76 kv.m. butas prie Babruko ežero Trakuose: tegyvuoja balta spalva

Dviejų kambarių butas Trakuose, Ežerų terasose – šviesus, lengvas ir erdvus. Užsakovė pageidavo subtilaus, skoningo interjero su jaukiomis ir įdomiomis detalėmis. Išskirtiniu būsto elementu tapo ant metalinių trosų pakabinta antresolė – lengvumo ir dinamikos išraiška.

Kadangi bute aukštos lubos, norėta išlaikyti didelę bendrą erdvę su miegamuoju, o svečiams palikti atskirą kambarį. Dizaineris Rimantas Špokas pasakoja, kad iš pradžių apie pakabinamą antresolę kalbėta ne visai rimtai, bet vėliau ši idėja pasirodė labai įdomi ir tapo realybe. Mat išardžius dalį lubų gipso kartono apdailos pastebėta, kad jas galima pakelti ir taip dar labiau padidinti erdvę. Įrengus antresolę visiškai pasikeitė erdvės planas, būstas įgavo kitokį vaizdą ir funkcionalumą.


Antresolė suskaidė erdves, iš naujo sujungė funkciją ir dizainą. Antrame aukšte buvo įrengtas šviesus ir kuklus miegamasis bei drabužinė. Antresolę laikantys trosai atlieka ir apsauginių turėklų funkciją. Be to, su lubų sijomis jie įsilieja į dinamišką linijų žaismą, kuria lengvumo įspūdį, kitaip nei pavyzdžiui kolonos ar atramos.



Vyraujančiame baltame fone išryškėja medienos tekstūra, teikianti šilumos ir jaukumo. Įdomiomis detalėmis interjerą papildo apvalūs stikliniai šviestuvų burbulai, baldų detalės, egzotiškų ornamentų vonios plytelės. Kabantys šviestuvai, ryškūs gobelenai ir asimetrinė baldų kompozicija įneša šiek tiek chaotiškos ir nerūpestingos nuotaikos, tačiau išlaikoma harmoninga visuma. Žaismingumą ir judesį taip pat kuria įstrižų parketlenčių, skirtingų krypčių, linijų ritmas. Interjeras dinamiškas, bet tuo pačiu ramus, stabilus, elegantiškas.


L.Garbačausko nuotr.


Pašnekovas užsiminė, kad būsto stilistika kažkiek artima „arts&cratfs“ judėjimui, kuriam būdingas individualaus braižo išryškinimas, amatininko pagaminti daiktai, meniškumas. Daugelis baldų sukurti specialiai šiam projektui: virtuvė su baru, laiptai, lentynos, suolas palei židinį, drabužinė, lova, rašomasis stalas, vonios baldai. Dėl to įgyvendinti tokie sprendimai kaip su baru „suaugantys“ laiptai ar virtuvė po jais, lovūgalis, pereinantis į stalą, nestandartinės stumdomos durys, suolas su lentynomis palei židinį.


Neatsitiktinai prie valgomojo zonos atsirado ir baltų plytų siena – ji koncentruoja šią zoną, ją įrėmina. Plytos nelygiais kraštais dera prie medienos tekstūros. Vienoje linijoje kartu su televizoriumi ir garso sistema integruotas židinys neapsunkina erdvės, o funkcionalios lentynos „sudėliotos“ ant jaukiai prisėsti kviečiančio suolo. Čia pat ir vieta malkoms. Visa tai kuria organišką, estetišką ir jaukią atmosferą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis