Jaunatviškas 87 kv.m. butas Vilniuje, kuriame karaliauja kontrastai

Naujos statybos name esančio buto interjerą kūrė pati šeimininkė – interjero dizainerė ir būsima architektė Aistė Dudėnaitė.

– Kokia pagrindinė būsto idėja? Kiek jis atspindi tave?
– Šį interjero dizainą įkvėpė skirtingos estetinės kryptys – nuo baroko iki avangardo. Taip bute susiformavo eklektikos stilius, atspindintis mane kaip kūrėją ir asmenybę. Tai jokiu būdu ne atsitiktinių daiktų kratinys, bet specialiai parinkti ir labai tiksliai suderinti elementai. Siekiau, kad dizainas atspindėtų mano interesus ir pomėgius. Jis dvelkia gaiva, laisve ir avangardu. Būsto idėja apima XX a. pradžią – gangsterių klestėjimo laikus, siurrealistų judėjimą, kuris mene tapatinamas su socialine revoliucija, ir kultūrines ikonas, tapusias ryškia dekoro detale.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

– Ar galėtum išskirti svarbiausius šio interjero akcentus?
– Pirmiausia, interjeras – kaip senas, geras, nespalvotas kinas – klasiškas, juodai baltas, tačiau su ryškiais raudonos, ochros, rudos spalvos akcentais. Raudona – energijos, revoliucijos ir karalių spalva, ji dvelkia prabanga, todėl namuose jaučiuosi saugiai. Beje, senovėje raudonos ir baltos spalvų derinys reiškė visą gyvenimą.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

Turbūt iškart pastebėjote, kad bute dominuoja veidrodžiai – ne vien dėl to, kad jie vizualiai padidina erdvę, bet ir dėl savo simbolikos. Iki viduramžių veidrodžiai buvo valdžios simbolis ir jų turėjo tik aukštuomenė. Aš kaip varna – čiumpu viską, kas spindi ir traukia akį, mane žavi blizgūs paviršiai, išraiškingi audinio piešiniai, tekstūros, dydžiai. Esu jausmų žmogus: nepastovi kaip oras, greitai užsidegu, atšąlu ir vėl iš naujo – pasaka be galo.

DELFI / Orestas Gurevičius

DELFI / Orestas Gurevičius

Man svarbu, kad namie esantys daiktai turėtų savo istorijas, esu jų kolekcionierė. Iš įvairių pasaulio kampelių atsivežu porcelianinių lėlių, kurias ypač branginu. Jei akys susiduria su lėlės žvilgsniu kur nors Venecijos ar kito miesto gatvelės vitrinoje, viskas, ramiai pro ją praeiti negaliu. Vienu žodžiu, mėgstu, kai mane supa daiktai ir daikteliai. Blanki, tuščia ir sterili erdvė – tikrai ne man.

DELFI / Orestas Gurevičius

– Papasakok daugiau apie kiekvieną zoną – kas jose svarbiausia, kurie deriniai labiausiai pavykę?
– Sakyčiau, kad svetainė – labiausiai pavykusi erdvė, kurioje man geriausia būti, joje labiausiai jaučiuosi savimi. Ji erdvi, puikiai apšviesta, pietų pusėje, todėl čia auginu savo orchidėjas. Būtent dėl šių gėlių pasikeitė svetainės baldų išdėstymas, nes dalį jų reikėjo patraukti nuo tiesioginių saulės spindulių. Erdvei būdingas kontrastas, kurį kuria spalvos, tekstūros, suderintos detalės.

DELFI / Orestas Gurevičius

Vis dėlto, daugiausia laiko praleidžiu virtuvėje ir valgomajame, nes dievinu gaminti maistą, eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Įrengiant šią erdvę rūpėjo, kad į akis nelįstų buitinė technika. Sąmoningai rinkausi jau minėtus blizgius paviršius, virtuvės baldus ir mozaikines plyteles – tai kuria erdvės vientisumo, švaros ir prabangaus spindesio įspūdį.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

Mano miegamasis kambarys yra pietinėje pusėje, todėl jame nuolatos žaidžia saulės šviesa. Ryte ji pažadina kūną, praneša, kad laikas nubusti. Dėl nuolatinės šviesos čia gera būti. Siekiant išsaugoti lengvumo pojūtį miegamojo erdvėje stovi tik būtini baldai. Kita miegui skirta patalpa – šiaurėje, todėl atitinkamai parinktos spalvos. Pro langus sklindanti šalta šviesa į vyšninius tapetus įlieja melsvo atspalvio – prie jo priderintas užtiesalas, kiti dekoro akcentai ir raštai. Ateityje čia galėtų būti vaikų kambarys.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

– Su kokiais sunkumais susidūrei kurdama šį interjerą?
– Kadangi butas naujame name, perplanuoti nieko nereikėjo, todėl išvengiau dalies rūpesčių. Sunkumų kilo tik dėl elektros instaliacijos. Gera apšvietimo įranga brangiai kainuoja. Nebuvo lengva rasti norimus baldus, tad galėčiau teigti, kad baldų pasiūla ar, tiksliau, jų įvairovė Lietuvoje, palyginti su užsieniu, dar nedidelė.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

– Kai kuri interjerą kitiems, ar įdedi daug savęs, ar klausai užsakovų pageidavimų?
– Viskas labai priklauso nuo pačių užsakovų. Tiesa, daugumai žmonių patinka minimalistinis arba modernus stilius. Žmonės dažniausiai nori, kad visi baldai, buitinė technika ir apšvietimo šaltiniai būtų integruoti, paslėpti, kad erdvėje būtų kuo mažiau daiktų ir akcentų. Dekoratyvus apšvietimas taip pat nėra populiarus. Pageidaujama, kad griežta linija apibrėžtų formą, išgrynintų detalę.

DELFI / Orestas Gurevičius
DELFI / Orestas Gurevičius

Tokiems žmonėms, ypač minimalizmo gerbėjams, būtų sunkoka prisitaikyti prie mano aplinkos. Šiuose namuose jie negalėtų ilgai užsibūti, pavargtų akys. Todėl tikrai labai svarbu įsiklausyti į užsakovų pageidavimus.

Neretai žmonės nori atnaujinti ne visą butą, o tik virtuvę. Virtuvės zona yra viena sudėtingiausių įrengimo ir suplanavimo atžvilgiu patalpų. Ji turi būti funkcionali, patogi ir – be abejo – graži. Pati norėčiau didesnės virtuvės su „sala“, deja, neturiu tam pakankamai vietos.

Įdomu! Dizainerė pataria, kaip suplanuoti virtuvę
Visų pirma, reikėtų žinoti apie darbinį virtuvės trikampį, pagrįstą ergonomikos principu. Šis trikampis jungia tris pagrindines virtuvės darbo zonas (šaldytuvą, kriauklę, viryklę), kurios turi būti efektyviai išdėstytos. Geriausia, kad atstumas tarp šių zonų būtų kaip bendras ištiestų rankų ilgis.

Dar vieną idealios virtuvės receptą siūlo garsus virėjas Džeimis Oliveris. Nubraižykite planą ir pažymėkite šaldytuvo, prieskonių lentynos ir peilių laikymo vietas. Tada raudonu pieštuku pažymėkite kelią, kurį nueinate ruošdami savo mėgstamą patiekalą, – iš šaldytuvo imate produktus, pjaustote, barstote prieskoniais, traukiate reikmenis iš spintelės. Taip pat galite nubraižyti trajektoriją, kuria judate gamindami pusryčius. Juk ryte virtuvėje norisi apsisukti kuo greičiau. Jei iki pašaunant patiekalą į orkaitę piešinyje susikerta daugybė linijų, vadinasi, virtuvę suplanuoti galima ir geriau.

Kuo mažiau raudonų linijų, tuo patogiau suktis virtuvėje. Svarbiausios vietos – stalviršis, ant kurio pjaustote, ir kriauklė, tad pasistenkite, kad jos būtų arti viena kitos. Stovint prie kriauklės orkaitė turėtų būti už nugaros. Taip mažiau blaškysitės ir galėsite greičiau dirbti!

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis