Didesnis butas balkono sąskaita. Ar verta?

Lietuvoje, palyginus su kaimynais lenkais ir latviais, gyvena labai praktiški žmonės, mat dažnas praplečia būsto erdvę ir sutaupo šilumos paprastu, daug investicijų nereikalaujančiu būdu – įstiklina balkoną.

Pirmiausia, įsitiklinus balkoną, sutaupoma šilumos, mat izoliuojamas vėjas, ne taip skverbiasi šaltis. Be to, į gyvenamąsias patalpas patenka kur kas mažiau dulkių, sumažėja gatvės triukšmo lygis.

Šiltinti ar nešiltinti

Plastikinius rėmus turinčios konstrukcijos su stiklo paketais labiausiai tinka durims ir langams – tam jos ir sukurtos. O štai stiklinant balkonus šios konstrukcijos turi minusų, nes patalpa dėl prasto vėdinimo ima drėkti, kampai – pelyti. Verta atsižvelgti ir į tai, kad ant balkono turėklo montuojama didelio svorio konstrukcija, ir įvertinti, ar tai nėra pavojinga.

Jei žmogus vis dėlto balkoną įstiklino naudodamas plastiko rėmo konstrukcijas, naujai atsiradusios patalpos sienas, lubas ir grindis verta apšiltinti. Antraip šilumos sutaupyta bus nedaug.

Įstiklinus balkoną plastiko rėmu ir apšiltinus balkono atitvaras, galima butą ir balkoną skiriančią sienelę išimti ir taip padidinti būsto plotą. Tačiau reikia skaičiuoti, ar atsipirks tie keli papildomi kvadratiniai metrai erdvės, mat tokio patobulinimo sąnaudos gana didelės.

Jei balkonui šiltinti naudojamos lengvos aliuminio ir stiklo sistemos, sienų šiltinti nereikia, toks balkono įstiklinimas pigiau kainuoja nei aukščiau aprašytas balkono pavertimas būsto tęsiniu, o šilumos vis tiek sutaupoma, balkone neūžauja vėjai, o namo fasadas nesudarkomas.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Paskelbta oficiali IKEA atidarymo data
Kada verta galvoti apie plokštuminius pamatus
Kaip dekoruoti balkonus butuose?
Balkonų papuošalas - gėlės vazonuose

Shutterstock nuotr.

Ar reikia leidimo ir kaimynų pritarimo

Nuo 2010 metų spalio 1 d., norint įstiklinti balkoną reikia iš savivaldybės gauti rašytinį pritarimą. Rašomas laisvos formos prašymas, kuriame reikia nurodyti, kaip bus įstiklintas balkonas. Savivaldybė per 20 dienų pateikia atsakymą, kuris dažniausiai būna teigiamas. Tiesa, jei namas priskirtas kultūros paveldui, saugomas valstybės, balkono įstiklinti niekas neleis.

Ne paslaptis, kad ne vienas įsistiklina balkoną nesikreipdamas leidimų, mat tikrinti, kada balkonas įstiklintas – prieš kelerius metus, kai leidimų nereikėjo, o kur naujai – nelabai kam rūpi.

Galima kreiptis į architektą, ypač, jei namas naujas. Statybininkai taupydami lėšas balkonų nestiklina, tačiau gyventojai gali patys užsisakyti viso namo balkonų įstiklinimo projektą. Yra ne vienas atvejis, kai estetikos šalininkai, tai padarę pirmieji, pranešė kitų namų gyventojams apie projektą, vėliau juo galėjo naudotis ir tie, kurie balkonus stiklino vėliau.

Kaimynų sutikimo reikia tik tuo atveju, jei liečiamos bendros erdvės. Pavyzdžiui, pirmajame namo aukšte gyvenantis žmogus nori įsirengti įstiklintą terasą. Tokiu atveju gauti savivaldybės leidimą reikia. O balkonus stiklinantiems kaimynų pritarimo nereikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis