Ekonominės klasės butas Kaune griauna dizaino mitus

Nuotraukose šis interjeras atrodo tuščias ir nepabaigtas. Taip ir yra. Čia dar trūksta visų tų daiktų ir smulkmenų, kurios žmones lydi per jų gyvenimą, o būstui suteikia gyvybės ir išduoda šeimininkų gyvenimo stilių, įpročius bei silpnybes. Šiame bute nėra kažkokių įmantrių interjero dizaino sprendimų ir (bent jau kol kas) negyvena jokia realybės šou žvaigždė. Jame apskritai kol kas dar niekas negyvena...

Interjero dizaineris Tomas Adomaitis iš dizaino studijos „IP Studija“ sutinka papasakoti šio interjero istoriją. Tai šiek tiek neįprasta, nes interjero dizaineriai ir architektai vengia kalbėti apie, jų nuomone, nebaigtus projektus, net jei laiminga interjero įrengimo pabaiga priklauso ne tik nuo kūrėjo sumanymų, bet ir užsakovų valios. Kita vertus, šis interjeras tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nebaigtas – jame padaryta viskas, kas ir buvo iš anksto suplanuota...

Sulaukęs pasiūlymo suprojektuoti 63 kv.m. butą naujos statybos name Kauno Šančių rajone, dizaineris tikėjosi įprasto užsakymo. Viskas ir turėjo vykti įprastai – susitikimas su užsakovu, erdvės apžiūrėjimas, užsakovo pageidavimų išklausymas, interjero dizaino sprendimų pasiūlymai. Tačiau paaiškėjo, jog tie pageidavimai yra minimalūs tikrąja šio žodžio prasme. „Tiksliau – ageidavimai buvo keli ir labai aiškūs“, – patikslina dizaineris. Užsakovo tariamo nereiklumo paslaptis buvo paprasta – įrengtą butą jis planavo iškart išnuomoti.

Asmeninio archyvo nuotr.

Paprastai žmonės išnuomoja butus, kuriuose patys iki šiol gyveno arba investavę į nekilnojamąjį turtą apsiriboja minimaliu įrengimu ir tam interjero dizainerio nesamdo. Dizainerio pagalbos prireikia nebent prabangių apartamentų, kuriuos planuojama išnuomoti, įrengimui. T. Adomaitis prisipažįsta pirmą kartą dirbęs su užsakovu, kuris norėjo kokybiškai įrengti nuomai skirtą ekonominės klasės būstą. „Kas samdo interjero dizainerį tokio būsto įrengimui?“, – T. Adomaičio klausimas nuskamba gana retoriškai. Kita vertus, sunku ginčytis, jog kokybiškai įrengtą butą paprasčiau išnuomoti. Užsakovas neplanavo milžiniškų investicijų, tačiau jo sprendimas buvo logiškas ir gerai apgalvotas: „Interjero dizainerio jis ieškojo tam, kad šis padėtų protingai sutaupyti netaupant kokybės ir estetikos sąskaita“, – užsakovo poziciją atskleidė dizaineris.

Iškart buvo aišku, kad šis butas nebus įrengtas pilnai, tačiau užsakovas labai aiškiai suprato, jog profesionalus interjero dizaineris padės išvengti dažnai daromų interjero klaidų, kurios vėliau jam pačiam gali kainuoti brangiau ir sukelti nepatogumų būsimiems nuomininkams. „Įsirenginėdami namus žmonės per daug laiko ir pinigų skiria menkavertėms smulkmenoms, tačiau dažnai pamiršta ir neinvestuoja interjere į tikrai svarbius dalykus, nuo kurių priklausys jų gyvenimo kokybė“, – sako dizaineris. Kokie tie svarbūs dalykai? „Tinkamas išplanavimas, kokybiškų interjero apdailos medžiagų parinkimas, santechninė įranga ir keramika, apšvietimas, kokybiškai pagaminti korpusiniai baldai“, – išvardina dizaineris.

Klausimas, kuris pats ateina į galvą: kaip įtikti užsakovui, kurio net nepažįsti? „Visiems įtikti neįmanoma. Ir nereikia, – sako dizaineris. – Kurdamas šį interjerą vadovavausi pamatiniais interjero dizaino principais ir savo estetiniu skoniu“, o gyvenimiškų spalvų ir jaukumo būstui suteiks patys gyventojai“. Gal šis interjeras pasirodys nejaukus ir tuščias klasikos ir gipsinių lipdinių mėgėjams, tačiau vertinantys funkcionalų, šviesų ir minimalų stilių neturėtų nusivilti. 

Šiame bute žvilgsnis už korpusinių baldų užkliūva ne tik dėl to, kad daugiau jokių baldų čia kol kas ir nėra. „Paprastai žmonės renkasi standartinius serijinės gamybos korpusinius baldus, ypač stumdomas spintas ar lentynas. Tačiau ir be didesnių investicijų galima pasirinkti originalesnes, kokybiškas baldines medžiagas ir iš jų pasigaminti originalius baldus“, – pastebi T. Adomaitis. 

Šiame bute visi korpusiniai baldai buvo suprojektavo ir gamino „IP Studija“. „Vyrauja stereotipai, kad dizainerių sukurti autoriniai baldai kainuoja labai brangiai, bet tai ne visada tiesa – labai svarbu gera dizaino idėja, pasirinktos medžiagos, gamintojas“, – dar vieną dizaino mitą paneigia T. Adomaitis. 

Miegamajame stovi dizainerio Naurio Kalinausko suprojektuota lova iš klijuotos faneros, o šalia jos – „IP-Studija“ sukurtas stilingas ir funkcionalus staliukas-komoda iš dažyto metalo ir laminuotos drožlių plokštės su natūralaus ąžuolo lukštu. Staliuko apatinė dalis turi charakteringą įlinkį, kuris patogus knygų ar žurnalų pasidėjimui. Šio staliuko kaina nesikandžioja kaip gali pasirodyti ir siekia vos kelis šimtus eurų. Tos pačios medžiagos panaudotos ir miegamojo spintai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Virtuvės zoną nuo svetainės atskiria dar keli autorinio dizaino pavyzdžiai – stalas-baras ir baro kėdės. Minimalistinio stiliaus baras-stalas yra metalinis ir dažomas milteliniu būdu. Nors metalas asocijuojasi su šaltumu, dizaineris sako, jog baldui šilumos įspūdį suteikia stalviršis, kuris gali būti iš marmuro, natūralios medienos, laminuotos drožlių plokštės ar Lietuvoje dar neatrasto, tačiau išskirtinio tvirtumo ir itin plono „compact“ laminato. (beje, „compact“ laminatas panaudotas ir vonios spintelių gamybai). Baro kėdės taip pat metalinės, tačiau sėdimajai daliai taip pat galima pasirinkti laminuotą drožlių plokštę, natūralų lukštą ar net natūralų medį. 

Atskiro paminėjimo šiame interjere nusipelno virtuvės baldai. Dizaineris juos projektavo atsižvelgęs į būsto specifiką. „Dažniausiai virtuvės zonos ekonominės klasės būstuose gana ankštos. Tačiau dažnai net ir tokiose virtuvėse baldai projektuojami į plotį nebandant išnaudoti lubų aukščio. Šiame bute lubos gana aukštos, todėl su baldais „lipome“ iki pat lubų“, – pasakojo dizaineris. Žinoma, viršutinių lentynų be specialių kopėtėlių nepasieksi, bet juk ten galima sandėliuoti ne druskines ar prieskonius, bet rečiau naudojamus virtuvės prietaisus ir indus. Dizaineris akcentuoja, kad virtuvės baldų gamybai labai svarbu pasirinkti kokybiškos baldines medžiagas. Šios virtuvės fasadams buvo panaudota stilingais raštais garsėjančio italų gamintojo „Cleaf“ lamintuota drožlių plokštė, o stalviršiui – jau paminėtas 10 mm storio baltas „compact” laminatas. Šiame bute dar trūksta ir minkštų baldų. „Užsakovas užsiminė, kad sofą nupirks, jei nuomininkas pageidaus. Sutarėme, kad kartu nuspręsim, kokia geriausiai tiktų ir nuomoninkui, ir šiam interjerui, – šypsosi T. Adomaitis.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis