Išskirtinis 5 kambarių butas Vilniaus senamiestyje

Stiliaus akibrokštai, ryškios spalvos bei raštai, ekstravagantiškos formos ar siurrealistiniai motyvai interjere kelia smalsumą ir traukia žvilgsnį, tačiau, daugelio psichologų nuomone, žmogus geriausiai jaučiasi ramaus, natūralių tonų kolorito erdvėje, saikingai apstatytoje pažįstamais, įprastų formų estetiškais daiktais. Ramią, jaukią, bet nenuobodžią gyvenamąją aplinką interjero dizainerė Virginija Sabaliauskienė stengėsi sukurti projektuodama Vilniaus senamiestyje įsikūrusios jaunos šeimos buto interjerą.

Išskirtinėje Vilniaus vietoje, pačiame senamiestyje, trijų aukštų name, įsigijusi įrengtą erdvų (120 m² ploto) penkių kambarių būstą jauna vilniečių šeima ėmėsi kurti savo namų viziją. Naujieji šeimininkai norėjo modernaus, šviesaus, jaukaus interjero, turinčio ką nors išskirtinio ir savito. Interjerą projektavusi dizainerė Virginija Sabaliauskienė, norėdama sukurti patogią gyventi erdvę netaisyklingos formos bute, pirmiausia šiek tiek pakoregavo čia jau buvusias pertvaras ir suformavo funkcines zonas. Pagrindinėje erdvėje, iš kurios galima patekti į lauko terasą, buvo įrengtas bendrasis kambarys su svetainės ir virtuvės zonomis, iš čia patobulintos formos koridorius su lenkta siena veda į kitus kambarius – miegamąjį, darbo, vaikų ir vonios. Stengdamasi išsaugoti šviesos ir erdvės įspūdį, Virginija visam butui dekoruoti pasirinko šviesius, šilto atspalvio dažus, o grindis išklojo šviesiomis parketlentėmis.

Į didelį (beveik 50 m²) bendrąjį kambarį natūrali dienos šviesa patenka tik pro stiklines duris, vedančias į terasą, todėl dizainerė turėjo gerai apgalvoti funkcinių zonų pozicijas. Buvo logiška prie lauko terasos projektuoti virtuvę, tad svetainė įrengta už jos. Nors iš virtuvės į svetainę patenka nemažai šviesos, Virginija šviesos bei jaukumo pojūtį čia stengėsi sustiprinti ir vizualinėmis priemonėmis: neperkrauta daiktais, laisva erdvė, šviesios kambario sienos ir grindys, pastelinių, švelnių tonų baldai. Visi interjero elementai parinkti modernūs, lakoniški ir funkcionalūs, o kaip svarbiausi akcentai išryškinti sienas puošiantys Lietuvos dailininkų meno kūriniai. Malonų jaukumo įspūdį svetainėje padeda kurti faktūriški elementai – žemiškų atspalvių minkštas kilimas, greta krosnelės tvarkingai sudėtos malkos, vertikaliomis medinėmis lentelėmis iškalta lenkta koridoriaus siena, subtiliai paįvairinanti santūriai dekoruotos svetainės architektūrą.

A.Narmonto nuotr.

Lakoniškas dizainas ir švelnus pastelinis spalvinis pagrindas neapsunkina erdvės, padeda išsaugoti šviesos įspūdį ir sukuria neutralų foną ryškesniems paveikslams ir kitokiems akcentams.
A.Narmonto nuotr.

Modernaus dizaino krosnelė įkomponuota kambario centre, kad deganti ugnis būtų matyti ir iš svetainės, ir iš valgomojo.

A.Narmonto nuotr.

Prieškambario zonoje sumontuota talpi spinta su veidrodinėmis durimis, vizualiai paįvairinančiomis šią erdvę.

A.Narmonto nuotr.

Dekoratyvi idėja
Svetainės sieną puošia įdomus ir žaismingas menininkės Laisvydės Šalčiūtės darbas: garsių ir žinomų moterų, tokių kaip Coco Chanel , Bridgette Bordo ir kt., šypsenų kompozicija, subtiliai nuskaidrinanti interjerą ir pakelianti nuotaiką.

Būsto šeimininkams buvo itin svarbi virtuvės erdvė. Jie pageidavo funkcionalios darbo zonos su talpia ir praktiška „sala“, taip pat – didelio ir patogaus valgomojo. Atsižvelgdama į šeimininkų vizijas dizainerė palei galinę patalpos sieną suprojektavo ištisinę virtuvės konstrukciją su darbo paviršiumi, o buitinę techniką – orkaitę, mikrobangų krosnelę, šaldytuvą – įtaisė šoninėje sienelėje. Priešais darbo zoną įrengta nedidelė, bet funkcionali „sala“: iš virtuvės pusės joje sumontuoti talpūs stalčiai įvairiems reikmenims susidėti, o iš valgomojo – vyno šaldytuvas.
Modernaus, lakoniško interjero koncepciją virtuvėje ir valgomojo zonoje pabrėžia santūraus dizaino blizgūs balti darbastalių bei stalo paviršiai. Siekiant virtuvei ir valgomojo zonai suteikti savitumo bei išskirtinumo, čia buvo pritaikytas didžiulis spalvingas menininko Kęstučio Grigaliūno tapybos darbas, sukuriantis smagią, jaunatvišką nuotaiką. Kūrinį virtuvės zonai dekoruoti išsirinko patys šeimininkai, itin vertinantys šio \dailininko darbus.

A.Narmonto nuotr.

Palei stiklinę sieną ir išėjimą į terasą logiškai suprojektuotoje virtuvės zonoje vyrauja modernios estetikos ir funkcijos derinys, o pagrindiniu jos akcentu tapo ant baltos sienos įkomponuotas išraiškingas tapybos darbas.
A.Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Vietoj įprastos apdailos sienai virš virtuvės darbastalio uždengti dizainerė pritaikė originalų ant stiklo perkeltą modernų koliažą, stilistiškai derantį prie ryškaus tapybos darbo.

A.Narmonto nuotr.

Šeimininkų pageidavimu, valgomojo zonoje įkomponuotas stilingas apskritas valgomojo stalas – jį prireikus galima padidinti.

A.Narmonto nuotr.

Iš šviesios virtuvės į svetainės zoną patenka daug natūralios šviesos, be to, šį įspūdį padeda sustiprinti pastelinis koloritas ir santūrūs dizaino sprendimai.

Pagal pirminį buto projektą, židinio kaminas buvo išvestas greta bendrojo kambario įrengtame miegamajame. Natūralu, kad šeimininkai pageidavo židinio svetainėje. Dėl šios priežasties teko kaminą vesti per visą miegamąjį iki pat bendrojo kambario. Per miegamojo lubas ir lenktą sieną einantį vamzdį dizainerė sumanė paslėpti už medinių lentelių – aukštos (3,3 m) lubos leido tą padaryti, be to, buvo išsaugotas erdvės pojūtis. Lubos pažemintos apie pusę metro ir vienodais tarpais dekoruotos medinėmis lentelėmis. Už jų buvo paslėpti šviestuvai, todėl vakarais įjungus paslėptą apšvietimą šį kambarį nušviečia ypač jauki, prigesinta šviesa.

Norėdama, kad kambaryje atsirastų tvarkos ir aiškumo, netaisyklingas miegamojo formas dizainerė šiek tiek pakoregavo atviromis lentynomis – jos buvo sumontuotos už lovos, o plotis pritaikytas prie įstrižai einančios sienos. Taip pavyko sukurti jaukesnės, stačiakampio formos miegamojo erdvės įspūdį.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Pastelinio kolorito lakoniško miegamojo erdvei jaukumo suteikia faktūriškas medžio lentelių dekoras, po juo paslėptas apšvietimas, lengvai krintančios užuolaidų draperijos, stilinga, minkšta lovos tekstilė ir meno kūriniai.

A.Narmonto nuotr.

Norėdama, kad kambaryje atsirastų tvarkos ir aiškumo, netaisyklingas miegamojo formas dizainerė šiek tiek pakoregavo atviromis, už lovos sumontuotomis lentynomis.

A.Narmonto nuotr.

Interjere dizainerė pritaikė daug netaisyklingų, žaismingų formų baldų – miegamajame, greta lovos, įkomponuotos nelygiai sudėtų stalčių spintelės.

A.Narmonto nuotr.

Mergaitės kambariui jaukumo suteikia originalus, minkštas medžio formos kilimas. Palei galinę sieną, nišoje, sumontuota nestandartinė spinta su skirtingo
gylio kubais specialiai pritaikyta mažos mergaitės poreikiams.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Geras sumanymas
Vietoj standartinių tapetų vaiko kambario sienos dekoruotos subtiliais romantiškais piešinukais, ne tik sukuriančiais smagią, linksmą nuotaiką, bet ir padedančiais lavinti mergaitės kūrybiškumą ir vaizduotę.

Galinėje būsto dalyje suformuoti du atskiri kambariai – viename jų įrengta šeimininkų darbo erdvė, kitas paskirtas dukrytei. Kaip ir visame interjere, darbo zonoje vyrauja ramus, pastelinis koloritas, santūriai dekoruota moderni erdvė. Kadangi kambario architektūra gana sudėtinga – netaisyklinga forma, į vidinę erdvę išsikišusios kolonos – dizainerė taip pat sumanė jį pakoreguoti atviromis nevienodo pločio vertikaliomis lentynomis. Jos ne tik vizualiai užmaskuoja patalpos formos trūkumus, sukuria papildomos vietos daiktams susidėti, bet ir suteikia lakoniškam interjerui žaismingumo bei spalvų. Panašaus dizaino lentynos pritaikytos ir ant sienos – prie jos įkomponuota patogi modernaus dizaino sofa. Beje, projektuojant šį kambarį buvo atsižvelgta ir į funkcionalumo principus – čia pritaikyta iškleidžiama miegamoji sofa: prireikus gali pernakvoti šeimininkų svečiai

Greta darbo zonos įrengto mergaitės kambario forma taip pat buvo gana sudėtinga: ilga ir siaura patalpa su aukštomis lubomis atrodė nejaukiai. Norėdama ją pataisyti, Virginija nišoje suprojektavo spintą, sukonstruotą iš įvairaus gylio kubų. Taip monotoniška forma įgavo dinamiško žaismo. Linksmą ir smagią nuotaiką čia padėjo kurti lengvos, gaivios spalvos ir žaismingi vaikiškų motyvų piešinukai ant sienų.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Kaip ir visame interjere, darbo kambaryje vyrauja ramus, pastelinis koloritas, santūriai dekoruota moderni erdvė, parinkti tik reikalingiausi, bet patogūs ir stilingi baldai.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Geras sumanymas
Netaisyklingą patalpos formą dizainerė užmaskavo atviromis nevienodo gylio vertikaliomis lentynomis – jos ne tik sukuria papildomos vietos daiktams susidėti, bet ir suteikia lakoniškam interjerui žaismingumo bei spalvų.

Nors vonios kambarys palyginti mažas, dizainerei čia pavyko sutalpinti visą reikalingą įrangą. Buvo parinkta taupanti vietą, bet patogi kampinė vonia, o priešais ją sumontuota higienos zona su dviem praustuvais. Unitazas įterptas tarp šių dviejų zonų, dušinė (jos pageidavo šeimininkai) puikiai tilpo į pusapvalę nišą, suformuotą pakoregavus koridoriaus pertvaras.

Norėdama sukurti erdvesnės patalpos įspūdį, dizainerė vonios kambariui dekoruoti naudojo mažas baltos spalvos plyteles, taip pat – didelius veidrodžius. Jais išklijuotos visos vonios kambario sienos. Veidrodžiuose matomi nuolat pasikartojantys atspindžiai sukuria nesibaigiančios erdvės įspūdį, todėl patalpa atrodo įdomesnė.

A.Narmonto nuotr.

Nedidelio vonios kambario erdvę vizualiai didina baltos spalvos koloritas, smulkių keraminių plytelių apdaila ir ant sienų įkomponuoti dideli veidrodžiai.
A.Narmonto nuotr.

Praktiškas patarimas
Vonios kambario grindims iškloti dizainerė parinko neįprastas, medį imituojančias plyteles: jų spalva panaši kaip ir visame interjere išklotų parketlenčių, be to, tokia apdaila vonioje itin praktiška: ant jos nematyti vandens paliktų dėmių.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis