Kas svarbiausia būsto nuomininkui?

Vidutiniškai keturi iš dešimties didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt atliktame tyrime dalyvavusių asmenų teigia, kad šiuo metu brangsta ir senų, ir naujų butų nuoma. Dešimtadalis pastebi, kad didėja naujos statybos butų nuomos kainos, o senos statybos butų lieka stabilios arba mažėja. Dar apie dešimtadalį mano, kad nevyksta jokių kainų pokyčių, likusieji negali atsakyti, ar kainos kinta.

Dalis tyrime dalyvavusių asmenų teigia, kad ieškodami būsto nuomai, šiuo metu susiduria su problema, kad rinkoje trūksta butų nuomai už vidutines kainas – siūloma arba labai prabangių, arba prastų butų. Respondentų nuomone, vieno ir dviejų kambarių butai neretai nuomojami už analogišką kainą, o už butus, kuriuose virtuvė sujungta su svetaine arba kuriuose apskritai padaryta bendra erdvė, prašoma tiek pat, kiek už kelių atskirų kambarių butus.

Respondentai pastebi, kad nepaisant būsto nuomos kainų augimo, būsto įrengimo kokybė negerėja, taip pat nuomininkams keliama daug reikalavimų.

Maksimali kaina už nuomą – iki 900 Lt Vilniuje, iki 600 Lt Kaune ir Klaipėdoje

Tyrimo rezultatai atskleidė, kad daugumai norinčių išsinuomoti būstą Vilniuje 500–900 litų yra maksimali suma, kurią galėtų skirti mokėti už nuomą. Dalis respondentų (39 proc.) galėtų mokėti ki 500 litų, 25% – iki 700 litų, dar 20% – iki 900 litų per mėnesį. Dešimtadalis nuomos mokesčiui tegalėtų skirti iki 200 litų ir tik likę mažiau nei 10% tyrimo dalyvių – daugiau nei 900 litų.

Didžioji dalis ieškančių nuomotis būstą Kaune galėtų už nuomą mokėti 200–600 Lt per mėnesį: 43% galėtų skirti iki 400 litų, 27% – iki 600 litų, 20% – iki 200 litų. Tik dešimtadalis už nuomą per mėnesį galėtų mokėti daugiau nei 600 litų, bet ne daugiau kaip 1000 litų.
Klaipėdoje, kaip ir Kaune, dauguma nuomai per mėnesį galėtų skirti iki 600 litų: 37% tyrime dalyvavusių asmenų galėtų mokėti iki 400 litų, 28% – iki 600 litų, 25% – iki 200 litų per mėnesį. Šiek tiek daugiau nei dešimtadalis galėtų skirti didesnę nei 600 litų sumą, bet ji, kaip ir Kaune, neturėtų būti didesnė nei 1000 litų.

Kokių sumų už nuomą šiuo metu tikisi būsto savininkai?

Šiuo metu už senos statybos vieno kambario butą Vilniuje prašoma vidutiniškai nuo 600 iki 900 litų, už dviejų kambarių – nuo 700 iki 1000 litų mėnesiui. Naujos statybos butų nuoma kainuoja brangiau: vidutiniškai nuo 900 iki 1200 litų už vieno kambario ir nuo 1100 iki 1500 litų už dviejų kambarių buto nuomą. Statistika pateikta, įvertinus butų nuomos skelbimuose pateikiamas nuomos kainas ir neįtraukiant Senamiestyje nuomojamų butų pasiūlos.

Kaune senos statybos vieno kambario buto nuomos kaina siekia vidutiniškai 400 litų, dviejų kambarių – vidutiniškai nuo 600 iki 800 litų mėnesiui. Naujos statybos vieno kambario butų pasiūlos trūksta, dviejų kambarių butų nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 1100 litų mėnesiui.

Klaipėdoje senos statybos vieno kambario buto nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 600 litų, dviejų kambarių – apie 800–900 litų. Naujos statybos vieno kambario butų pasiūlos šiuo metu trūksta, dviejų kambarių butų nuomos kaina siekia vidutiniškai nuo 1100 litų.
Būstas pasirenkamas pagal kainą ir vietą, iš buitinės technikos svarbiausia šaldytuvas ir skalbimo mašina

Tyrimas atskleidė, kad nuomos kaina ir vieta, kurioje yra siūlomas būstas, yra pagrindiniai nuomos atrankos kriterijai (atitinkamai 24 ir 21% respondentų). Taip pat daug dėmesio skiriama kambarių skaičiui (15%), baldams (12%), šildymo tipui (10%). Likusieji dalykai kaip svarbiausi buvo pažymėti mažiau nei dešimtadalio respondentų: šeimininkai, aukštas, kaimynai (pateikta mažėjimo tvarka).

Paklausti, ar kreipia dėmesį, kokie šeimininkai nuomoja būstą, dauguma tyrime dalyvavusiųjų teigia, kad jiems svarbu, kad šeimininkai būtų sąžiningi ir vėliau nekiltų problemų dėl nuomininko sumokėtų mokesčių (36%) ir kad jie nesikištų į nuomininko reikalus (nesilankytų būste, nekamantinėtų kaimynų ir pan. (32%). Kas penktam šeimininkai rūpi tik tiek, kad būtų tvarkingi, rūpestingi ir ne per daug reiklūs. Beveik dešimtadalis respondentų norėtų draugiškų šeimininkų, kad su jais galėtų pabendrauti, likusiems šeimininkai visiškai nerūpi, nes svarbiausia – pats būstas.

Nuomininkams svarbiausia, kad nuomojamame būste būtų šaldytuvas (20% respondentų), skalbimo mašina (18%), dušo kabina (14%), baldai, nes nenorima pirkti savo ir kraustantis galvoti, kaip juos išsigabenti (14%), internetas (12%), vonia (11%). Mažiau svarbūs dalykai yra televizorius, mikrobangų krosnelė (5%) ar kiti namų apyvokos daiktai, pavyzdžiui, indai, puodai ir kt. (2 %).

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis