Kokio dydžio butai Lietuvoje populiariausi?

Butą ketinantys įsigyti lietuviai dažniausiai renkasi iš kelių variantų – vieną, du arba tris kambarius turinčių butų. Tačiau nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ekspertų duomenimis, paklausiausias mūsų šalyje išlieka būstas, kurio plotas gali svyruoti nuo 45 iki 60 kvadratinių metrų. Dažniausiai tokį plotą užima dviejų kambarių butai, kurių vien sostinėje šiuo metu parduodama daugiau nei tūkstantis.

Evaldo Narbuntovičiaus teigimu, tokių butų Lietuvoje ir statoma, ir nuperkama daugiausiai. Dažniausiai juos renkasi šeimos, kurioms vieno kambario būstas per mažas, o didesnį nei 60 kv. m. plotą užimantis trijų ar daugiau kambarių butas yra per brangus. Skaičiuojantiems šildymo ir išlaikymo kaštus, dviejų kambarių butas tampa optimaliu variantu.

„Vilniuje 45-60 kv. metrus užimančių dviejų kambarių butų yra beveik dvigubai daugiau nei vieno kambario butų. Ir keliais šimtais daugiau nei tris kambarius turinčių butų, kurie tarp lietuvių vis dar nėra populiarūs. Šiuo metu jų parduodama 1,3 tūkst. Tačiau pastebime ir kitą tendenciją. Atsiranda trijų kambarių butų, kurių dydis panašus į dviejų kambarių būsto – apie 60 kv. Metrai“, – sako E. Narbuntovičius.

Jo teigimu, butų dydžių paklausai įtakos daro ir bendra ekonominė situacija šalyje. Prieš krizę žmonės rinkosi erdvesnius butus, jos metu – kiek mažesnius. VĮ „Registrų centras“ duomenimis, prieš šešerius metus daugiausiai buvo perkama butų, kurių plotas vidutiniškai sudarė 45-59 kv. metrus. Krizės metu nuperkamų butų plotas sumažėjo apie 10 proc.

Nekilnojamojo turto ekspertas pastebi, kad šiuo metu perkamoji galia didėja ir žmonėsi vėl renkasi didesnį plotą užimančius butus. „Registrų centro“ duomenimis, nuo šių metų sausio iki liepos mėnesio buvo įregistruota apie 2,2 tūkst. dviejų kambarių butų, kurių vidutinis plotas – apie 53 kv. m. ir maždaug 2 tūkst. trijų kambarių butų, kurių vidutinis plotas – apie 70 kv.m.

Manoma, kad erdvesni 2-3 kambarių butai bus popiuliarūs ir ateinančiais metais. Tiesa, didesnio būsto senos statybos namuose, kaip pastebi E. Narbuntovičius, pirkėjai vengia. Jis nėra patrauklus dėl didelio energijos suvartojimo šaltuoju metų sezonu.

Šiuo metu daugiausiai dviejų kambarių butų parduodama miegamuosiuose Vilniaus rajonuose. Nuo centro nutolusiuose Pašilaičiuose naujakurių laukia 91 dviejų kambarių butas. Vos keliais objektais mažiau dviejų kambarių butų parduodama ir populiarėjančiame Naujamiesčio rajone. Čia naujakurių laukia 89 butai, kurių dydis – 45-60 kv. metrų.

„Panaši situacija pastebima ir kituose Lietuvos miestuose – Kaune ir Klaipėdoje. Dviejų kambarių butai populiariausi ir čia, nors pasiūla kiek skiriasi. Štai uostamiestyje pirkėjų laukia beveik tūkstančiu daugiau dviejų kambarių butų nei Vilniuje. O Kaune jų skaičius nesiekia net pusės tiek, kiek sostinėje“, – teigia specialistas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis