Erdvės estetika 52 kv.m skandinaviško minimalizmo bute sostinėje

Užupyje, visai šalia garsiojo Angelo, palėpiniame bute interjerą kūrusi jo savininkė ir projekto autorė Danutė Buckutė-Ambrazaitienė pasakojo negalėjusi atsispirti ypatingai šiame sename menininkų rajone sklandančiai atmosferai ir, atsižvelgdama į vietos ir erdvės išskirtinumą, palėpės interjerui dekoruoti pasirinko universalų, lengvą, šviesos bei laisvės pojūtį kuriantį skandinavišką stilių.

A. Narmonto nuotr.

Projektuodama maždaug 52 m² ploto palėpinį butą atnaujintame name, projekto autorė Danutė Buckutė-Ambrazaitienė stengėsi atskleisti nestandartinės patalpos formos estetiką, išsaugoti erdvės pojūtį ir neapkrauti interjero nereikalingomis detalėmis. Būsto erdvė buvo padalyta į tris dalis: atvirą bendrąjį kambarį, miegamąjį ir vonios patalpą. Siekiant išnaudoti aukštas (daugiau nei 4 m) lubas, palei vieną sieną buvo sumontuota maždaug 4 m² antresolė, po kuria įrengta virtuvės zona.

A. Narmonto nuotr.

Nuo prieškambario į antresolę veda lakoniško dizaino ąžuolinių pakopų laiptai, paįvairinantys atvirą erdvę ir sukuriantis dinamikos pojūtį. Bendrojo kambario viduryje, ties dideliais langais, įkomponuota svetainės zona. Jos pagrindiniu akcentu tapo funkcionali skandinaviško dizaino sofa, pabrėžianti stilistinę interjero koncepciją.

A. Narmonto nuotr.

Patarimas!
Norėdami išsaugoti atvirą, švarią, neperkrautą daiktais erdvę, rinkitės tokius baldus ir aksesuarus, kurie galėtų atlikti kelias funkcijas: transformuojamoji sofa ne tik atrodo įdomiai, bet prireikus gali tapti ir papildoma miegojimo vieta, o prie jos įkomponuotas plastiškų linijų stalelis jį apvertus bus patogus kavos staliukas su skyreliu žurnalams susidėti.

A. Narmonto nuotr.

Visoms buto sienoms dažyti parinktas baltas koloritas, tačiau erdvė dėl to neatrodo sterili ar nuobodi – palėpės formos ir pro langus sklindanti šviesa ant sienų savaime sukuria skirtingų atspalvių niuansų ir išryškina vis kitokius kampus bei plokštumas. Norėdama vizualiai užmaskuoti palei sieną po antresole suformuotą atvirą virtuvės zoną, projekto autorė jai dekoruoti taip pat parinko baltą atspalvį. Prie balto kolorito skandinaviško stiliaus interjeruose tradiciškai derinamos medžio faktūros detalės šioje erdvėje atsiranda įvairiuose interjero fragmentuose: svetainėje prie sienos įkomponuota spintelė su ąžuolo faktūros fasadais, kitoje patalpos pusėje – tokios pat apdailos atvirų lentynų konstrukcija, o prie sofos pritaikytas plastiškas ąžuolo faneruotės stalelis.

A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Tarp virtuvės ir svetainės zonų įkomponuoti stilingi išgrynintų linijų balto kolorito valgomojo baldai, gražiai išryškėjantys ąžuolo faktūros grindų fone.Virš virtuvės zonos sukonstruota antresolė gali tapti papildomu miegamuoju ar jaukia darbo zona su puikiu vaizdu pro langus – per stoglangius iš čia atsiveria nepakartojama Vilniaus senamiesčio stogų panorama.

A. Narmonto nuotr.

Už bendrojo kambario, buto gilumoje, suprojektuotos dvi atskiros patalpos, kuriose įrengtas netradicinės formos miegamasis su stogo nuolydžio siena ir nedidelis, bet patogus vonios kambarys. Miegamajam dekoruoti projekto autorė parinko tokius pat stilistinius sprendimus kaip ir bendrajame kambaryje – visos sienos čia nudažytos baltai, todėl prie galinės sienos pastatyta palei stogo nuolydį suprojektuota talpi spinta su baltais fasadais tarsi išnyksta erdvėje. Dėmesio centru miegamajame tapo kone vienintelis šios patalpos baldas – lakoniško dizaino lova su neutralaus pilkšvai rusvo atspalvio aukštu minkštu galvūgaliu, o kompoziciją papildo prie lovos įkomponuotas funkcionalus ir stilingas garsaus dizaino toršeras.

A. Narmonto nuotr.

Laikantis universalumo principo, nedideliame higienos kambaryje vietoj numatytos vonios buvo įrengta patogi dušinė.

A. Narmonto nuotr.

Prie galinės sienos pastatyta palei stogo nuolydį suprojektuota talpi spinta su baltais fasadais tarsi išnyksta baltoje miegamojo erdvėje.

A. Narmonto nuotr.

Kaip ir visame interjere, miegamajame vyrauja lakoniškas skandinaviškas minimalizmas: aiški erdvė, išgrynintos formos, neutralūs atspalviai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis