75 kv.m. butas Vilniuje: savito namų veido paieškos

Standartiniame naujos statybos būste pritaikytos praėjusio amžiaus pradžioje išpopuliarėjusių modernizmo krypčių užuominos, išraiškingi ryškių spalvų ir skirtingų faktūrų kontrastai, subtilūs klasikinės architektūros elementai ir šiuolaikiški dekoro objektai monotoniškoje daugiabučio erdvėje sukūrė intriguojamą namų istoriją.

Tipas – naujos statybos 3 kambarių butas.


Plotas – 75 m².


Gyventojai – viena jauna moteris.


Interjero projekto autorė – studijos „Interjero architektūra“ interjero architektė Indrė Sunklodienė.


L. Garbačausko nuotr.


Imantis trijų kambarių buto interjero projektavimo darbų naujos statybos daugiabutyje, Vilniaus „Venecijos“ gyvenamajame rajone, iš karto buvo nuspręsta pakoreguoti kambarių išdėstymą. Buto šeimininkė, jauna, aktyviai gyvenanti ir daug dirbanti vilnietė, savo naujuose namuose norėjo sukurti įdomią istoriją pasakojančią erdvę, kurioje būtų ne tik jauku ir patogu, bet ir nenuobodu gyventi. Pirminis buto projektas tokią viziją smarkiai ribojo, nes svetainė ir virtuvė buvo visai „kišeninės“. Dėl šios priežasties architektė pasiūlė atsisakyti vieno kambario ir suformuoti didelį bendrąjį kambarį su svetainės, virtuvės ir valgomojo zona. Be to, pertvarkant erdves vonios kambaryje pavyko įrengti patogią nišą, todėl bendrajame kambaryje atsirado talpi drabužių spinta, kurioje paslėptas ir dujų katilas.


L. Garbačausko nuotr.


Prie įsprūdomis dekoruotos baltos sienos įkomponuota projekto autorės sukurta minimalistinė konsolė su metalinėmis kojomis išryškina interjero koncepciją derinti skirtingus stilius.


Jaunos buto šeimininkės vizijose namuose turėjo būti juntamas elegantiškas klasikos prieskonis. Interjero projekto autorė šią viziją patobulino, atsižvelgdama į namo, kuriame įrengtas butas, aplinką, šeimininkės amžių, gyvenimo būdą ir šiuolaikiškos erdvės architektūrą. Būtent pastarasis elementas buvo perdarytas pagal klasikinius principus – sukurtas stilizuoto istorinio pastato įspūdis: grindys išklotos stambiu „eglutės“ rašto parketu, lubos ir sienos dekoruotos lipdiniais ir rozetėmis, per visą sieną nusitęsiančiai sieninei spintai pritaikytos įsprūdinės durys. Tokiame stilistiniame kontekste komponuojami kiti interjero objektai pasakoja šiuolaikišką istoriją su subtiliais bauhauzo ar art deco intarpais.


L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.


Svetainėje sukurta bauhauzo stiliui artima kompozicija: vyraujančiame baltos, pilkos ir juodos spalvų fone paryškinamas karališko tamsiai mėlyno veliūro ir rusvos molio spalvos odos kontrastas. Subtilios prabangos pojūtį sustiprina aukso spalvos detalės, o stilistinę idėją pabrėžia modernizmo epochai būdingų formų šviestuvai su paauksuotomis kojelėmis.


L. Garbačausko nuotr.


Virtuvėje sumontuotos aukštos spintos pratęsia klasikinę interjero temą, o į vidurį įterptos lygios spintelių plokštumos sukuria kontrastingą vaizdą. Faktūriška dirbtinio marmuro sienelė ir stalviršis šiai kompozicijai suteikia prabangos ir elegancijos pojūtį.


L. Garbačausko nuotr.


Valgomojo zonoje prie šiuolaikiško stalo įkomponuotos garsiosios praėjusio amžiaus viduryje sukurtos kėdės „In Between“.


Šeimininkės miegamajame architektė Indrė Sunklodienė stengėsi sukurti jaukų ir elegantišką buduaro įspūdį, todėl rinkosi atitinkamas apdailos medžiagas, spalvas ir faktūras. Klasikinio stiliaus įspūdį čia dar labiau sustiprina dekoratyvinės reljefinės sienų plokštumos (jomis iki pusės išklijuotos visos kambario sienos), taip pat stilizuotas baldų – krėslo, konsolės, lovos atlošo – ir sieninių šviestuvų dizainas. Bendram spalviniam fonui sukurti parinktas jaukus ir šiltas kakavinis koloritas – jame itin ryškiai sužiba šeimininkės mėgstamas baklažanų atspalvis, pereinantis į tamsiai alyvinius tonus. Spalvinę kompoziciją susieti į bendrą visumą padėjo tamsesnis konsolės, naktinių stalelių vengės atspalvis.


L. Garbačausko nuotr.


Puikus stilių sintezės pavyzdys – pagal architektės projektą sukurta otomanė. Ant minimalistinių metalinių kojų buvo „patupdyta“ klasikinio dizaino minkštoji dalis, apvilkta įspūdingu pereinančių spalvų veliūriniu audiniu.

O palei sieną priešais lovą įkomponuota miegamojo spinta su TV sekcija pabrėžia stilių žaismo koncepciją interjere: įsprūdomis dekoruotos santūraus klasikinio dizaino durys dera su graviruotais veidrodiniais stalčių paviršiais, sukuriančiais art deco stiliui būdingą įspūdį.


L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.


Apie art deco epochą subtiliai užsimena ir miegamojo tapetai su žaismingais, ritmiškais, aukso blizgesiu papuoštais raštais.


Siekiant sukurti ištaigingos, klasikine elegancija dvelkiančios erdvės įspūdį, virtuvės zonoje pradėta marmuro tema tęsiama ir vonios kambaryje. Visoms sienoms dekoruoti čia parinktos šviesios marmuro imitacijos akmens plytelės. Modernumo šiai patalpai suteikia stilizuotas juodų geometrinių raštų ornamentas ir iš plytelių sudėliotas „kilimėlis“, pabrėžiantys sąsajas ir su modernizmo epochos dekoravimo tradicijomis. Šio laikmečio stilių pakartoja ir įspūdingi nesenstančio dizaino „Flos“ šviestuvai, įrėminantys didžiulį graviruotą veidrodį, tapusį išskirtiniu vonios kambario akcentu.


L. Garbačausko nuotr.


Architektė pataria


Šviesaus kolorito erdvėje tamsūs akcentai padeda sutelkti dėmesį, sukurti vientisumo įspūdį. Dėl šios priežasties marmuro apdailos vonios kambaryje pritaikyti ne tik juodi ornamentai, tamsūs baldai, bet ir tokios detalės kaip juodi maišytuvai bei tamsaus medžio jungikliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis