Maža erdvė: ribų galimybės 47 kv.m bute Maskvoje

Interjero raidos tendencijas gvildenantys profesionalai įsitikinę, kad žmonės tenkinasi vis mažesniais būstais. Nors į rimtus apibendrinimus nepretenduojame, bet ir mes pastebėjome, kad galime pasiūlyti daug įdomių mažos erdvės sprendimų (anksčiau jų tiek nebuvo). Šią rubriką tęsime ir šiemet, šį kartą – studijos „Ruetemple“ projektuotas butas Maskvoje. Kaip ir kituose brangiuose didmiesčiuose, 47 m² čia nėra mažai, tad ir originalių sprendimų įgyvendinta daug.

Objekto dosjė:
Tipas – naujos statybos dviejų kambarių butas Maskvoje.
Plotas – 47 m².
Gyvenamoji erdvė – atvira erdvė su integruotu daugiafunkciu tūriu, vonios kambarys.
Gyventojai – 1 vaikinas.
Projekto autoriai – studija „Ruetemple“ (architektai Aleksandras Kudimovas ir Daria Butachina).

Ruetemple

Originalus sprendimas
Visai nesvarbu, kokio dydžio yra butas, – kūrybiškai suprojektavus interjerą net ir mažoje erdvėje galima įrengti namų kino zoną, jei filmų žiūrėjimas yra prioritetinis pomėgis. Ši zona išryškinta įkomponavus ją ant dalyje buto suprojektuoto paaukštinimo, tad ir sėdmaišiai čia – pats funkcionaliausias baldas.

Ruetemple

Kaip pasakoja studijos „Ruetemple“ architektai, būstas naujame name jau suprojektuotas labai sėkmingai – jo viduje nebuvo laikančių konstrukcijas sienų, voniai ir virtuvei būtinos vandentiekio sistemos įrengtos palei vieną sieną šalia įėjimo į butą, o du dideli langai – priešpriešinėje pusėje. Tai suteikė galimybę įgyvendinti originalius sprendimus įrengiant funkcionalų ir, svarbiausia, labai patogų butą, kokio norėjo jaunas informacinių technologijų srityje dirbantis vaikinas.
Be privačios miegamojo zonos net ir labai šiuolaikiškam žmogui išsiversti neįmanoma, bet šeimininkas kategoriškai nenorėjo lovos vidury kambario ir šviestuvo virš jos. Statyti aklinų pertvarų mažoje erdvėje architektams ranka nekilo, todėl būsto centre suformuotas integruotas tūris. Viena vertus, tokia konstrukcija padėjo išsaugoti erdvės ir laisvės pojūtį, kita vertus, ji funkcionaliai apibrėžia svarbiausių zonų ribas: čia įkomponuoti miegamasis bei poilsiui skirta erdvė, drabužinė ir sofa priešais televizorių.

Ruetemple

Buto viduje suformavus tarsi dar vieną kambarį, architektams pavyko pasiekti įdomų efektą: nors erdvė maža, visos zonos yra vizualiai viena nuo kitos atskirtos, jaukios ir saugios. Viena po kitos jos atsiveria apeinant butą ratu – taip projekto autoriai išvengė monotonijos įspūdžio, kuris dažniausiai jaučiama mažame bute, kur nėra vietos bendroje erdvėje kurti interjero intrigą.

Ruetemple

Ir interjero kūrėjai, ir šeimininkas tvirtai žinojo, kad bute neturi būti standartinio planavimo, tapetų, daugiapakopių lubų, komodų ir spintų... Vidury kambario suprojektuotas tūris architektūriškai išraiškingas: miegamojo zonoje yra didelių langų angos, pro kurias šviesa patenka į prieškambarį, yra laiptai ir paaukštinimas, talpios lentynų konstrukcijos, nišos miegamajam ir sofai.

Ruetemple

Praktiškas sprendimas
Paplatinus ir pratęsus palangę šalia didelio lango įrengta gana erdvi darbo vieta. Kaip ir kitos zonos, ji vizualiai savarankiška, o stilistiškai atitinka bendrą interjero koncepciją – plati medinė palangė harmoningai dera su priešais esančia lentynų konstrukcija.

Ruetemple

Interjerui dinamiškumo suteikia tai, kad visas butas yra apeinamas ratu ir kad zonos išdėstytos dviem lygiais, o buitiškumo išvengti padėjo medinio tūrio viduje suprojektuota drabužinė, į kurią patenkama pro duris iš prieškambario pusės, ir vizualiai lengva, bet labai talpi lentynų konstrukcija.

Ruetemple

Kiekviena zona tarsi gyvena savarankišką gyvenimą – nors bute nėra nei durų, nei aklinų pertvarų.

Mažoje erdvėje neišvengiami sprendimai tikslingai pritaikyti kompaktiškoje 6,2 m² ploto virtuvėje, suprojektuotoje palei sieną be langų. Blizgios ir lygios sienų, grindų ir baldų plokštumos, lakoniško dizaino spintelių fasadai iki lubų, minimali įranga (šeimininkas virtuvėje praleidžia mažai laiko...), tik apšvietimu išryškintas sienos fragmentas virš darbastalio – visa tai funkcionalu ir nenukreipia dėmesio nuo įdomesnių interjero elementų, juolab kad virtuvė suprojektuota taip, jog būtų izoliuota ir nematoma iš kitų buto vietų.

Kadangi nebuvo poreikio stayti pietų stalo, architektai pasiūlė rinktis tik nedidelį baro stalelį be kojų ir blizgiu stalviršiu – vargu ar įmanoma sugalvoti vizualiai lengvesnį baldą, o galimybė po juo pastumti kėdes yra labai praktiška. Staleliui panaudotas metalinis karkasas, padengtas lieto akmens mase.

Ruetemple

Santūrių spalvų paletę pagyvina vienintelis ryškus spalvinis akcentas – žalia gamintojo „Ikea“ sofa, kurią šeimininkas atsivežė iš ankstesnių namų. Sofa rado puikią vietą nišoje – pakankamai erdvioje ir komfortiškoje, jog neslėgtų, bet ir ganėtinai uždaroje, kad čia ilsintis netrukdytų jokie vizualūs dirgikliai.

Ruetemple

Apšvietimo scenarijų architektai kūrė panaudodami trijų rūšių šviesos šaltinius. Palei visą buto perimetrą nutiestas bėgelis, ant kurio sukabinti tiksliniai šviestuvėliai: tiek jų vietą, tiek šviesos kryptį galima keisti. Miegamajame, vonios kambaryje suprojektuotos šviesos diodų sistemos, o
gamintojo „Foscarini“ lubų bei sienų šviestuvai išryškėja kaip stilingi, santūraus dizaino koncepciją atspindintys aksesuarai.

Ruetemple

Ant paaukštinimo integruoto tūrio viduje suprojektuotame 4 m² miegamajame apgalvotai palikta vietos siauroms lentynėlėms ir galimybei apeiti lovą. Esant poreikiui miegamąjį galima atskirti ritinine užuolaida – ji tokia pati kaip ir tos, kurios dengia langus.

Ruetemple

Net ir augalai gali išryškinti interjero kitoniškumą. Apželdindami minimalistinio stiliaus būstą architektai siekė išsiversti be banalių vazonų ant palangių, tad nelepius storalapius ir kitas kambarines gėles pasodino gamintojo „Boskke“ vazonuose „Sky Planter“, kurie dugnu į viršų tvirtinami prie lubų ir neužima horizontalių plokštumų, o augalai auga „aukštyn kojom“.

Ruetemple

Kad siauras ilgas prieškambaris „neapaugtų“ nereikalingais daiktais, integruota ne tik drabužinė, bet ir visos batų bei kitų buities rakandų dėžės – jos įmontuotos toje pusėje, kur nėra paaukštinimo. Po paaukštinimu taip pat įrengta talpyklų daiktams susidėti. Tad nors butas mažas, interjero projekto autoriams pavyko ištikimai laikytis minimalistinio lakoniškumo principų.

Ruetemple

Ilgą ir siaurą prieškambarį šviesa pasiekia tiek pro miegamojo langus, tiek pro praėjimus, suprojektuotus abiejose integruoto tūrio pusėse. Ją atspindi ir sustiprina viename prieškambario gale pritvirtintas didelis veidrodis.

Interjerą projektavę architektai atsižvelgė į šeimininko norą matyti kuo daugiau natūralaus medžio ir šviesių spalvų. O tai, kad medienos atspalviai ir tekstūra yra ganėtinai aktyvūs, padiktavo sprendimą likusią buto erdvę dekoruoti santūresnio kolorito apdailos medžiagomis: visos sienos ir lieto betono grindys nudažytos baltai, tad tapo tik fonu išskirtiniam architektūriniam elementui išryškinti. Pasak architektų, iš medienos pagamintam tūriui jie siekė suteikti plastiškumo, tad projektuodami įsivaizdavo jį kaip skulptūrą. Iš tiesų jis tarsi plūduriuoja tarp baltų sienų, baltų grindų, pilkšvo kolorito baldų ir pilkų lubų.

Tiesa, su betoninių lubų idėja šeimininkas sutiko ne iš karto. Tačiau ne veltui medžio ir betono derinys architektų ir dizainerių taip mėgstamas – jis ne tik šiuolaikiškas ir madingas. Šios dvi kontrastingos medžiagos idealiai viena kitą papildo, sukuria pusiausvyros (nei per šilta, nei per šalta...) pojūtį.

Ruetemple

Virš nišos, kur pastatyta sofa, iki pat lubų suprojektuotos lentynos. Jos, be abejo, praktiškos, nes mažame bute tenka panaudoti kiekvieną laisvą „plotą“, bet svarbu ir tai, kad atvirose lentynose sustatytos knygos ir aksesuarai suteikia dinamiškumo bei autentiškumo itin santūriam dekorui.

Ruetemple

„Aklinoje“ buto pusėje šalia virtuvės įrengtas vonios kambarys, jį projektuodami architektai dar akivaizdžiau siekė išryškinti vyriško interjero koncepciją. Vonios kambaryje dominuojančios vos dvi kontrastingos spalvos nesukelia vizualaus „triukšmo“, tad labai tikslingai atkreipia dėmesį į veidrodžio, praustuvo stalviršio ir lubų šviestuvo kompoziciją – originalią ir ne visai įprastą vonios kambariui.

Stalviršis, ant kurio įmontuotas praustuvas, suprojektuotas remiantis tokiu pat principu, kaip ir baro staliukas virtuvėje. Elegantiškai pakibęs ore jis ne tik subtiliai pratęsia interjero vientisumo koncepciją, bet ir neužgožia siauro ir aukšto – nuo lubų iki grindų besitęsiančio veidrodžio, į kurį įmontuotas vandens čiaupas.

Ruetemple

Kaip kontrastas sterilioms baltoms plokštumoms vienos sienos dangai panaudotos tamsiai pilko kolorito masyvios granito plytelės suteikia vonios kambariui asketiško griežtumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis