Grafiška ritmika 90 kv.m bute Vilniuje

Naujovišką, netikėtais sprendimais stebinantį interjerą Vilniaus dangoraižyje architektė Asta Puolienė sukūrė jaunam vyrui. Nors čia vyrauja tamsios spalvos, visa dekoro koncepcija skirta pozityviai nuotaikai sukurti. Zonos suplanuotos taip, kad būtų apeinamos ratu (išskyrus izoliuotą svečių kambarį). Kadangi jos nėra atskirtos, interjerui netrūksta dinamikos, o šį įspūdį sustiprina pasikartojantis dekoratyvus grafiškų linijų ritmas.

OBJEKTO DOSJĖ:
Tipas – butas „Helios City“ dangoraižyje, Naujamiestyje, Vilniuje.
Plotas – 90 m².
Gyvenamoji erdvė: bendrasis kambarys, 2 miegamieji, vonios kambarys ir tualetas.
Gyventojas – jaunas vyras.
Projekto autorė – architektė Asta Puolienė, www.asta-puoliene.lt.

Augis Narmontas

Kurdama dinamišką, jaunatvišką ir drauge lengvą interjerą architektė Asta Puolienė siekė, kad čia vyrautų kūrybiška dvasia, laisvės polėkis, o visas zonas būtų galima be kliūčių apeiti ir lengvai keisti. Prieš imdamasi rekonstruoti butą architektė ilgokai svarstė, kodėl jis toks nejaukus. Pasirodo, dėl to kaltos netinkamai suformuotos zonos: pro langus nebuvo galima matyti vaizdų, nors iš tiesų jie yra pagrindinis namų akcentas ir didelė vertybė, kuri privalo dominuoti. Tad gyvenamąją erdvę reikėjo drastiškai perplanuoti, nesiimant didelių statybų. Vienintelis konstrukcinis pakeitimas – gilyn įstumta dalis kambario sienos. Anksčiau įėjus į butą atsiverdavo ilga, nepanaudota erdvė, kurioje žvilgsniui nebūdavo už ko užkliūti: buvo matyti priešais nusitęsęs ilgas koridorius, pereinantis į gyvenamąjį kambarį ir pasibaigiantis langu. Šis nejaukus, nykus įspūdis dingo „sulaužius“ tiesią sienos liniją ir koridoriuje ant grindų patiesus kilimų. Vientisa erdvė sutrūkinėjo ir atsirado intriga.

Augis Narmontas

Virtuvės sala tapo vizualiu ir funkcionaliu traukos centru. Pasak architektės, šiame interjere nėra aiškių zonų, išvengta erdvių uždarumo, smagu matyti jas iš skirtingų taškų, viską galima stumdyti, keisti, o aplink pagrindinį elementą patogu buriuotis ir vaikščioti ratu – tai atspindi dinamiško ir jaunatviško interjero koncepciją.

Augis Narmontas

Virtuvės zonoje lygios, vientisos lubas siekiančios plokštumos ir šviesiai pilka spalva spintelių bloką tarsi ištirpdo, tad jo nesimato. Astos mėgstamas (nes pasiteisinęs) virtuvės elementas – veidrodinė siena priešais darbastalį, suteikianti elegantiškumo ir užmaskuojanti buitinę paskirtį.

Augis Narmontas

Kolona yra konstrukcinis elementas, kurio negalima pakeisti, bet jo galima „nematyti“. Ji neišskirta kokia nors spalva. Jau anksčiau aplink koloną įrengtas halogeninis apšvietimas. Nuspręsta jį palikti, tik pakeisti į LED su kintančiomis spalvomis – skirtingos spalvos kuria vis kitokią nuotaiką išryškina skirtingas detales.

Augis Narmontas

Šaltą įspūdį tirpdo rankų darbo kilimai – nenudailinti, jaukūs. Juos architektė atvežė iš Prancūzijos (šioje šalyje Asta juos renkasi visiems savo kuriamiems interjerams).

Virtuvės sala skirta ne tik maistui gaminti, bet ir, svarbiausia, bendrauti. Egzotinės medienos faneruotė, kaip ir ąžuolinės durys, išsiskiria ramių plokštumų fone. Grafiškas juodai įrėmintas virtuvės salos siluetas, industrinio stiliaus taburetės – taip pat įspūdingi. Virš virtuvės salos pakabintas aptakus blizgus gartraukis sušvelnina aštrių kampų kuriamą griežtumą. Jo forma ir blizgus paviršius nekonkuruoja su pagrindiniu namų akcentu – vaizdu pro langą.

Valgomojo zonoje įkomponuotas minimalistinio dizaino, kaip architektė apibūdina, „paprastas, bet tikras“ medinis stalas. Prie jo ąžuolinio stalviršio puikiai dera ir šiek tiek subtilios prabangos teikia penktojo dešimtmečio stiliaus kėdės faneruotomis atkaltėmis. Virš stalo kabantis šviestuvas yra ne tik valgomojo zonos akcentas bei šviesos šaltinis – dalis jo kaip tolimiausias interjero taškas matyti vos įėjus į butą pro lauko duris. Todėl šviestuvas parinktas ryškus, išskirtinės išvaizdos bei atspindintis interjero koncepciją – mobilus, esant poreikiui lankstomas: aukštinamas, žeminamas, platinamas, siaurinamas.

Augis Narmontas

Saulėtą dieną žaliuzės išmargina betono grindis šviesos ir šešėlių dryžiais bei sukuria grafinį raštą. Šio interjero elemento paskirtis – ne tik estetinė, bet ir funkcinė. Plačios horizontalios žaliuzės ant vitrininių langų sukuria didesnės erdvės iliuziją ir suteikia jaukumo. Jos neužstoja pro langą atsiveriančio vaizdo ir apsaugo nuo kaitrių spindulių.

Augis Narmontas

Augis Narmontas

Originalus sprendimas
Gyvenamajame kambaryje dviejų sienų plokštumoms puošti pasirinktas trimatės grafikos motyvas. Jis šiek tiek primena vaikišką vėjo malūnėlį, o architektė šį ornamentą vadina minčių generatoriumi. Pagal nuotaiką čia galima matyti tamsią sieną, trimatį vaizdą, dinamišką raštą... Linijų grafika atkartojama žaliuzių ir baldų konstrukcijų ritme, o šį vaizdą papildo reginys pro langą.

Augis Narmontas

Poilsio zonoje lengvumo įspūdį kuria apvalainų formų foteliai, o konjako atspalvio oda atkartoja medinių durų spalvą.

Poilsio zonoje vyrauja šmaikšti, atsipalaiduoti skatinanti nuotaika. Skandinavų gamintojo sofa – tarsi akibrokštas tamsios trimate grafika dekoruotos sienos fone. Net kilimas valgomojo zonoje priderintas prie gaivios jos spalvos, kuri interjerui suteikia netikėtumo. Sofa ir šiek tiek pretenzinga, ir labai stilinga: intriga kuriama istorinio stiliaus užuominas derinant su moderniu siluetu ir itin išraiškingomis baldo kojomis.

Bute yra daug stiklo, vyrauja didelės erdvės, tad jis šiek tiek primena loftą. Tačiau architektė siekė ne išryškinti jo elementus, bet sukurti prabangesnį interjerą, tad paaukštino visas duris. Jos ne tik sustiprina saikingos prabangos įspūdį, bet ir atspindi laisvės, galimybės nevaržomai judėti idėją – juk tai jauno žmogaus namai. Kadangi visame interjere medžio labai nedaug, o grindys yra lieto betono, iš ąžuolo pagamintos durys tapo buto puošmena.

Augis Narmontas

Projektuojant miegamąjį pirmiausia buvo atsisakyta statytojų sumontuotų tradicinių radiatorių – taip sutaupyta erdvės ir neprarasta galimybė laisvai judėti. Nauji radiatoriai pakabinti ant sienos – tai dvi masyvios juodos plokštės. Jos tapo svarbiu spalviniu sprendimu ir kitoms interjero detalėms: durų rankenoms, vyriams, baldų kojoms, žaliuzėms, veidrodžių rėmams. Juose taip pat panaudotas juodos spalvos motyvas.

Augis Narmontas

Lovą architektė įkomponavo kambario viduryje, kad miegamasis drauge su drabužine būtų apeinamas iš visų pusių – taip šiai zonai suteikiama dinamiškumo ir kitoniškumo (juk miegoti skirtai erdvei to neretai trūksta...).

Nors miegamajame išlaikyta griežta geometrinė stilistika, ją sušvelnina apskritų formų šviestuvai, lovos galvūgalio audinyje išryškėjanti mėlynų apskritimų ritmika – tarsi buvusių ir būsimų sapnų iliuzija. Išskirtinis ir monumentalus menininkės Miglės Kosinskaitės kūrinys „Pokalbis“. Pasak Astos, ši interjero detalė atspindi sapnų ir minčių perdavimo idėją – juk miegamajame nereikia žodžių, čia svarbiausia yra tylioji komunikacija...

Kadangi lova apeinama ratu, visos knygos sudėtos galvūgalyje suprojektuotame balde – tai ne tik praktiškas, bet ir stilingas sumanymas.

Augis Narmontas

Miegamasis paliktas kur buvęs, tačiau jo erdvė atverta ir sujungta su gyvenamuoju kambariu dvejomis paaukštintomis durimis, kurios gali būti nuolat atidarytos. Taip miegamasis tampa bendros erdvės dalimi.

Augis Narmontas

Erdvioje drabužinėje tikslingai išlaikyta vyriško interjero koncepcija.

Miegamajame architektė pritaikė funkcionalius ir stilingus šviestuvus. Kadangi lovą galima apeiti iš abiejų pusių, čia neturėjo būti jokių kliūčių, trukdančių judėti. Šviestuvai ties galvūgaliu mobilūs, jie gali būti sukiojami į visas puses, o elegantiškas jų siluetas suteikia jaukumo atvirai miegamojo erdvei.

Kambario struktūra nepakito, drabužinė palikta kur buvusi, už lovos. Plokštumos dekoruotos švelnių atspalvių rombų ornamentais, besikartojančiais ne tik ant drabužinės, bet ir ant spintų durų bei prieškambario sienos. Įėjimo durys dengtos dažyta sienos spalvos plokšte, jos neišryškintos, tad ir svarbios interjero detalės funkcijos neatlieka. Kadangi bute vyrauja pastelinės spalvos, Asta „atsigriebė“ ryškiai nudažydama visų sieninių spintų vidų.

Augis Narmontas

Apdailos sprendimas
Sieninės spintos puoštos geometriniais ornamentais, o kad ramios, pastelinės jų spalvos jaunam žmogui nekeltų nuobodulio, visų spintų vidus nudažytas skirtingų spalvų ryškiais dažais – atidarius duris staiga nustebina ir smagiai nuteikia spalvų pliūpsnis.

Augis Narmontas

Augis Narmontas

Svečių kambaryje, kur paprastai apsistoja atvykusi šeimininko mama, siekta išlaikyti stilistinį tęstinumą. Masyvų veidrodį įrėmina juodas apvadas – besikartojantis spalvinis motyvas, vienijantis visas buto erdves. Vis dėlto čia daugiau spalvų, lengvų klasikinio stiliaus užuominų, interjerui minkštumo suteikiančių dekoro elementų. Svečių kambarys moteriškesnis ir šiltesnis: greta besikartojančių juodosios grafikos elementų čia švieste šviečia medaus spalvos lovos tekstilė, terakotos atspalvio rombais dekoruotas kilimas.

Augis Narmontas

Siena ir lubos priešais lovą dekoruotos grafito atspalvio tapetais – tai sulaužo kubo formos erdvę, nes aukštis vizualiai sumažėja, kambarys praplatėja. Lova tarsi įrėminama, sukuriamas uždaro rato, kuriame jauku ir saugu, įspūdis, bet likusi kambario erdvė yra atvira. Nors tai netradicinis optinis sprendimas mažam miegamajam, bet kambarys tampa jaukus ir išlaikomas spalvinis interjero vientisumas. Rombų ornamentai kartojami ir svečių kambaryje, tik čia jie ne tokie griežti. Tapetų ir kilimo raštai švelnesni, subtilesni. Fotelis taip pat aptrauktas geometrinio rašto audiniu. Nors šio baldo forma primena klasikinę, nei audinys, nei baldo aptraukimo būdas nieko bendra su šiuo stiliumi neturi, tad toks akibrokštas suteikia žaismingos intrigos.

Augis Narmontas

Pagalvėlėse taip pat kartotas rombų motyvas. Kiekviena jų – iš keturių spalvų. Taip dekoruotos pagalvėlės atrodo originaliai, o reikia jų mažiau, nes spalvų įvairovė didesnė.

Augis Narmontas

Kūrybiška idėja
Architektės sugalvota ir įgyvendinta trimačio veidrodžio idėja labai smagi. Šis interjero elementas originalus, įdomus, netikėtas. Štai tokie sprendimai ir suteikia interjerui žavesio, o interjeras yra vienintelis ir nepakartojamas.

Augis Narmontas

Ir vonios kambaryje, ir tualete kartojamas grafinis juodų linijų motyvas. Prie juodų veidrodžių rėmų derinami ir siauri tokios pat spalvos spintelių stalviršiai.

Augis Narmontas

Santūrus ir griežtas dekoras sustiprina sterilumo įspūdį.

Augis Narmontas

Apdailos sprendimas
Vonios kambaryje plytelės pakeistos naujomis, skirtomis renovuojamiems viešbučiams. Jos labai praktiškos: nors pagamintos iš akmens masės, yra plonos, vos 4 mm storio, tad klijuojamos ant ankstesnės dangos. Taip sutaupoma ne tik laiko, darbo, bet ir pinigų.

Kadangi architektei buvo suformuota užduotis neįsivelti į dideles statybas, nekeistos nei buto struktūra, nei nuleistų pakabinamųjų lubų konstrukcija, nei durų vieta. Tad teko taikytis prie gan įmantriai suprojektuotų, kesonines imituojančių lubų. Funkcinių zonų suskirstymas, baldų kompozicijos derintos prie lubų „piešinio“: virtuvės salos vietą bei apšvietimą padiktavo kambario centre suformuotas pakabinamųjų lubų įgilinimas. Taip architektei pavyko lubas integruoti į interjerą. Kita vertus, nėra to blogo, kas neišeitų į gera – tokios lubos griežtam interjerui suteikia lengvo virpėjimo, netikrumo. Palikta ir ankstesnė apšvietimo sistema, tik halogeninės lemputės pakeistos LED šviestuvėliais: besikeičiančių spalvų apšvietimas interjerui suteikia futuristinį prieskonį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis