85 kv.m mansardinio tipo buto pokyčiai FOTO

Interjero specialistai neretai tvirtina, kad rekonstruoti gyvenamąją erdvę kur kas sudėtingiau, nei pastatyti ar įrengti iš naujo. Tačiau interjero architektė Indrė Sunklodienė puikiai susidorojo su šia užduotimi: pertvarkydama daugiaaukštyje įrengtą palėpę ji sėkmingai priderino buvusios apdailos fragmentus, pritaikė ekonomiškų, bet dekoratyvių sprendimų ir sumaniai atskleidė nestandartinės gyvenamosios erdvės privalumus.

Kuriant maždaug 85 m² ploto viršutiniame penkiaaukščio aukšte įrengto mansardinio tipo buto su antresole rekonstrukcijos projektą, interjero architektei Indrei Sunklodienei teko atsižvelgti į keletą svarbių aspektų: jauna mažylio besilaukianti šeimininkų pora prašė sukurti šviesią, patogią gyventi šeimai ir jaukią gyvenamąją erdvę, tačiau nedarant radikalių statybinių pertvarkų ir be didelių išlaidų. Dėl šios priežasties buto planas liko beveik nepakitęs – čia suprojektuotas bendrasis kambarys ir du atskiri miegamieji. Rekonstruojant į vieną patalpą sujungti vonios ir tualeto kambariai, o į antresolę vietoj kopėčių įrengti dekoratyvūs sraigtiniai laiptai. Ieškodama ekonomiškų būdų, kaip atnaujinti palėpę, interjero architektė nutarė palikti kai kuriuos buvusius apdailos fragmentus. Prie pušinių lentelių stogo nuolydžio plokštumų apdailos Indrė priderino baltą sienų koloritą, o buvusias grindis pašviesino. Taip pavyko niveliuoti aktyvų gelsvą pušinės apdailos atspalvį ir sukurti šiuolaikiškos erdvės įspūdį.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Po rekonstrukcijos naujai nušvitusioje mansardinėje erdvėje atsirado subtilių prancūziško bei angliško stiliaus elementų, interjerą pagyvino gaivūs spalviniai akcentai, o jaukumo pojūtį sukūrė dekoratyvios detalės.
Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Prie naujai lininiu audiniu aptrauktų svetainės baldų priderintos jaukios ir dekoratyvios raštuotos pagalvėlės.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Svetainės kampe įrengtam židiniui dekoruoti Indrė parinko vintažines raštuotas plyteles, prie kurių derinamos vienspalvės pilkšvos plytelės sukūrė originalų ritmišką ornamentą ir tapo įspūdingu poilsio zonos akcentu.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Rekonstruojant palėpę vietoj buvusių kopėčių prieškambaryje įkomponuoti metaliniai sraigtiniai laiptai, interjerui suteikiantys plastiškumo ir lengvumo bei pabrėžiantys romantika dvelkiantį stilių.

Bendrojo kambario interjerui dekoruoti Indrė pritaikė dalį šeimininkų iš anksčiau turėtų baldų. Prie atnaujinto židinio, šalia didelio lango įrengtoje svetainės zonoje, buvo įkomponuoti naujais šviesaus atspalvio lininiais gobelenais pervilkti minkštieji baldai. Jų kompoziciją paįvairino dekoratyvios raštuotos pagalvėlės. Pačiame kambario centre suformuotam valgomajam interjero architektė išrinko apskritą natūralaus medžio prancūziškam stiliui būdingų formų baltos spalvos stalą, prie jo priderino atnaujintas, baltai perdažytas šeimininkų turėtas kėdes. Už valgomojo, palei ilgąją bendrojo kambario sieną, įrengtai virtuves zonai taip pat buvo parinktas baltas koloritas. Derindama prie vyraujančios interjero koncepcijos, interjero architektė parinko baltus, įsprūdinius virtuvės baldų fasadus, kontrastuojančius su tamsiu vengės atspalvio stalviršiu. Kaip akcentas šioje erdvėje sienai virš darbastalio dekoruoti buvo panaudotos reljefinės plytelės, interjerui suteikiančios subtilų ir dinamišką retro pojūtį.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Tarp virtuvės ir svetainės zonų po medinių lentelių stogo nuolydžio plokštuma įkomponuota valgomojo zona su apskritu prancūziško stiliaus stalu ir prie jo derančiomis atnaujintomis kėdėmis tapo išskirtiniu, akį traukiančiu bendrojo kambario akcentu.
Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Bendrajame kambaryje virtuvės baldų kompozicija subtiliai pereina iš prieškambario baldų konstrukcijos, įkomponuotos palei kontrasto principu pilkai dekoruotą sieną – taip sukuriamas įdomus ir išbaigtas interjero vaizdas.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Virtuvės siena virš darbastalio dekoruota baltomis stačiakampėmis reljefinėmis plytelėmis, suteikiančiomis šiai zonai dinamikos ir žaismingumo.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Valgomojo zonai apšviesti Indrė parinko dekoratyvų pastatomąjį šviestuvą, nes stogo nuolydžio plokštumoje jau buvo sumontuoti halogeniniai šviestuvėliai ir įprastas pakabinamasis šviestuvas čia netiko.

Norėdama vizualiai padidinti bute įrengtų dviejų miegamųjų erdvę, interjero architektė nutarė baltai perdažyti pušinių lentelių apdailą – taip stogo nuolydžio plokštumos atrodo aukštesnės, o kambariai – jaukesni. Šeimininkų miegamajame prie vyraujančio balto kolorito Indrė priderino šiltus rusvus, kakavinius tonus, o sieną, prie kurios pastatyta plati dvigulė lova, dekoravo subtiliais panašaus kolorito dryžuotais tapetais. Šilto atspalvio miegamojo spalvinę kompoziciją paįvairino melsvi ir bronzos atspalviai – patalynė, dekoratyvinės pagalvėlės ir antikvarinės porceliano lėkštės, kuriomis papuošta siena priešais lovą.
Stengdamasi sukurti kuo jaukesnį miegamojo estetinį vaizdą, interjero architektė nepamiršo ir praktiškumo. Palei sieną buvo suprojektuota didelė trejų durų drabužių spinta, o jos durys, pagamintos iš baltai dažytų žaliuzių tipo ažūrinių plokščių, subtiliai pabrėžia bendrą interjero koncepciją.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Kurdama mažylio kambario interjerą, projekto autorė stengėsi išsaugoti jaukios, neperkrautos erdvės pojūtį – sienas dekoravo santūriu samanų atspalviu, prie jo priderino žaismingus tapetus su stilizuotais gyvūnų piešiniais, o aplinką pagyvino keliais santūriais mėlynos spalvos akcentais.
Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Siena, prie kurios įkomponuota plati dvigulė lova, dekoruota subtiliais dryžuotais marinistinio stiliaus tapetais, padedančiais kurti atpalaiduojamą ir ramią miegamojo atmosferą.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Miegamajame suprojektuota spinta su varstomomis žaliuzių tipo durimis ne tik atrodo dekoratyviai, bet ir yra praktiška – dėl ažūrinių durelių lentynos čia nuolat vėdinamos.

Po rekonstrukcijos vonios kambarys, sujungtas su buvusiu atskiru tualetu, tapo kur kas erdvesnis ir patogesnis. Projektuodama šią patalpą Indrė Sunklodienė stengėsi išsaugoti atsiradusį erdvės pojūtį, todėl čia pritaikė neutralius dekoro sprendimus, įrengė būtiniausius prietaisus ir vengė išskirtinių puošybos elementų. Sienoms ir grindims dekoruoti buvo pasirinktos baltų ir šilto rusvo atspalvio keraminių plytelių derinys, padedantis kurti neutralią, šiltą ir jaukią aplinką. Derinant prie bendro interjero stiliaus, vonios kambaryje taip pat buvo pritaikyta medžio elementų – praustuvo spintelė sumontuota su mediniu stalviršiu, o prie jo priderintas medinis sieninio veidrodžio rėmas.

Kad vonios kambarys būtų funkcionalus ir patogus naudoti, projekto autorė stengėsi praktiškai ir talpiai sudėlioti reikalingą įrangą. Palei sieną sumontuota vonia buvo uždengta skaidria stikline sienele, apsaugančia patalpą nuo vandens purslų maudantis po dušu. Tos sprendimas leido sutaupyti vietos, tad čia tilpo patogi prausimosi zona su spintele, kurioje paslėpta ir skalbyklė bei tualeto zona.

Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Siekiant sukurti stilistiškai vientisą interjerą, vonios kambaryje buvo suprojektuoti iš vandeniui atsparių medžiagų pagaminti baldai su įsprūdomis puoštomis šviesiai dažytomis durelėmis.
Interjeras
Interjeras
J. Azanovo nuotr.
Medinis spintelės stalviršis vonios kambaryje padeda kurti šiltą ir jaukią atmosferą.

Projekto autorė – interjero architektė Indrė Sunklodienė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis