Italijos dvelksmas 90 kv.m bute

Taip sutapo, kad latvių mados dizainerės Iritos Tīlanės – Pakalninios ir grafikos dizainerio Andrio Pakalninio erdviame 90 kv. m ploto bute Brivibas gatvėje Delfi.lv svečiuojasi tuo metu, kai jie, vaizdžiai tariant, sėdi „ant lagaminų“. Kartu su migruojančiais paukščiais Pakalniniai persikelia į Italiją, kaip patys sako – neribotam laikui, ragauti saldaus gyvenimo netoli nuo Romos.

Paaiškėjus šiam faktui, viskas atsistojo į savo vietas ir tapo aišku, kodėl meniškai įrengto trijų kambarių buto detalėse juntamas Italijos ir Viduržemio jūros regiono dvelksmas. Peržengus buto slenkstį, nustebina šviesos ir erdvės pojūtis. Pirmas dalykas, kurį pastebi svečiai – baltai dažytos medinės grindys, ir visiems iškart kyla klausimas, kaip įmanoma jas išlaikyti švarias. Irita juokauja, kad reikia susidraugauti su grindų skuduru. Tarp kitko, būtent įbrėžimai, nutrintos ir nuvaikščiotos vietos suteikia baltosioms grindims ypatingo šarmo ir gyvybės.

Buto virtuvę galima apibūdinti kaip koliažą, sudėliotą iš šeimininkų kelionių įspūdžių. Virtuvė yra Iritos karalystė, nes ji mėgsta nudžiuginti namiškius ir draugus kulinariniais eksperimentais. Originaliai atrodantis dekoro elementas – plytelių skeveldrų mozaikos – yra jos rankų darbo. O ryškiai mėlyna plytų sieną įkvėpta poros kelionės į Maroką įspūdžių.

Irita pasakoja, jog kadangi butas bus išnuomotas, jį įrengiant vienas iš pagrindinių tikslų buvo nepermokėti, todėl remontą jie atliko savo jėgomis, atskiriems darbams atlikti į talką pasikviesdami giminaičius ir draugus. Pakalniniai prisimena, kad pradžioje, kol butas buvo pustuštis, jie galvojo, kur gauti būtinų baldų, kad nenukentėtų šeimos biudžetas, ir taip gimė įvairūs kūrybiniai sprendimai.

Pavyzdžiui, namo parsivilkę kieme rastą medį, jie jį supjaustė ir prie gautų masyvių kelmų pritvirtinę ratukus, pasigamino linksmą baldų komplektą – stalą, kėdutes ir televizoriaus staliuką. Ilgainiui kai kurie baldai „iš kelmo“ buvo pakeisti tikrais, bet dalis jų liko.

Buto svetainės sienos buvo tokios blogos būklės, kad neliko nieko kito, tik apkalti jas gipso kartonu, bet net ir šį defektą pavyko paversti privalumu – plokštėmis uždengus sienas ne iki lubų, jose buvo įmontuoti šviestuvai, kurių spalvą galima keisti pagal nuotaiką, ir šis paslėptas apšvietimas svetainei suteikia jaukumo.

Dekoratyvinis svetainės akcentas – žalia ir raudona spalvomis dažyta siena. Kažin, ar šios Italijos vėliavos spalvos parinktos atsitiktinai. Už medinių durų, kurios yra pakabintos ant sienos, užmaskuotos lentynos ir laikikliai.

Išskirtinumo butui suteikia šeimininkės tapyti paveikslai, kuriuose pavaizduota ir šeimos numylėtinė šunytė Milka, ir menininkės silpnybė – gražūs batai, ir beveik pranašiškas didžiulis krovininis laivas, ant kurio šono puikuojasi užrašas „Roma“.

Norėdami įgyvendinti svajonę apie vonios kambarį su langu, šeimininkai šią patalpą praplatino dukters kambario sąskaita. Pasirinkta spalvų gama – ryškia raudona ir baltai-mėlyni dryžiai – puikiai atspindi šeimininkams tokią artimą jūros ir kelionių temą. Tarp kitko, tai ir brangiausia buto patalpa, nes joje buvo pakeista viskas – pradedant nuo sienų, ir baigiant santechnikos įranga.
Irita ir Andris prisipažino, kad juos vienija aistra medžioklei. Laimei, ne tiesiogine prasme – jie eina į įdomybių medžioklę mieste. Ieško krautuvėlių su įdomiais daiktais, nesibodi ir sendaikčių parduotuvių ir turgelių, nes ten įmanoma rasti neįtikėtinų dizaino šedevrų. Buto šeimininkai pasakoja, kad kartais apima ir mistinis pojūtis, kai kokiame nors laužyne pavyksta aptikti daiktą, tobulai atitinkantį prieš tai aptarto sumanymo viziją. Todėl tvirtai galima teigti, kad šiame bute nėra atsitiktinių daiktų – visi jie turi savo vietą ir istoriją.

Miegamajame nėra per daug nereikalingų detalių. Pagrindinis kambario akcentas – dažyto metalo rėmo lova, užklota šamaniškų raštų lovatiese. Mielas kambario akcentas – dukters Laumos paveikslas, kuriam skirta garbinga vieta – virš lovos.

Kambarys, kuriame kažkada buvo dirbtuvės, paverstas mažosios Laumos svajonių buveine. Įėjus į kambarį, dėmesys krypsta į tikros princesės lovą. Šį kambarį galima pavadinti visos giminės projektu, nes jį įrengiant dalyvavo visi namiškiai ir giminaičiai: giminės vyrai – Andris ir Iritos brolis – įgyvendino techninę projekto dalį, o merginos Irita ir Lauma apsiėmė jį dekoruoti. Nepaisant vyraujančio požiūrio, kad vaikų kambario interjeras turi būti ryškus, ši patalpa puikiai įrodo, kad pilkos sienos gali būti idealus fonas ryškiai tekstilei ir pasirinktiems dekoro elementams.

Akivaizdu, kad į buto interjerą šeimininkai įdėjo dalį savo širdies, todėl atsisveikindami klausiame, ar negaila palikti jaukių namų. Irita ir Andris atsako, kad Italija yra viena iš gyvenimo pasiūlytų galimybių. O Irita dar šelmiškai priduria, kad kažkam pasiseks, nes butas šiuo metu ieško naujų šeimininkų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis