Išraiškinga modernumo estetika 100 kv.m bute Vilniaus širdyje

Projektuodama Vilniaus senamiestyje naujos statybos name įrengtą erdvų nuomoti skirtą butą architektė Rasa Jonikaitė stengėsi sukurti šiuolaikišką ir patogią, tačiau neutralią aplinką, todėl visam butui dekoruoti išrinko santūrų baltą foną. Jį pagyvino ryškesniais akcentais, dvelkiančiais išgryninta modernumo estetika.

Išskirtinėje Vilniaus vietoje – šalia Šv. Kotrynos bažnyčios – laikantis senamiesčiui būdingo architektūrinio stiliaus pastatytame name įrengtas erdvus (daugiau nei 100 m²) butas buvo skirtas nuomoti, todėl projekto autorė architektė Rasa Jonikaitė turėjo atsižvelgti į specifinius tokios paskirties gyvenamajai erdvei keliamus reikalavimus. 

Vienas pagrindinių aspektų – neutrali, daugelio skoniui priimtina, dekoro atžvilgiu lengvai koreguojama, tačiau estetiška aplinka. Taip pat ne mažiau svarbu buvo sukurti praktišką ir funkcionalią erdvę. Dėl šios priežasties pakoreguotos buto funkcinės zonos: norėdama sukurti prabangių, erdvių namų įspūdį, architektė nutarė padidinti prieškambarį ir praplėsti įėjimą į bendrąjį kambarį, kad ši buto erdvė taptų svetainės dalimi. Prabangos ir komforto įspūdį padėjo sukurti ir paaukštintos durų angos, vizualiai „pakeliančios“ ir taip aukštesnes nei įprasta lubas. Stengdamasi išvengti mažų nejaukių kambarėlių, vietoj numatytų trijų nedidelių miegamųjų architektė suprojektavo du, tačiau kur kas erdvesnius ir patogesnius miegamuosius, taip pat buvo padidintas ir vonios kambarys.

T.Serket nuotr.

Projektuodama prabangų senamiestyje įrengtą nuomoti skirtą butą architektė kūrė universalią, daugelio skoniui priimtiną, dekoro atžvilgiu lengvai koreguojamą, itin estetišką kokybe ir komfortu dvelkiančią aplinką.

T.Serket nuotr.

Siekiant išsaugoti atviro ir su svetaine sujungto prieškambario estetinį vaizdą, čia buvo sumontuota talpi spinta su vientisais baltais fasadais – joje galima tvarkingai sukabinti drabužius ar paslėpti įvairias smulkmenas.

T.Serket nuotr.

Prieškambario baldai – originali kelių mėlynų atspalvių spintelė ir platus ryškaus kolorito suolelis – pabrėžia interjero stilių, estetiką ir kokybę.

Asmeninio archyvo nuotr.

Norėdama sukurti neutralią aplinką, Rasa Jonikaitė buto sienoms dekoruoti rinkosi vientisą baltą koloritą – tokiame fone nesunku pritaikyti įvairaus stiliaus bei spalvų detalių, atsižvelgiant į individualius būsimųjų gyventojų poreikius. Prie baltų sienų kontrasto principu priderintos itin kokybiškos termiškai apdoroto tamsaus atspalvio ąžuolo grindys, pabrėžiančios interjero prabangos ir komforto pojūtį. Renkantis baldus didelis dėmesys buvo skiriamas ne tik jų dizainui, bet ir kokybei bei patvarumui. Butui dekoruoti architektė ieškojo modernių, išraiškingų ir nenuobodžių, tačiau santūrių baldų, šviestuvų bei kitų elementų, pabrėžiančių kuriamą šiuolaikiško, kokybiško ir estetiško interjero koncepciją.

T.Serket nuotr.

Svetainės poilsio zona įkomponuota priešais santūraus dizaino židinio sieną, pabrėžiančią minimalistinę interjero idėją.

T.Serket nuotr.

Santūraus dizaino interjerą pagyvina keletas santūrių, tačiau išraiškingų akcentų, erdvei suteikiančių spalviškumo ir tekstūros: įspūdingo dizaino mėlyno kolorito krėslas svetainėje, abstrakti veltinio dekoracija valgomajame, tuos pačius atspalvius pakartojanti stilinga komoda ar ryškus suolelis prieškambaryje.

Interjerą projektavusiai Rasai Jonikaitei buvo svarbu senamiestyje esančiame bute išsaugoti miesto būsto koncepciją, todėl bendrojo kambario funkcinės zonos suformuotos taip, kad atskleistų miesto būsto stilių, bet paslėptų buitiškus elementus. Pagrindinės zonos – svetainė ir virtuvė – įkomponuotos priešingose bendrojo kambario pusėse. Vienoje pusėje palei santūraus dizaino židinio sieną suformuota jauki poilsio zona su patogia melsvo kolorito sofa ir įspūdingo dizaino mėlynu krėslu. Mėlyną atspalvį subtiliai pakartoja valgomojo zonoje ant sienos įkomponuota abstrakti veltinio dekoracija. O už jo, palei kitą bendrojo kambario langą, įrengta virtuvės zona tarsi išnyksta. Šioje erdvėje pabrėžiama tik didelė balta virtuvės „sala“, o visa kita „buitiškoji“ dalis sumontuota į nišą šoninėje sienoje ir lieka nematoma.

T.Serket nuotr.

Valgomajame įkomponuotas nepriekaištingo dizaino riešutmedžio stalas, kurio stalviršį puošia išryškintas natūralus faktūriškas medžio rievių piešinys.

T.Serket nuotr.

Siekdama pabrėžti miesto būsto koncepciją, architektė virtuvės buitinę zoną, kurioje įrengta visa reikalinga technika, sumontavo šoninėje sienoje suformuotoje nišoje.

T.Serket nuotr.

Interjero estetiką ir komfortą, subtilią eleganciją ir kokybę atskleidžia čia įkomponuoti prancūzų gamintojo baldai: išskirtinio dizaino valgomojo stalas su prie jo pritaikytomis kėdėmis, santūri, bet patogi svetainės sofa, stilizuotas klasikines formas pakartojantis šiuolaikiškas krėslas.

Šiek tiek pakoregavus pagal pirminį planą buvusias pertvaras iš nedidelių trijų kambariukų suformuoti du erdvūs ir patogūs miegamieji. Projektuodama jų interjerą Rasa Jonikaitė itin stengėsi išlaikyti visame interjere juntamą minimalizmo principą: pagrindiniame miegamajame visos sienos nudažytos baltos spalvos dažais, talpi sieninė spinta dekoruota blizgiais vientisais, su sienomis beveik susiliejančiais baltos spalvos fasadais, langai papuošti neutralaus kolorito vienspalvėmis užuolaidomis. Toks pabrėžtinas interjero dizaino paprastumas dar labiau paryškino išskirtinį dėmesį kiekvienai detalei: palei sieną galvūgaliu įkomponuota santūraus dizaino itin kokybiška pilko kolorito dvigulė lova su audiniu aptrauktu patogiu, minkštu galvūgaliu, prie jo iš abiejų pusių sumontuoti sieniniai šviestuvai, o palei langą įkomponuota ryškiausia detalė – jaukus stilingas pufas, subtiliai išblaškantis spalvinę miegamojo monotoniją.

T.Serket nuotr.

Išskirtinai minimalistinio stiliaus miegamajame monotoniją išblaško subtilus spalvinis akcentas, tačiau architektė atsižvelgė ir į tai, kad naujiesiems gyventojams pageidaujant jį būtų nesunku pakeisti kitu ar apskritai atsisakyti.

T.Serket nuotr.

Miegamajame vyrauja minimalizmo principas: visos sienos čia nudažytos baltai, o talpi sieninė spinta dekoruota blizgiais vientisais, su sienomis beveik susiliejančiais baltos spalvos fasadais.

T.Serket nuotr.

Dar viename kambaryje, suformuotame perplanavus trijų buvusių miegamųjų erdvę, įrengtas patogus darbo kambarys, nors prireikus jį nesunku transformuoti į vaikų miegamąjį.

Butą planuojama nuomoti, tad projektuojant vonios kambarį buvo svarbu įrengti visą reikalingą techniką, kad naujieji gyventojai nepasigestų įprastų dalykų. Palyginti nedidelėje patalpoje numatyta ne tik vonia, praustuvas bei unitazas, bet ir dušo kabina, bidė ir net skalbyklė. Kad būtų galima sukurti komfortišką, estetišką ir patogią vonios kambario erdvę, šią patalpą nutarta padidinti, juolab kad tai nesunku buvo padaryti dėl greta suprojektuotos drabužinės. Statant naujas pertvaras architektė sumaniai numatė nišą skalbyklei, todėl šis buities prietaisas negadina santūraus vonios kambario interjero. Kaip ir visame bute, čia vyrauja neutralus koloritas – sienos ir grindys išklotos švelnaus rusvo atspalvio plytelėmis, o tamsaus termiškai apdoroto ąžuolo praustuvo baldas tarsi pakartoja bute išklotų grindų faktūrą ir susieja interjerą į bendrą visumą.

T.Serket nuotr.

Padidinus vonios kambarį čia pavyko sutalpinti visus pageidaujamus elementus: didelę vonią, dušo kabiną, patogią praustuvo zoną, tualetą, bidė ir skalbyklę.

T.Serket nuotr.

Kaip ir visame interjere, didelis dėmesys vonios kambaryje buvo skiriamas kokybiškai santechnikos įrangai ir patogumui.

T.Serket nuotr.

Palei sieną greta vonios įrengta patogi ir stilinga praustuvo zona su funkcionalia santūraus dizaino tamsaus ąžuolo spintele.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis