Lietuvės sukurtas buto interjeras Prahoje: čekų namai turi savitų ypatumų

Prahoje gyvenanti ir trylika metų interjerus kurianti interjero architektė-dizainerė Vaida Kraus, paklausta, kuo interjerai Čekijoje skiriasi nuo mūsų lietuviškos realybės, pastebi, kad didelių skirtumų nėra. „Čekiški interjerai nebent dar paprastesni ir minimalistiškesni, bet drauge jie susieti su gamta – tai atspindi medžiagos, detalės. Vis dėlto, kaip ir kiekviena šalis, Čekija turi savitų ypatumų“, – sako Vaida Kraus. Pabandykime juos įžvelgti.

Objekto dosjė:

Tipas – 3 kambarių butas Prahoje, naujos statybos name, šalia Vltavos upės.

Plotas – 86 m², balkonas – 12 m².

Gyvenamoji erdvė – 3 kambariai: bendrasis kambarys su virtuvės, svetainės ir valgomojo zonomis, miegamasis ir svečių kambarys.

Gyventojai – jauna dviejų asmenų šeima.

Projekto autorė – interjero architektė-dizainerė Vaida Kraus (studijos „vaidaDESIGN“ įkūrėja; www.vaidadesign.cz).

„Čekai labai mėgsta skandinavišką stilių, jiems, kaip ir lietuviams, svarbiau patogumas ir kokybė, o ne interjero dabinimas ir išorinis įspūdis, – sako interjero architektė-dizainerė Vaida Kraus. – Ir šį būstą projektuojant jauna šeima norėjo skandinaviško stiliaus interjero – švaraus, bet ne šalto. Toks stilius man asmeniškai labai artimas širdžiai.“

Interjero fonui architektė-dizainerė pasirinko neutralias spalvas ir medžiagas, prie kurių lengva derinti įvairiaspalvius akcentus. „Visumą kuria tinkamai priderintos detalės ir aksesuarai – įsitikinusi Vaida. – Kaip tik jie išryškina stiliaus koncepciją ir suteikia dinamiškumo: išskirtinio dizaino šviestuvai, raštuotos plytelės virtuvės zonoje, originalūs aksesuarai interjerą pagyvina ir spinduliuoja savitą, linksmą nuotaiką. O tada ir kasdieniame gyvenime erdvė neatrodo chaotiška, bet, atvirkščiai, interjeras turi sielą ir yra harmoningas. Tik labai svarbu, kad prieš įsigyjant kiekvieno daikto būtinybė būtų apgalvota, įvertinta, ar tinka dizainas, spalva.“

Butas yra namų rezidencijoje, pastatytoje palei upę naujai įkurtame parke, todėl projekto autorė gamtos temą subtiliai ir neįkyriai pratęsė interjere, apdailai ir dekorui panaudojusi natūralias medžiagas bei spalvas.

Asmeninis archyvas


Butas suplanuotas gan praktiškai, tad Vaida turėjo galimybę atsižvelgti į šeimininkų pageidavimus ir suprojektuoti pakankamai spintų bei drabužinių, erdvią biblioteką ir darbo zoną svetainėje, todėl nematė būtinybės daryti kokių nors erdvės korekcijų.

Nusižiūrėk idėją

Interjere suprojektuoti minimalistinio dizaino baldai atspindi skandinaviško stiliaus koncepciją. Nors daugelis korpusinių baldų pagaminti iš baltų blizgių plokščių, bet jų derinys su išraiškinga ir šilta ąžuolo faktūra interjerui suteikia savitumo – kontrastai visada skamba intriguojamai. Kita vertus, baltame fone ritmiškai įkomponuotos natūralaus ąžuolo plokštės (lentynų konstrukcijoje, darbo zonoje ir virš televizoriaus) susieja erdvę į vieną visumą.

Interjero architektė-dizainerė pastebi, kad sunkiausia buvo sukurti bendrojo kambario interjerą. Jame suprojektuota svetainė, valgomasis ir įrengta virtuvės zona. „Kambarys nėra didelis, tačiau norėjau, kad kiekviena zona būtų pakankamai erdvi. Ir visos turėjo būti savotiškai tarpusavyje susietos. Šią funkciją atlieka baldams parinktos baltos lakuotos medienos plokštės – tai suteikia vizualaus lengvumo, baldai interjero neapsunkina.“ Funkciniai sprendimai taip pat skirti vietai taupyti – vienas jų yra stumdomosios bendrojo kambario durys: tokia jų konstrukcija užima mažiau vietos.

Neutralus sienų ir grindų koloritas skirtas faktūrų įvairovei išryškinti. Šmaikštaus kontrasto principu pagrįsta dviejų staliukų kompozicija svetainės zonoje: vienas pagamintas iš neapdorotos grubios medienos, kitas – juodos spalvos ir griežto lakoniško stiliaus. Jo dizainą atkartoja auksu spindintis industrinio stiliaus trikojis šviestuvas, o prie šio taip pat kontrasto principu priderinti blausiai švytintys rusvo aksomo sofos apmušalai.

Asmeninis archyvas

Logiškai parinktoje vietoje prieškambaryje Vaida įkomponavo spintą. Prieškambaris atrodo erdvus ir jaukus – šį įspūdį kuria ne tik šilta medienos plokščių spalva ir faktūra, bet ir ryškus, tikslingas apšvietimas.

Asmeninis archyvas


Dekoratyvus sprendimas

Virtuvė suprojektuota vienoje erdvėje su svetaine, tad Vaida siekė sukurti kuo estetiškesnį jos vaizdą, kuris harmoningai įsilietų į bendrą erdvę. Siena tarp pakabinamųjų spintelių ir darbastalio – išskirtinė, juk tai – gražioji virtuvės dalis, visa kita skirta praktiškiems tikslams. Išraiškingai atrodo iš keraminių plytelių – lyg skiautinių – sudėliota mozaika, ji suteikia interjerui dinamiškumo ir subtilios elegancijos, o švelnus pilkas koloritas dera su tamsia darbastalio ir virtuvės „salos“ stalviršio spalva.

Buto šeimininkas – vieno restorano virtuvės šefas. Tad virtuvės zona yra labai erdvi, o jos planavimas buvo preciziškai derintas su profesionalaus virėjo poreikiais. Virtuvėje baldams skirta daug vietos – spintelės suprojektuotos iki lubų ties dviem sienomis. Joms parinktos blizgios ir lygios baltos plokštės – taip ne tik išlaikoma vientisa interjero koncepcija, atkartojant svetainės baldų dizainą, bet ir siekiama kuo mažiau išryškinti spintelių masyvumą bei buitišką šios zonos paskirtį – tokie baldai atspindi šviesą, atrodo lengvi, susilieja su sienomis ir tampa mažiau pastebimi. Baltame fone beveik nematoma ir prie kitos sienos įrengta talpi, iki pat lubų nusitęsianti spinta, kurioje paslėpta buitinė technika.

Asmeninis archyvas

Šeimininkų pageidavimu šioje zonoje atsirado vietos ir virtuvės „salai“-barui, nors tokia konstrukcija užima tikrai nemažai vietos. Kaip, beje, ir palei langą suformuotoje valgomojo zonoje įkomponuotas didelis stalas. Tačiau lakoniškas jo dizainas ir koloritas parinkti siekiant vizualiai neapkrauti erdvės: stalas tarsi susilieja su interjero dekorui naudotomis medienos plokštėmis ir ąžuolinėmis grindimis.

Asmeninis archyvas

Dvigubos paskirties baldas ne tik estetiškas, bet ir labai praktiškas: prie „salos“ suprojektuota plokštė atstoja baro stalą, kurį pamėgo svečiai, be to, čia patogu greit papusryčiauti, kai nėra nei laiko, nei būtinybės dengti stalą valgomajame.

Kiekvieną bendrojo kambario zoną išryškina ir individualumo suteikia skirtingi apšvietimo scenarijai: šviesiame ir neutraliame fone jie tampa išskirtiniais akcentais. Virtuvės „salos“-baro konstrukciją apšviečia žaismingos Edisono lemputės, o valgomojo zonoje įkomponuotas šviestuvas atkartoja svetainės toršero dizainą.

Kadangi interjerą į vieną visumą susieja baldai, miegamajame grožio kampelis įrengtas laikantis tų pačių principų, kaip ir projektuojant bendrajame kambaryje darbo vietą – lakoniškas kosmetinio stalelio, pagaminto iš natūralaus ąžuolo plokštės, dizainas atspindi idėją neapkrauti namų daiktais, palikti kuo daugiau šviesios ir švarios erdvės.

Projektuodama miegamąjį Vaida preciziškai laikėsi harmoningo skandinaviško stiliaus interjero koncepcijos – peizažą už lango ir interjero dekoro sprendimus susiejo į vieną visumą. Kaip ir bendrajame kambaryje bei prieškambaryje, čia grindų dangai ir baldams naudotos tokios pačios natūralios medžiagos, tapusios ryškiaspalvės tekstilės neutraliu fonu. Gamtos temą subtiliai pratęsia ir jaukią nuotaiką kuria tiek vaizdo už lango neslepiančios lengvai plevenančios permatomos užuolaidos, tiek neįkyraus rašto floristinių motyvų tapetai, kuriais dekoruota siena ties lovos galvūgaliu. Drabužinei pritaikyta sienoje esanti niša sudarė sąlygas išspręsti daiktų laikymo problemą. Kadangi tai poilsiui skirta vieta, tikslingai nuspręsta joje įkomponuoti minimalų kiekį itin santūraus dizaino baldų: ir lentynėlės prie lovos, ir kosmetinis stalelis net ir be žodžių įtikina, kad čekai minimalizmu žavisi dar labiau nei lietuviai...

Asmeninis archyvas

Atkartojant visame interjere vyraujantį koloritą vonios kambariui ir tualetui parinktos rusvo atspalvio plytelės – steriliai erdvei suteikia žemiškos šilumos, o jų fone efektingai išryškėja šaltas „ledinis“ santechnikos baltumas, primenantis baltas blizgias baldų plokštumas kituose kambariuose.

Asmeninis archyvas

Prieš pradedant apdailos darbus vonios kambaryje virš vonios ir prie praustuvo buvo suformuotos nišos, kuriose patogu laikyti kosmetikos priemones ir kitas smulkmenas. Šis sprendimas suteikia galimybę neperkrauti erdvės baldais ir net utilitarinės paskirties vonios kambaryje išsaugoti santūriai lakoniško interjero koncepciją, kurią atitinka ir lubose suprojektuotas, į akis nekrentantis apšvietimas. Berėmiai veidrodžiai vonios kambaryje ir tualete taip pat pratęsia minimalistinio dekoro temą, tiek jie, tiek ant sienų pritvirtinti baldai vizualiai kuria didesnės erdvės įspūdį, nes matyti didesnis grindų plotas. Šią iliuziją sustiprina tai, kad abiejų patalpų interjere dominuoja viena spalva, ir net iš ąžuolinių plokščių pagamintos spintelės tarsi susilieja su sienomis.

Asmeninis archyvas


Asmeninis archyvas


Asmeninis archyvas


Asmeninis archyvas


Asmeninis archyvas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis