Mažos erdvės sprendimai 52 kv.m bute Vilniuje

Ar nedidelis būsto plotas – būtinai iššūkis interjero kūrėjams? O gal kaip tik galimybė mažoje erdvėje koncentruotai įgyvendinti nestandartinius sprendimus: sutalpinti svetainėje funkcionalią darbo vietą, suprojektuoti originalios konstrukcijos baldą, kad būtų patenkintas šeimininkų noras žiūrėti televizorių iš įvairių bendrojo kambario pusių, spalviškai ryškiausią buto akcentą įkomponuoti virtuvės zonoje. Įgyvendinus šias idėjas dizainerėms Alionai Maliutai ir Anastasijai Žuk pavyko sukurti dinamišką, nenuobodų, ryškų interjerą.

Objekto dosjė:
Tipas – butas Vilniuje, Žvėryne.
Plotas – 52 m².
Gyvenamoji erdvė – 2 kambariai: bendrasis su svetainės, valgomojo, darbo bei virtuvės zonomis ir miegamasis.
Gyventojai – jauna dviejų asmenų šeima.
Projekto autorės – studijos „Idėjų studija“ dizainerės ir įkūrėjos Aliona Maliuta ir Anastasija Žuk.

Pagal pirminį planą butas buvo suprojektuotas su dviem miegamaisiais. Išgriovus sieną vienas miegamųjų prijungtas prie bendrojo kambario – taip šis tapo erdvesnis, tad jame buvo galima suformuoti svetainės, valgomojo ir virtuvės zonas.

Pagrindinis spalvinis buto akcentas – ryški siena virtuvės zonoje, dekoruota grafiškais mėlynų atspalvių tapetais. Pasak interjerą projektavusių dizainerių, toks išskirtinis virtuvės sienos išryškinimas yra gana neįprastas, bet vizualiai labai smagus sprendimas, suteikiantis dinamiškumo ir žaismingumo. Geometrinio rašto fone gražiai dera šviesūs virtuvės baldai – rami spalva prislopina kontrastingą ornamentą, o santūraus dizaino pakabinamųjų spintelių linija jį suskaido į mažesnes plokštumas. Taip ryškų spalvinį akcentą pavyko „suvaldyti“: jis traukia akį, bet nėra rėksmingas.

R.Strakšaitės nuotr.

Pasak interjerą projektavusių dizainerių, virtuvėje svarbiausias yra funkcionalumo kriterijus, tad ryškiaspalviam sienos dekorui panaudoti tapetai uždengti skaidriu stiklu. Praktiškumo sumetimais virtuvės zonai pasirinktos keraminės grindų plytelės, o jų raštas, primenantis medžio faktūrą, kiek įmanoma priderintas prie laminato, kuriuo išklotos buto grindys.

R.Strakšaitės nuotr.

Mažame bute dizainerės siekė saikingai naudoti ryškias spalvas: kontrastingu ornamentu dekoravus vieną virtuvės sieną, kitos nudažytos šviesia, didesnės erdvės įspūdį sustiprinančia spalva.

R.Strakšaitės nuotr.

Projektuodamos būstą jaunai aktyviai porai, „Idėjų studijos“ dizainerės turėjo atsižvelgti tiek į estetinį šeimininkų poreikį – savo viziją jie apibūdino kaip skandinavišką interjerą, pagyvintą ryškiais akcentais, tiek į praktiškąjį – būtinybę maksimaliai panaudoti nedidelę erdvę, kurioje šeimininkų pageidavimu turėjo išsitekti ir darbo zona, ir didelė spinta lagaminams, slidėms bei snieglentėms.

R.Strakšaitės nuotr.

Idėja. Valgomojo ir svetainės zonas skiriančioje konstrukcijoje įmontuotas pasukamas televizorius, kurį galima žiūrėti tiek iš virtuvės, tiek iš svetainės pusės – mat toks buvo šeimininkų pageidavimas. Pasak dizainerių, šiam baldui suprojektuoti skirta daugiausia laiko, o ir jo idėja buvo sudėtingiausiai įgyvendinama. Virš televizoriaus pakabintos lengvos atviros lentynos suteikia bendrojo kambario interjerui dinamiškos ekspresijos.

R.Strakšaitės nuotr.

Šviesi interjero spalvų paletė, skandinaviško stiliaus baldai, paprastos formos, medžio faktūros šiluma – visa tai skirta sustiprinti lengvo ir vizualiai erdvaus buto įspūdį.
Atsisakius sienos, skiriančios valgomojo ir svetainės zonas, vietoj jos suprojektuotas išskirtinio dizaino baldas. Jame ne tik įmontuotas pasukamas televizorius – ši konstrukcija skirta atitverti valgomojo zoną. Ji tapo jaukesnė, nes itin praktiškas baldas atskyrė valgomąjį nuo prieškambario, iš kurio jis visiškai nematomas – tai padėjo sukurti uždaresnės, asmeniškesnės erdvės iliuziją.

Interjerui vizualaus lengvumo suteikia ir tai, kad tiek minkštieji, tiek korpusiniai baldai nėra gremėzdiški, jų formos paprastos ir elegantiškos, o dizainas santūrus. Spintų ir lentynų gylis minimalus, bet jo pakanka daiktams patogiai laikyti. Beje, tam, pasak dizainerių, bute suprojektuota maksimaliai daug talpyklų. Darbo zonoje, kurios labai norėjo šeimininkai, yra uždarų spintų ir atvirų lentynų, skirtų knygoms, stalo žaidimams ir kitoms reikalingoms smulkmenoms sudėti. Prieškambaryje vietą rado batų spintelė – komoda, suprojektuota didelė talpi spinta drabužiams bei slidinėjimo įrangai. Kadangi perplanavus butą ir išgriovus vieną sieną prieškambaryje atsirado niša, joje tilpo dar viena spinta. Šviesaus atspalvio, su sienomis susiliejančios spintų plokštumos yra beveik nepastebimos, tad vizualiai neapsunkina erdvės.

R.Strakšaitės nuotr.

Buto šeimininkai daug keliauja, turi gražių nuotraukų, vertingų knygų, kurių nesinorėjo slėpti, tad dizainerės nutarė, kad paprasčiausias darbo stalas būtų neįdomu. Taip kilo idėja darbo zonoje suprojektuoti lentynas, jų konstrukcija ritmiškai atkartoja stalviršio motyvą ir suteikia interjerui dinamiškumo. Kita vertus, lentynos nėra vien funkcionalus privalomasis darbo zonos elementas: jos nusitęsia į prieškambarį ir šias dvi erdves tikslingai susieja į visumą.

R.Strakšaitės nuotr.

Idėja. Miegamajam švelnios elegancijos suteikia dryžuoti tapetai – itin šilti jų atspalviai puikiai dera prie visos interjero koncepcijos. Vertikalūs skirtingo pločio ir spalvų dryžiai vizualiai „pakelia“ lubas ir „praplečia“ sienas, todėl miegamasis atrodo erdvesnis, o drauge ir jaukesnis, tarsi apgaubtas raminamo ornamento ritmo. Tapetų koloritas padiktavo visą kambario interjero spalvų paletę: prie dryžių priderinta šilto kakavos atspalvio sieninė spinta, spintelės ir pastelinė pilkai rusva lovos tekstilė.

R.Strakšaitės nuotr.

Buto apšvietimas sukurtas taip, kad kiekviena zona būtų ir pakankamai ryškiai apšviesta, ir, esant poreikiui, atsirastų galimybė leisti laiką jaukioje prieblandoje. Dizainerės pagrindinį dėmesį skyrė šviestuvų funkcionalumui, teikdamos pirmenybę paprastoms formoms ir neryškioms spalvoms, kad jie nedominuotų ir neužgožtų svarbiausių interjero akcentų – efektingos virtuvės sienos ir stilingų baldų. Šviestuvai tamsiais gaubtais parinkti tik prieškambariui, kur jie išsklaido neutralaus kolorito plokštumų monotoniją, ir miegamajam šalia lovos – čia juodos spalvos akcentai atkartoja spalvinį tapetų dryžių motyvą, šiek tiek sugriežtina šiltų spalvų idilę ir suteikia interjerui apibrėžtumo.

R.Strakšaitės nuotr.

Miegamojo erdvė nedidelė, tad dinamiško rašto tapetais dekoruota tik viena siena, o visos kitos plokštumos, tekstilė yra vienspalvės. Dar vienas subtilus kontrastas išryškintas derinant veidrodines sieninės spintos duris bei blizgius spintelių fasadus su matine tekstilės faktūra.

R.Strakšaitės nuotr.

Idėja. Vonios kambaryje šalia skalbimo mašinos suprojektuota labai talpi spinta visiems buities reikmenims susidėti. O kai pavyksta juos paslėpti, kad neblaškytų dėmesio, atsiranda daugiau galimybių kurti interjero intrigą išradingais apdailos būdais, išryškinant harmoningus spalvų bei faktūrų derinius.

R.Strakšaitės nuotr.

Sienų apdailai naudotos vienspalvės ir raštuotos plytelės. Pastelinių atspalvių ornamentais margintomis plytelėmis įrėmintas virš praustuvo pakabintas veidrodis, o kadangi dušo zona atskirta skaidriu stiklu, šis netrukdo grožėtis ir tokiomis pat plytelėmis dekoruota siena.

Vonios kambario interjere efektingai suspindi grindys – jų dangai pasirinktos tamsią riešutmedžio tekstūrą imituojančios plytelės. Pasak dizainerių, šiuo sprendimu siekta patalpai suteikti išskirtinumo, kad ji nesusilietų su viso buto koloritu, turėtų savitą „veidą“ ir neatrodytų nuobodi. Kita vertus, riešutmedžio spalva labai šilta ir jauki – tad kas, jei ne ji, gali atsverti „prigimtinį“ vonios kambario sterilumą. Šio, beje, dizainerės taip pat nesiekė ignoruoti: dvi kontrastingos po praustuvu suprojektuoto baldo spalvos ne tik suteikia vonios kambario interjerui dinamiškumo, bet ir puikiai atspindi siekį suderinti jaukumo ir švaros kriterijus. Nors gana masyvus, baldas vizualiai atrodo lengvas, nes neužima grindų ploto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis