74 kv.m viengungio butas Širvintose

Iš visuomeninio objekto į gyvenamąją patalpą perdaryta erdvė pasikeitė neatpažįstamai: trijų kambarių buto funkcinės zonos buvo iš naujo perskirstytos atsižvelgiant į viengungio šeimininko poreikius, o skandinavišku principu suprojektuotame interjere sukurtas nespalvotos nuotraukos efektas – lakoniškas, bet nenuobodus baltos ir juodos spalvų derinys.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Dažnai pasitaiko, kad daugiabučių pirmame aukšte įrengti butai perdaromi į įvairios paskirties komercines patalpas: kirpyklas, grožio salonus ar odontologijos kabinetus. Tačiau nedideliame Širvintų miestelyje senos statybos daugiabutyje įrengtame 74 m² ploto bute vyko atvirkštinis procesas – pirmame aukšte buvusios grožio studijos patalpos perdarytos į gyvenamąją erdvę. Šios rekonstrukcijos projekto autorių duetas – „Idėjų studijos“ dizainerės Aliona Maliuta ir Anastasija Žuk – pasakojo, kad pertvarkant butą teko daryti nemažai korekcijų: buvo išgriauta virtuvę ir svetainę skirianti siena, padidintas prieškambaris ir sumažinta vonia, virtuvės zonoje vietoj buvusio sandėliuko suformuota niša baldams sumontuoti. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Kita vertus, liko ir naudingų dalykų, pavyzdžiui, tiesiai iš lauko suformuotas atskiras įėjimas. Nors bute buvo ir standartinės durys iš laiptinės, jų nuspręsta atsisakyti, o prie lauko durų šeimininko pageidavimu pavyko įkurti atskirą, sandariai uždaromą rūkomojo patalpą. 

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Interjeras buvo projektuojamas atsižvelgiant į viengungio šeimininko poreikius, tad parinktas lakoniškas, detalėmis ir drastiškais puošybos elementais neperkrautas, erdvės ir šviesos pojūtį išsaugantis skandinaviškas stilius – čia vyrauja klasikinis, bet niekada nepabostantis juodos ir baltos spalvų derinys.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Nors bendrasis kambarys nedidelis, jame numatyta net keletas skirtingų apšvietimo scenarijų: į lubų plokštumą įmontuoti šviestuvėliai ryškiai nušviečia visą erdvę, virš valgomojo stalo įkomponuotas šviestuvas skleidžia jaukią, prigesintą šviesą, o funkcionalus toršeras poilsio zonoje praverčia norint paskaityti ar dirbant kompiuteriu.
R. Kuzmauskaitės nuotr.

Kuriant interjerą buvo svarbu ne tik estetiniai, bet ir praktiški dalykai, todėl svetainėje įkomponuota patogi sofa su miegamuoju mechanizmu, kad prireikus būtų kur nakvoti svečiams.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Dekoratyvios detalės – žvakidė iš elnio ragų, kankorėžių kompozicija, skaldytos malkos – subtiliai pratęsia natūralumu dvelkiančio skandinaviško stiliaus idėją, lakoniškam interjerui suteikia šilumos ir jaukumo.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Dizainerės pataria
Jei virtuvė gana didelė ir pagal jos perimetrą sumontuota užtektinai pastatomųjų spintelių, pakabinamųjų spintelių virš darbastalio galima atsisakyti. Taip ne tik atlaisvinsite erdvę, išsaugosite šviesos ir švaros įspūdį, bet ir išvengsite atvirame bendrajame kambaryje nepageidaujamo „virtuvinio buitiškumo“ pojūčio.

Virtuvės zona įrengta kitoje bendrojo kambario dalyje, priešais svetainę. Ją projektuodamos, dizainerės atsižvelgė į buto šeimininko gaminimo įpročius: daug keliaujantis verslininkas nedažnai pats gamina maistą, tad buvo nuspręsta projektuoti erdvės neužgožiančius baldus, o viršutinių virtuvinių spintelių iš viso atsisakyti. Dėl patogumo baldai buvo montuojami palei dvi sienas: prie vienos įrengtas darbastalis su spintelėmis, į kurias įtaisyta reikalinga buitinė technika, o prie kitos suformuotas darbastalis su plautuve ir virykle. Sieną virš jo dizainerės dekoravo plytų formas pakartojančiomis baltomis plytelėmis, šiai zonai suteikiančiomis dinamikos ir derančiomis prie pasirinktos stilistinės koncepcijos.

Tarp virtuvės ir valgomojo zonų įrengtas tamsaus kolorito paprastų formų baro tipo stalas – vienas pagrindinių šeimininko pageidautų elementų. Jis gali būti naudojamas kaip patogus staliukas greitai papusryčiauti, be to, vizualiai atskiria skirtingas zonas.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Santūriam interjerui jaukumo suteikia sumaniai parinkti negausūs, bet „iškalbingi“ aksesuarai: minkštas ir jaukus kailinis kėdžių apklotas, dekoratyvios, į stilingą krepšį sudėtos skaldytos malkos, išraiškingas faktūros natūralaus pluošto krepšeliai ar daug priežiūros nereikalaujantis įdomių formų sukulentas.
R. Kuzmauskaitės nuotr.

Lakoniška, bet praktiška baro zona padeda vizualiai atskirti valgomąjį ir virtuvę, tarnauja kaip patogus pusryčių staliukas, o užsukus svečiams – ir pagal pirminę „baro“ paskirtį: virš jo įrengtoje lentynoje sumontuota patogi taurių kabykla.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Prie baltų virtuvės fasadų kontrastingai dera tamsus darbastalis ir juoda buitinė technika.

R. Kuzmauskaitės nuotr.
R. Kuzmauskaitės nuotr.

Visame interjere vyraujantį baltą koloritą šeimininko miegamajame paįvairina prigesinti violetiniai akcentai, interjerui suteikiantys išraiškos ir jaukumo.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Miegamajame priešais langą suformuota kompaktiška darbo vieta: prie palangės pastatytas baltas konsolinis staliukas, vizualiai praplečiantis palangės plokštumą, bet neužgožiantis erdvės, o prie jo priderintas stilingas krėslas su porankiais.

Nors miegamasis nedidelis, tačiau dėmesį patraukia jo architektūrinis išskirtinumas – palei langą liko suformuotas nedidelis šviesus erkeris. Ši papildoma erdvė labai pravertė kuriant patogią miegamojo zoną. Projekto autorės pasakojo, kad čia buvo svarbu pastatyti dvigulę lovą, taip pat turėjo likti vietos spintai, komodai ir dar nedidelei darbo zonai įrengti. Būtent tam ir pasitarnavo šviesusis erkeris: čia prie lango išilgai pastatytas nedidelis staliukas su krėslu atstoja patogią ir jaukią darbo vietelę ir beveik neužima miegamojo erdvės. Norėdamos paįvairinti šio kambario spalvinę gamą ir sukurti jaukesnę aplinką dizainerės čia pritaikė santūraus violetinio kolorito akcentų – dvigulę lovą dekoravo puošnia lovatiese, o prie jos pritaikė abstraktaus priešinio minimalistinį paveikslą, įkomponuotą ant sienos virš lovos.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Atskira drabužinė šiam kambariui buvo per didelis baldas, tad dizainerės nutarė priešais lovą pastatyti nedidelę modernaus dizaino spintą su vieta televizoriui ir dar įkomponuoti komodą daiktams susidėti.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Kaip ir visame interjere, nedideliame vonios kambaryje vyrauja baltas koloritas, o jį paįvairina ir vizualiai sušildo jaukus rusvas plytelių ir dekoratyvinės juostelės atspalvis.

R. Kuzmauskaitės nuotr.

Pertvarkant butą buvusios atskirtos vonios ir tualeto patalpos sujungtos į vieną: naujoji vonios kambario erdvė šiek tiek sumažėjo, tačiau čia buvo sumontuota visa reikalinga įranga. Tiesa, vietoj vonios indo parinkta praktiškesnė, vietą ir vandenį taupanti dušinė – ji įrengta viename patalpos kampe priešais praustuvo zoną. Kitame kampe liko pakankamai vietos unitazui sumontuoti. Taip pat čia dar tilpo ir kiti būtini elementai: skalbyklė, talpi spintelė, ne tik dekoratyvi, bet ir praktiška atvira lentyna.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis