Ar įmanoma įsigyti butą tik už vieną litą?

Lietuvos pakraščiuose yra vietų, kur būstas - ne turtas, o galvos skausmas. DELFI apžiūrėjo pigiausius parduodamus butus, kurių kaina neviršija kelių tūkstančių litų, o vieną nepraskolintą ir pakankamai tvarkingą butuką į globos namus vykstanti senyvo amžiaus moteris buvo pasiruošusi padovanoti.

„Dabar pas mus butai - galvos skausmas, nes žmonės negali jais atsikratyti, kad nereikėtų mokėti mokesčių už komunalinius patarnavimus. Jei tik atsiranda koks norintis, už vieną litą parduoda, atiduoda už dyka arba prašo 2-3 tūkst. litų, nes nori nors kiek atsiimti už remontus“, - DELFI pasakojo UAB „Didžiasalio komunalinės paslaugos“ vadovas Arvydas Keturka.

Paklaustas, ar šiandien Didžiasalyje galima gauti butą už dyka, A. Keturka tai patvirtino: „Prašau, jeigu norite, tuoj pat rasiu. Ir šiandien siūlė butą: vyras mirė, o jo žmona - garbaus amžiaus, išvažiavo į globos namus. Atiduoda už dyka. Be skolų, nes šeimininkė mokėjo sąžiningai ir už viską“.

Pasak A. Keturkos, močiutė supranta, kad jei bus globos namuose, o bute niekas negyvens, vis viena reikės mokėti už patarnavimus. Jei nemokės - augs skola.

Ignalinos rajoną vejasi Akmenė

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ ryšių su visuomene vadovės Linos Luneckienės teigimu, pigių būstų nesunku rasti Akmenės, Kelmės, Joniškio, Pakruojo, Pasvalio, Biržų, Kupiškio rajonuose.

Nemokamų skelbimų tinklalapyje alio.lt taip pat siūloma nemažai būstų, kurių kaina neviršija 7 tūkst. litų.

Dainius Rutkauskas
Dainius Rutkauskas
DELFI / Tomas Vinickas
„Internetinės alio.lt svetainės duomenų peržiūra parodė, kad pigiausių butų kainos prasideda nuo 3 tūkst. litų. Didžiausia pigių butų koncentracija - Ignalinos rajone, Didžiasalyje ir Akmenės rajone, Naujojoje Akmenėje“, - DELFI sakė ALIO projekto atstovas Dainius Rutkauskas.

„Jei žmogus pirktų tokį butą, kaina galėtų būti dar mažesnė, nes dažniausiai tokius butus pardavinėja tarpininkai, kurie už paslaugą ima tam tikrą procentą, todėl jei moki derėtis, gali nusipirkti pigiau. Dar mažesnės kainos už butą galima tikėtis jį perkant tiesiai iš šeimininko. Tad 3-4 tūkst. litų už vieno ar dviejų kambarių butą senos statybos daugiabutyje šiuo metu yra visai reali kaina“, - komentavo D. Rutkauskas.

Alio.lt atstovo nuomone, mažos būstų kainos - visų monomiestų, kurių gerovė priklauso nuo vieno pragyvenimo šaltinio, problema: kai gamykla, įmonė ar verslas žlunga, daug gyventojų vienu metu netenka pragyvenimo šaltinio.

Skola siekia 50 tūkst. litų

Didžiasalyje taip ir atsitiko. Pasak A. Keturkos, dabar neišgalinčių susimokėti už komunalinius patarnavimus šiame miestelyje - apie penktadalis daugiabučių gyventojų. Skola už kai kuriuos butus siekia net po 50 tūkst. litų. Bendra gyventojų skola komunalininkams nuo Nepriklausomybės pradžios, kai miestelyje buvo uždaryta antra pagal dydį plytų gamykla Lietuvoje, tuoj pasieks 6 mln. litų.

„Pas mus dabar kažkur 730 butų, apie 140 iš jų - tušti. Tačiau tai nereiškia, kad jie - bešeimininkiai. Tokiais būstais laikomi tik tie, kurių šeimininkai mirė, bet butų niekas nepaveldėjo. O paveldėti neapsimoka dėl to, kad nėra rinkos, nėra kainos, to buto neparduosi, todėl dauguma tokių butų niekas nepaveldi“, - sakė DELFI pašnekovas, pridurdamas, kad bešeimininkius butus perduoda mokesčių inspekcijai, kuri per aukcionus bando juos parduoti, tačiau irgi nesėkmingai.

„Mūsų gelbėtojai - pensininkai, nes jie iš savo paskutinių pinigėlių vis viena moka už paslaugas“, - sakė bendrovės Didžiasalio komunalinis ūkis vadovas.

Kol nėra pirkėjų, bute augina pomidorus

DELFI nutarė apžiūrėti per nemokamų skelbimų portalą alio.lt siūlomą dviejų kambarių butą Didžiasalyje, Agarinio gatvėje. Buto savininko atstovu prisistatęs pardavėjas parodyti jo neatvyko, bet patarė, kuriame bute prašyti rakto: „Kaimynė atrakins“.

Minėtos kaimynės neradome, bet į laiptinę išėjo kita. Senyvo amžiau moteris pasakojo, kad bute, kurį tikimasi parduoti už 7 tūkst. litų, seniai niekas negyvena. Ji ten augina pomidorus. „Turiu raktą ir jums atrakinsiu“, - pati pasisiūlė.

Pasak didžiasaliečių, butas nėra baisiausias - neišluptas klozetas, vonia, nenupjauti vamzdžiai, „šiek tiek patvarkius, galima gyventi, tačiau už 7 tūkst. litų galima rasti ir geriau“.

„Butus poilsiui čia yra nusipirkę kauniečiai. Sutaria, kad žiemą visa šeima mokės mokesčius, o vasarą atostogaus“, - DELFI pasakojo pagal paskyrimą į Didžiasalį su šeima atvykusi ir iki šiol gyvenanti Audronė Maršiulionienė, pridurdama, kad ramiam poilsiui Didžiasalis puikiai tinka: nebrangu, žalia, tylu, saugu, nes pasienyje su Baltarusija esančio miestelio apylinkėse nuolat patruliuoja Valstybės sienos apsaugos pareigūnai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis