Du 72 kv.m butai: kaip kuriama savita nuotaika

Projektuodama dviejų panašaus išplanavimo tokios pačios paskirties butų, įrengtų tame pačiame name prie gražaus parko kurortiniame Lietuvos miestelyje, interjerą, dizainerė Elžbieta Skunčikienė išlaikė vienodą lengvos klasikos stilių, bet, pritaikiusi skirtingus stilistinius sprendimus ir parinkusi kitokias apdailos medžiagas bei detales, kiekvienai erdvei sukūrė savitą įvaizdį. Palyginkime – „Miškas“ ir „Pieva“.

Ta pati vieta – butas daugiabutyje, pastatytame greta parko gražiame kurortiniame Lietuvos mieste, toks pats plotas – 72 m², panašus gyvenamosios erdvės išplanavimas – bendrasis kambarys ir du miegamieji, tokia pati paskirtis – būstas poilsiui, toks pat stilistinis sprendimas – švelni, raminamai nuteikianti aplinka su lengvu klasikos prieskoniu, tačiau skirtingi abiejų butų įvaizdžiai – „Pieva“ ir „Miškas“. Šie dizainerės parinkti pavadinimai taikliai atspindi kiekvieno buto stilistinį savitumą – viename vyrauja romantiška nuotaika, kitas dvelkia santūria ramybe. Palyginkime ir pažiūrėkime, kokios priemonės padeda kurti vis kitokią nuotaiką, kaip parinkti spalvas, faktūras ir raštus, kokias pritaikyti detales, kad tokie patys stilistiniai sprendimai beveik tokioje pačioje erdvėje atrodytų kitaip.

Buto projektas MIŠKAS

Leonas Garbačauskas

Buto projektas PIEVA

Leonas Garbačauskas

Objekto dosjė:
Projektas – „Miškas“.
Tipas – butas naujos statybos name.
Buto plotas – 72 m².
Gyvenamoji erdvė – bendroji erdvė, 2 miegamieji, vonios kambarys.
Paskirtis – būstas poilsiui.
Projekto autorė – interjero dizainerė Elžbieta Skunčikienė.

Leonas Garbačauskas

Projektuojant interjerą pro didžiulius langus matomas gražaus parko vaizdas tapo pagrindiniu atsvaros tašku, padiktavusiu ir pagrindinę abiejų butų stilistinę koncepciją – gamtos temą. Projekte „Miškas“ svarbiausiu akcentu tapo svetainės zonos tapetai. Dizainerė Elžbieta Skunčikienė šiai temai parinko prigesintų žalsvų atspalvių išraiškingos lapų lajos rašto piešinį, sukuriantį miško tankmės įspūdį. Likusioms sienoms dažyti buvo priderintas švelnus pilkšvas atspalvis, pabrėžiantis ne tik akcentinę tapetais dekoruotą sieną, bet ir išryškinantis pro langą matomą parko žalumą. Prie tapetų tonų taikyti ir kiti elementai – aksominiu tamsaus žaliai rudo atspalvio audiniu aptraukta sofa, primenanti minkštas miško samanas, juodos spalvos detalės, padedančios sukurti santūrumo įspūdį, natūralaus medžio faktūra, išryškinanti jaukumo ir artumo gamtai idėją.

Objekto dosjė:
Projektas – „Pieva“.
Tipas – butas naujos statybos name.
Buto plotas – 72 m².
Gyvenamoji erdvė – bendroji erdvė, 2 miegamieji, vonios kambarys.
Paskirtis – būstas poilsiui.
Projekto autorė – interjero dizainerė Elžbieta Skunčikienė.

Leonas Garbačauskas

Kurdama interjerą bute, simboliškai pavadintame „Pieva“, projekto autorė Elžbieta Skunčikienė pritaikė kitokį apdailos būdą. Kadangi bendrojo kambario erdvė yra šiek tiek platesnė nei bute „Miškas“, tapetais dekoruotos dvi sienos – ir svetainės, ir valgomojo zonose. Dizainerė pasiūlė romantiškus, šviesius, masyvaus mastelio gėlių raštais puoštus tapetus, padedančius kurti visos bendrosios erdvės nuotaiką. Jie padiktavo ir spalvinius sprendimus – dėl šios priežasties likusioms sienoms dažyti parinktas pastelinis, labai šviesus kreminis atspalvis, suteikiantis jaukaus minkštumo, šilumos, šviesos pojūtį, ir, žinoma, išryškinantis pro langus atsiveriantį vaizdą. Subtilaus žydro atspalvio sofa dar labiau sustiprina tokį pojūtį ir padeda sutelkti dėmesį į pagrindinę bendrojo kambario zoną.

Buto projektas MIŠKAS

Bendrosiose abiejų butų erdvėse buvo suformuotos net kelios funkcinės zonos. Svetainės ir valgomojo zonos įrengtos arčiau langų, kad būtų galima netrukdomai mėgautis vaizdu, o nedidelė virtuvė įkomponuota atokiau, statmena linija su svetaine. Projekte „Miškas“ kuriamai santūriai, ramiai nuotaikai pabrėžti pasirinkti juodos spalvos akcentai pritaikyti ir virtuvės zonoje. Subtilių klasikinių linijų kompaktiškos virtuvės baldų komplektas iš bendros spalvinės gamos išsiskiria ryškiu juodu spalviniu akcentu. Toks sprendimas ne tik vizualiai atskyrė skirtingas funkcines zonas, bet ir tarsi įrėmino erdvę, suteikė jai aiškią formą. Siekdama, kad kompaktiška virtuvės zona neatrodytų per sunki šviesiai erdvei, dizainerė prie matinių baldų fasadų priderino blizgių, šviesą atspindinčių elementų – įterpė spintelę su stiklinėmis durimis, o sieną virš darbastalio dekoravo tamsiai tonuotu blizgiu stiklu, kuriame atsispindi pro langus matomų medžių vaizdas.

Leonas Garbačauskas

Leonas Garbačauskas

Naujos statybos name įrengti dviejų miegamųjų butai turi didelį privalumą – kone per visą galinę bendrojo kambario sieną nusitęsiančius didžiulius langus, pro kuriuos atsiveria nuostabus vaizdas į gražų parką.

Buto projektas PIEVA

Analogiškas virtuvės stiliaus bei pozicijos sprendimas pritaikytas ir projekte „Pieva“, tačiau, siekiant išsaugoti skaidrią, jaukiai romantišką nuotaiką, baldams dekoruoti pasirinktas labai šviesus, beveik baltas atspalvis, derinamas su šviesaus medžio ir matinio stiklo elementais. Tai padėjo sutelkti dėmesį į kitus bendrosios patalpos objektus – poilsio zoną su stilinga žydra sofa, palei langą įrengtą valgomąjį ir vaizdą už jo bei erdvės nuotaiką kuriantį gėlėtų sienų dekorą. Jaukumo ir romantikos įspūdį pabrėžia ir baldų bei aksesuarų dizainas.

Leonas Garbačauskas

Kaimiškam stiliui būdingomis sukryžiuotomis įstrižomis juostomis dekoruoti fasadai, prie jų derančios kėdės, sendintas, tarsi nudėvėtas medinis staliuko paviršius, panašaus dizaino toršeras ir klasikinių formų sietynas suteikia erdvei išskirtinės romantikos, sukuria aliuziją į jaukumu išsiskiriantį Provanso stilių.

Leonas Garbačauskas

Dizainerė pataria

Blizgus ir matinis
Projektuodama virtuvės zoną dizainerė derino matinius fasadus ir blizgaus tonuoto stiklo elementus. Matiniai paviršiai visada atrodo jaukiau, tarsi sugeria šviesią, išryškina faktūrą, o blizgūs intarpai padeda sukurti dinamišką vaizdą, kuriame atsispindi erdvė, žaidžia šviesos atvaizdai. Taip išgaunama masyvaus baldo lengvumo iliuzija, vizualiai sumažinamos baldo proporcijos.

Buto projektas MIŠKAS

Pagrindiniame „Miško“ miegamajame dizainerė į interjerą įtraukė už lango matomą parko vaizdą. Siekiant tai pabrėžti, viso kambario baldų kompozicija buvo orientuojama būtent į didžiulius langus. Visos sienos nudažytos švelniu pilku atspalviu kaip ir bendrajame kambaryje, o pro didžiulius, jokiomis užuolaidomis nepridengtus langus matomas žalias parko medžių vaizdas atrodo tarsi gyvi tapetai, puikiausiai atitinkantys šios erdvės stilistinę koncepciją. Siekiant išsaugoti tokį įspūdį buvo derinami ir kiti interjero elementai – natūralaus medžio šiek tiek prigesinto atspalvio apdailos medžiagos – grindų danga ir stumdomosios sieninės spintos durys, lakoniškas, santūrus, netrikdantis dėmesio natūralaus medžio baldų dizainas.

Leonas Garbačauskas

Praktiškas sprendimas
Sienoje suformuota talpi spinta suprojektuota su patogiomis stumdomosiomis durimis, atidaromomis nustumiant jas ant sienos plokštumos. Taip visas spintos turinys lieka gerai matomas ir lengvai pasiekiamas.

Leonas Garbačauskas

Kitame „Miško“ miegamajame pilkas sienų atspalvis derinamas su santūriais juodais elementais, taip išsaugant susikaupimo, rimties, atsipalaidavimo atmosferą.

Buto projektas PIEVA

„Pievos“ projekto miegamuosiuose svarbiausiu akcentu tapo gėlėtas sienų dekoras. Pagrindiniame miegamajame viena siena išryškinta klasikinio stiliaus tapetais su stambiais mėlyno atspalvio gėlių žiedais. Prie tapetų tonų priderintas subtilus pilkas atspalvis padėjo kurti ramios, kviečiančios atsipalaiduoti erdvės įspūdį, o faktūriški medžio akcentai – baldų detalės ir grindų danga – suteikė interjerui jaukumo ir natūralumo. Siekdama išsaugoti viso buto stilistinį vientisumą, dizainerė pagrindiniame miegamajame pritaikė tokį baldų dizaino sprendimą kaip ir virtuvės zonoje – įstrižomis juostomis dekoruotos palei visą sieną įrengtos spintos durys paįvairino erdvę, sustiprino kaimiškam stiliui būdingos romantikos pojūtį.

Leonas Garbačauskas

Gera idėja
Veidrodinės miegamojo spintos durų plokštumos, dekoruotos kantri stiliaus principu, ne tik padėjo išsaugoti vientisą interjero stilių, bet ir vizualiai palengvino masyvios spintos proporcijas, suteikė erdvei išskirtinumo.

Leonas Garbačauskas

Kitame „Pievos“ projekto miegamajame pilkas baldų atspalvis derinamas su romantiškais rausvų rožių tapetais ir lovos tekstilės elementais, todėl kambarys atrodo ir romantiškas, ir raminamai santūrus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis