82 kv.m. butas Vilniuje: idilė gamtos apsuptyje

Kūrybinė studija „Dizaino virtuvė“ projektuoja namus, kuriuose gerai jaučiasi miesto žmogus, vertinantis natūralumą ir siekiantis darnos su aplinka. Netoli Valakampių, senų medžių apsuptyje jaunai šeimai suprojektuotas būstas kaip tik toks ir yra: jis organiškai įsilieja į aplinką, pratęsdamas gamtos keliamą laisvės ir ramybės pojūtį.

Šio buto interjerą sukūrusi dizainerė Gabija Pažarskytė kurdama interjerus vadovaujasi keliais esminiais principais: „Kad išpildyčiau klientų lūkesčius, pirmiausia stengiuosi įsijausti į užsakovą, pabūti jo vietoje ir pagalvoti: kaip reikės šiame būste gyventi? Kaip padaryti, kad gyventi būtų patogu ir malonu? Kitaip tariant, susikuriu savotišką būsimo gyvenimo scenarijų: bandau įsivaizduoti, kaip šioje erdvėje bus judama, kur stovės reikalingiausi baldai ir daiktai, kokie gyventojų įpročiai lems konkrečius sprendimus“.

„Antras principas, jau tapęs mūsų studijos braižu – nenaudoti nenatūralių ir imitacinių paviršių“, – sako dizainerė. Šiame projekte jų nė su žiburiu nerasite. Čia vyrauja medžio apdaila, skaidrus stiklas ir paprastos detalės. Ypatingo jaukumo būstui suteikia terasa su stumdoma sistema, kurioje buto šeimininkė augina pomidorus, prieskoninius augalus.

Dizainerė pasakoja, kad projekto idėja kilo atsižvelgiant į aplinką, kurią architektai kūrė specialiai šeimoms su mažyliais. Čia galima vaikščioti mediniais takeliais, mėgautis uždaromis žaidimų aikštelėmis ir gaivinančia žaluma. „Nenorint prarasti šių pojūčių atsitveriant sienomis, būste stengtasi sukurti atviros erdvės įspūdį. Esu dėkinga ir architektams, suplanavusiems būsto erdvę taip, kad čia patenka daug šviesos“.

„Na, o trečiasis mano principas – išliekamoji vertė“, – priduria projekto autorė. – „Norint to pasiekti, reikia viską numatyti, suplanuoti iš anksto – kad funkcionalumas ir estetika susipintų į vieną giją.“

Viena svarbiausių užduočių šiame objekte buvo 2, 83 cm aukščio lubų išsaugojimas – nenorėta jų žeminti ar skaidyti. Vienintelis trūkumas – nelygi lubų konstrukcija – išspręstas užmaskavus jas gartraukiu, kuris tapo išskirtine interjero detale. Metalo spindesys puikiai prigijo tiek prie blizgančių plytelių, tiek prie solidžios medienos.

Atsižvelgiant į užsakovų poreikius, buvo suformuota tik viena nauja pertvara, leidusi sumažinti miegamąjį ir padidinti svetainę. Ypač daug dėmesio skirta virtuvės-valgomojo erdvei, kur dažnai tarška puodai ir klega balsai – patogus U formos išdėstymas su sala leido optimaliai išnaudoti erdvę. O padidinamas stalas įrengtas ties vitrininiu langu, kad pusryčiaujant ar pietaujant glostytų saulės spinduliai. Būtent iš virtuvės patenkama į terasą, tad veiklos namuose šiltuoju metų laiku dažnai persikelia į gryną orą.

Miegamajame palikti tik būtiniausi baldai: lova, minimalistinio dizaino spintelės ir spinta stumdomomis durimis. Stilingos juodos detalės, durų apvadas neleidžia kambariui „išblukti“, suteikia jam charakterio ir išraiškingumo. O vaikų kambarys spalvingas ir žaismingas, su dviaukšte lova ir pakabinamu krėslu, dėl kurio reikėjo specialiai paruošti lubas.

Vonios kambaryje paprastos dizaino plytelės buvo derinamos su stilingomis grindų plytelėmis – dėl to galutiniame rezultate jos neatrodo nuobodžiai. Daili erdvinė santechnika, natūralaus ąžuolo stalviršis, kojelės ir veidrodžiai kuria prabangaus paprastumo įspūdį. Be to, vonioje įrengtos naktinės lemputės, kurių šviesa nukreipiama į grindis, kad naktį neapžlibintų akių. Kiti apšvietimo sprendimai irgi parinkti taip, kad kurtų jaukią nuotaiką ir atitiktų kiekvienos zonos paskirtį.

Visame interjere vyrauja modernus skandinaviškas stilius. Ramių, pastelinių spalvų gama leidžia šeimininkams nesunkiai pakeisti ar paįvairinti erdvę – tereikia įnešti norimus akcentus. „Toks interjeras neįpareigoja ir neįspraudžia į rėmus“, – sako dizainerė. – „Jis atrodo labai paprastas, net šiurkštokas, bet kartu kokybiškas – visur naudotos tik natūralios medžiagos: dviejų sluoksnių balinto ąžuolo parketlentės, ąžuolo ar pušies masyvo stalviršiai, medinės kėdės.“

Tiesa, vieną akcentą būstui parinko pati dizainerė. „Erdvėje puikiai pritapo mano mėgstamos dailininkės Miglės Kosinskaitės paveikslas „Eisena“. Šios dailininkės paveikslams būdingas sarkazmas, spalvinė gama, tūris ir gylis apskritai dera prie mano kurtų interjerų. Jie turi kelti šiokią tokią intrigą ir šypseną“, – šypteli ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis