiestyje įrengtos palėpės interjero, dizainerė Jovita Jankauskienė čia rado įspūdingą, šviesią erdvę su jau padaryta sienų ir grindų apdaila bei suformuotomis funkcinėmis zonomis. Bemaž 160 m² ploto palėpėje buvo įrengtas erdvus bendrasis kambarys su aukštose šlaitinėse lubose sumontuotais stoglangiais, trys atskiri miegamieji ir vonios kambarys, nedidelė, bet jauki poilsio zona antresolėje ir įspūdinga terasa, iš kurios matyti ir Gedimino pilis. Toks planavimas atitiko naujųjų buto šeimininkų – jaunos, mažylio besilaukiančios poros, poreikius, todėl buvo nutarta jo nekeisti. Siekiant kuo mažesnėmis sąnaudomis sukurti maksimalų rezultatą, buvo paliktos ir ankstesnių šeimininkų paklotos puikios kokybės ąžuolo parketlenčių grindys, ir santechnika, buitinė technika. O baltos palėpės sienos, atidengti faktūriški plytų mūro fragmentai, visą erdvę nušviečiantys stoglangiai, įspūdingos medinės sijos ne tik puikiai įsiliejo į naujojo interjero viziją, bet nulėmė stilistinę interjero koncepciją – skandinavišką minimalizmą su sodriais spalvų akcentais, kurių galima rasti kiekvienoje zonoje.

A. Narmonto nuotr.

Spalvų estetika: šviesų, senų plytų mūro fragmentais paįvairintą interjerą į visumą susieja visose zonose pritaikyti subtilūs spalviniai niuansai – ryškios krėsliukų pagalvėlės valgomajame, įspūdingas turkio kilimas bei prie jo derantys dekoro elementai svetainėje, tamsaus ir šviesaus kolorito kontrastas virtuvėje.

A. Narmonto nuotr.

Išskirtinio dizaino sofa – išskirtinis svetainės akcentas, pabrėžiantis šiam interjerui būdingą estetikos ir komforto pojūtį.

A. Narmonto nuotr.

Erdvioje terasoje šeimininkai ne tik įkūrė poilsio zoną, bet ir įrengė nedidelį daržovių ir prieskoninių žolelių darželį.

A. Narmonto nuotr.

Didelė terasa, kurioje įkomponuoti stilingi lakoniško dizaino lauko baldai, šiltuoju sezonu tampa antrąja svetaine, kurioje šeima ypač pamėgo leisti laisvalaikį.

Kadangi bendroji erdvė labai atvira, dizainerė stengėsi baldais ir spalviniais niuansais suformuoti funkcinių zonų ribas. Svetainės poilsio zonoje šį vaidmenį atlieka pačiame šios erdvės viduryje įkomponuota netaisyklingos formos kampinė sofa, dekoruota ryškiomis mėlynos ir garstyčių spalvos pagalvėlėmis, bei ryškus turkio spalvos kilimas. 

Pačioje šviesiausioje palėpės vietoje – po dideliais aukštose šlaitinėse lubose sumontuotais stoglangiais, suprojektuota valgomojo zona. Jai akcentuoti dizainerė išrinko masyvų, atitinkantį erdvės proporcijas narūralaus ąžuolo stalą, o prie jo iš abiejų pusių išrikiavo patogius tamsiai mėlynu gobelenu apvilktus krėsliukus, papuoštus linksmomis skirtingų spalvų pagalvėlėmis. Ypatinga valgomojo puošmena tapo išskirtinio dizaino šviestuvai – dideli gaubtai plačiais kraštais vizualiai užpildo aukštą erdvę virš stalo, bet dėl ažūrinės konstrukcijos jos neužgožia, o intriguojantis šešėlių žaismas vakarais pripildo valgomąjį jaukumo.

A. Narmonto nuotr.

Dizainerė pataria
Projektuojant interjerą svarbu išlaikyti tinkamas proporcijas: didelėje erdvėje reikėtų komponuoti po vieną ar du, tačiau masyvius, užpildančius erdvę baldus ir interjero elementus, o ne daug mažų detalių: šiame projekte ant aukščiausios buto sienos pakabintas didžiulis įdomaus dizaino laikrodis, taip pat dideli šviestuvai plačiais kraštais vizualiai suvienodina proporcijas, todėl valgomojo kompozicija atrodo jauki ir estetiška.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Virš masyvaus valgomojo stalo pakabinti originalūs, išskirtinio dizaino dideli šviestuvai neapsunkina erdvės, priešingai – suteikia jai lengvumo.

A. Narmonto nuotr.

Aplink valgomąjį stalą sustatyti patogūs minkšti krėsliukai subtiliai papuošti spalvingomis pagalvėlėmis.

Virtuvei skirtas ypatingas dėmesys, nes šeimininkai labai mėgsta ir moka gaminti, dažnai vaišina svečius. Bendrojo kambario nišoje, po stogo nuolydžiu įrengtai virtuvei akcentuoti buvo suformuota didelė virtuvės sala su plačiu šviesiu stalviršiu: iš vidinės pusės čia įrengta kaitlentė, o iš galo ir šonų pastatytos patogios pusaukštės kėdės, kad gaminant maistą būtų galima bendrauti su kitais šeimos nariais ar svečiais, patogiai prisėdusiais prie baro tipo stalo. Likusi virtuvės įranga – buitinė technika, plautuvė, maisto produktų laikymo vietos – suprojektuota palei dvi virtuvės sienas abipus salos.

A. Narmonto nuotr.

Kad virtuvė išsiskirtų iš bendros erdvės, jai dekoruoti parinktas tamsaus medžio ir šviesių, blizgių paviršių derinys, suteikiantis griežtumo ir prabangos įspūdį.

A. Narmonto nuotr.

Virtuvės nišoje įkomponuota funkcionali sala: ant darbastalio įrengta viryklė ir suformuotas patogus pusryčių stalas, o po juo sumontuoti talpūs stalčiai įvairiems reikmenims susidėti.

A. Narmonto nuotr.

A. Narmonto nuotr.

Norėdama išnaudoti virtuvės kampus po stogo nuolydžiu ir paslėpti radiatorius, dizainerė čia suprojektavo žemą išilginę konstrukciją, ant kurios paviršiaus patogu prisėsti. Durelės buvo pagamintos iš žaliuzių tipo ažūriškų plokščių, kad per tarpus į kambarį patektų šiluma, be to, už ažūrinių plokščių paslėptas apšvietimas, vakarais sukuriantis ypatingą nuotaiką.

Siekiant išnaudoti nestandartinę palėpės formą ir aukštas šlaitines lubas, kuriose sumontuoti stoglangiai, bendrojoje erdvėje, virš prieškambario zonos, buvo suprojektuota nedidelė, bet jauki antresolė. Atsižvelgdama į tai, kad dėl stoglangių šioje vietoje itin šviesu, dizainerė pasiūlė šeimininkams čia įrengti jaukią poilsio zoną su patogiais minkštais sėdmaišiais, kuriuose įsitaisius būtų malonu ramiai paskaityti gerą knygą ar panaršyti internete. Dėl antresolės pažemintos prieškambario lubos padėjo vizualiai ištaisyti nedidelio prieškambario proporcijas ir sukurti jaukesnę atmosferą.

A. Narmonto nuotr.

Vizualinis efektas: veidrodžiu padengtos ir lazeriu išpjaustyta ažūriško rašto plokšte dekoruotos prieškambario spintos durys atrodo tarsi kiauros, taip sukuriamas lengvumo ir didesnės erdvės pojūtis.

A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Atnaujinti seną spintą arba paįvairinti nuobodžią komodą padės nedidelė, bet svarbi detalė – originalios, įdomaus dizaino, žaismingas rankenėlės. Taip ne tik pakeisite baldo išvaizdą neišleisdami daug pinigų, bet ir suteiksite namams savitumo.

A. Narmonto nuotr.

Virš prieškambario erdvės suprojektuota nedidelė, bet jauki ir funkcionali antresolė, kurioje dizainerė pasiūlė įrengti poilsio zoną.

A. Narmonto nuotr.

Jaukumo įspūdį prieškambaryje sustiprino nelygi, faktūriška senų plytų mūro apdaila.

A. Narmonto nuotr.

Greta valgomojo suprojektuotame kambaryje įrengtas kabinetas pabrėžia minimalistinę interjero koncepciją: čia įkomponuota pilka lakoniško dizaino sofa ir taisyklingų linijų baltas stalelis, o interjerą paįvairina ant sienos pakabintas pasaulio žemėlapis, pabrėžiantis funkcinę šios erdvės paskirtį.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant sukurti mielą ir jaukų mažylio kambario interjerą, ant šlaitinių lubų priešais lovelę įkomponuotas spalvingas piešinys su vaikiškais motyvais.

Simetriško plano palėpėje iš abiejų bendrojo kambario pusių suprojektuoti atskiri kambariai – viename jų įrengtas jaukus ir žaismingas mažylio miegamasis, kitame – lakoniško skandinaviško dizaino darbo kambarys. Šeimininkų miegamasis suprojektuotas atokiau nuo bendrojo kambario – į jį galima patekti iš prieškambario. Ieškodama stilistinių sprendimų šiam kambariui dekoruoti, dizainerė stengėsi atsižvelgti į šeimininkų pageidavimus sukurti labai jaukią ir šiltą erdvę, todėl rinkosi atitinkamas apdailos medžiagas: miegamojo lova parinkta su aukštu galvūgaliu, aptrauktu minkštu audiniu, viena kambario siena išklijuota pintos natūralių šiaudų faktūros fototapetais, prie jų priderinta fotelio gobeleno rašto faktūra, o šilta miegamojo kompozicija papildyta simpatiškais megztais pufais ir minkštu pūkuotu kilimu.

A. Narmonto nuotr.

Emocinis balansas: pagal stogo nuolydžio liniją suprojektuota patogi spinta su lakoniško dizaino vientisomis baltomis durimis, veidrodžių plokštumomis dekoruota siena miegamajame sukuria sterilumo ir švaros pojūtį, o jį atsveria jaukūs ir šilti pintos bei megztos faktūros elementai.

A. Narmonto nuotr.

Natūralumo pojūtį miegamajame sustiprina ne tik medinės sijos bei apdailos medžiagos, bet ir stilingas lapo formos medinis stalelis prie lovos.

A. Narmonto nuotr.

Miegamajame romantišką nuotaiką kuria nestandartinis stoglangio užuolaidų sprendimas – lengvai krisdamos ant žemės jos atrodo tarsi burės, todėl prisėsti pailsėti ant patogaus fotelio itin jauku.

A. Narmonto nuotr.

Patarimas!
Norėdami paįvairinti kambarį ryškiaspalviais, išskirtinio rašto ar faktūriškais tapetais, dekoruokite tik tą sieną, kurią stengiatės labiausiai akcentuoti. Tai ypač aktualu nedidelėje erdvėje, nes aktyvūs raštai bei faktūros vizualiai ją dar labiau sumažins. Pintų šiaudų faktūra ant miegamojo sienos išryškina miego zoną, padeda sukurti jaukumo pojūtį, tačiau neužgožia ir neapkrauna erdvės nereikalingais elementais.

Erdviame bute buvo suprojektuotas gana didelis vonios kambarys, turintis ypatingą privalumą – iš jo per dideles stiklines duris galima patekti į bute įrengtą terasą, todėl dizainerė stengėsi čia sukurti ištaigingą ir jaukų, romantišką buduarą primenantį interjerą. Siekiant sumažinti išlaidas, buvo nuspręsta nekeisti iš anksčiau likusių pastelinio rusvo kolorito keraminių plytelių ir per visą sieną nusitęsiančios lentynų su įmontuotais praustuvais konstrukcijos. Tačiau virš jos dizainerė įkomponavo kone visą sieną užimantį didžiulį veidrodį, sukuriantį įspūdingą vizualinį efektą. Šiltam rusvam koloritui žaismingumo suteikė įvairiausių rudų atspalvių mozaikinės plytelės – jomis išklijuota iškilusi vonios siena, prie kurios sumontuota santechnikos įranga. Šis sienos dekoras tapo puikiu fonu, išryškinančiu lakoniškas stilingos vonios linijas.

A. Narmonto nuotr.

Įspūdis: didžiulis langas papuoštas klasikiniu stiliumi dekoruotomis rusvo kolorito užuolaidomis – šis jaukus interjero elementas ne tik paslėpė vonią nuo žvilgsnių iš terasos, bet ir padėjo sukurti jaukaus kambario efektą.

A. Narmonto nuotr.

Vietoje buvusios dušo kabinos erdviame kambaryje įkomponuota stilinga, moderni, išgrynintų linijų vonia.

A. Narmonto nuotr.

Prieškambario zonoje suprojektuota atskira higienos patalpa stilistiškai dera prie pagrindinio vonios kambario – sienos dekoruotos šiltu rusvu atspalviu, o priešakinė akcentuota žaisminga mozaika.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis