Daugumai lietuvių labiau įkandamas gyvenimas butuose

Didžioji Lietuvos gyventojų dalis (62 proc.) gyvena butuose, o apie 39 proc. turi privačius namus arba kotedžus. Į nuosavus namus Lietuvos gyventojai pradeda kraustytis sulaukę 35 metų, o vėliau, artėjant pensijai, gyventojai vėl sugrįžta į butus.

„Nuosavuose namuose linkusios gyventi vidutinio amžiaus šeimos. Dažniau tai yra nuosavą verslą turintys žmonės arba aukštesnės kvalifikacijos tarnautojai. Žinoma, kaimiškose vietovėse žmonės dažniau gyvena namuose nei butuose. Tačiau bet kuriuo atveju pagal gyvenamąjį būstą labiau esame butų, o ne privačių namų šalis. Deja, butų gyventojai ne taip rūpinasi savo būstu, kaip turintieji savo namus“, - teigia draudimo bendrovės Produktų ir rizikos valdymo departamento direktorius Edvardas Skupas.

Anot jo, į privačius namus dažniausiai kraustosi 36-45 metų žmonės. Vėlesniame amžiuje žmonės vėl grįžta gyventi į butus. Tokią tendenciją greičiausiai lemia ir besikeičiančios finansinės žmonių galimybės, ir šeimos sudėtis, mat užaugus vaikams, pagyvenę tėvai nusprendžia gyventi mažesniame bute.

Privačius namus turintys žmonės labiau vertina savo būstą ir labiau rūpinasi jo apsauga, pasirūpindami draudimu. Lietuvos draudikų asociacijos duomenimis, šalyje apdrausta tik 53 proc. namų ir 21 proc. butų. „Dažniausiai namuose nutinkantis draudžiamasis įvykis – užliejimas – nutinka būtent butų gyventojams. Tuo metu apgadinamos ir lubos bei sienos, ir namuose esantis turtas – baldai, paveikslai, namų technika. Nuostolių patiria net tik buto šeimininkai, bet ir jų kaimynai “, - pasakojo E. Skupas.

Draudimo bendrovės tyrimas parodė, kad savo turimu būstu yra patenkinti tik 43 proc. šalies gyventojų, o didžioji dalis norėtų keisti būstą į naujesnį, ekonomiškesnį butą arba namą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis