65 kv.m. bute Vilniaus dangoraižyje: iš rytietiškos egzotikos – į santūrų moderną PRIEŠ ir PO

Gyvenimas nestovi vietoje, ir tuo dar kartą įsitikinti galėsite peržvelgę šio straipsnio nuotraukas. Daugiau nei prieš penkerius metus architektės Romualdos Dainelienės kurtas sodrių spalvų rytietiško stiliaus interjeras šįkart įgavo naujus atspalvius, nes pasikeitus šeimininkų poreikiams ta pati erdvė tapo visiškai kitokia – moderni, santūri, vyriška...

Viename viršutinių „Europos“ dangoraižio aukštų įrengtą nedidelį (maždaug 65 m² ploto) butą architektė Romualda Dainelienė daugiau nei prieš penkerius metus buvo pavertusi paslaptinga, senovės Indijos atmosfera dvelkiančia erdve su faktūriškomis ryškaus kolorito sienomis, gausiais aksesuarais ir žvilgančiais veidrodžiais. Pasikeitus šeimininkų poreikiams ir interesams Romualda vėl buvo paprašyta perdaryti buto interjerą: po gyvenimo permainų čia įsikūręs vienišas vyriškis norėjo modernesnės, santūresnės gyvenamosios erdvės. Suprantama, ne mažiau svarbu buvo ir remonto bei jam skirto laiko sąnaudos. Atsižvelgdama į šiuos šeimininko iškeltus uždavinius, architektė nusprendė palikti buvusią nelygią grubaus tinko faktūros sienų dangą, tačiau visiškai pakeitė jos koloritą. Nors teko užtepti ne vieną dažų sluoksnį, galų gale sodraus kolorito sienos tapo pastelinio, beveik balto atspalvio. Sendinto stiliaus plytelių grindų dangos taip pat nuspręsta nekeisti: ji atitiko sienų dizainą ir padėjo išlaikyti vientisumo pojūtį.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Modernioje, sendintais fragmentais dekoruotoje erdvėje architektė pritaikė atitinkamų aksesuarų: faktūrišką medinį staliuką su metaliniais ratais, įspūdingą, rankomis raižytą buivolo kaukolę su ragais, originalaus dizaino laikrodį.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.

Svetainė prieš atnaujinimą
Šiuolaikiškame pastate norėdama sukurti senovės pojūtį, Romualda visoms sienoms dekoruoti buvo pritaikiusi nelygią, gruboką tinko faktūrą ir nudažiusi ryškiais kelių atspalvių dažais. Šis procesas pareikalavo itin daug kruopštumo ir dėmesio, todėl architektė nepatikėjo jo statybininkų brigadai. Ji buvo išsirinkusi itin sodrių spalvų dažus (tamsiai vyšninius, rudus, oranžinius, geltonus, alyvinius) ir teptuku skirtingu koloritu pati dažė visas buto sienas ir net lubas. Siekiant įdomesnės sienų faktūros, dar nenudžiūvus pirmajam dažų sluoksniui, skepetėle ar teptuku buvo tepami kitokie, net aukso, atspalviai ir maišomi tiesiog ant sienų – taip išgautas senovės Indijos įspūdis. Prie sodrių sienų priderintos ir svetainėje stovėjusios atraminės kolonos dekoras – ją buvo sumanyta papuošti veidrodžio šukelėmis.

Neaukšta plytų mūro sienelė, anksčiau skyrusi virtuvę nuo svetainės, liko naujajame interjere. Senų plytų faktūra ne tik puikiai dera prie grindų dangos, bet ir padeda sukurti jaukumo įspūdį. Kita vertus, šis architektūrinis elementas suformuoja atskiras funkcines zonas: iš svetainės palei ją pastatyta patogi ir praktiška rusvo atspalvio modulinė sofa, o iš virtuvės pusės – nedidelis baro tipo stalelis, atstojantis ir valgomojo zoną. Architektė visiškai pertvarkė ir virtuvės koloritą bei medžiagas: medinį raižiniais papuoštą stalelį pakeitė baltas lakoniško dizaino baldas, puošnius karoliukais dekoruotus šviestuvėlius – modernūs metaliniai šviestuvai, buvusius tamsaus medžio fasadus – pilkšvos blizgios plokštumos, perlamutrines sienų plyteles – industrinio dizaino betoną imituojančios plytelės. Nors architektūriškai erdvė liko nepakitusi, dėl parinktos apdailos ir tinkamai pritaikytų detalių bendras įspūdis tapo visiškai kitoks.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Svetainės ir virtuvės zonas skiriančios senų plytų sienos faktūra puikiai dera prie grindų dangos ir modernioje erdvėje padeda sukurti jaukumo įspūdį.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Nusižiūrėk idėją!
Kad virtuvės baldai atrodytų lengvesni, neužgožiantys erdvės, tarsi pakilę nuo žemės, architektė pritaikė veidrodinį cokolį.

Siekiant neužgožti nedidelės virtuvės, prie pusryčių stalelio įkomponuotos permatomos kėdės, tarsi pranykstančios šioje erdvėje.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.

Virtuvė prieš atnaujinimą
Virtuvės dizainas visiškai atitiko bendrą rytietiško stiliaus interjero idėją: prie senų plytų sienutės buvo įkomponuotas tamsus raižiniais papuoštas staliukas, virš jo nuleisti puošnūs karoliukų šviestuvai, fasadams parinktos tamsaus medžio plokštės, o sienos dekoruotos perlamutrinio blizgesio plytelėmis.

Šeimininko miegamasis nuo svetainės atskirtas tik sienele, į jį galima patekti pro atvirą, palei langus suformuotą įėjimą. Perdažius sienas šviesia spalva ir atsisakius buvusios pakylos, čia šeimininko pageidavimu buvo numatytos kelios funkcinės zonos: prie lango įrengtas darbo kampelis, kambario gale pastatyta drabužių spinta, o plati dvigulė lova įkomponuota pačiame kambario centre, tad ją galima apeiti iš visų pusių ir patogiai naudotis spinta su varstomomis durimis. Kaip tikina architektė, toks sprendimas padėjo sukurti funkcionalią aplinką ir praktiškai išnaudoti visą kambario erdvę. Norėdama sukurti vizualiai didesnės ir šviesesnės patalpos įspūdį, Romualda parinko spintą su lakoniško dizaino blizgiomis baltomis, šviesą atspindinčiomis durimis.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Pagrindinis dėmesys šiame kambaryje atitenka ryškia lovatiese dekoruotai santūraus dizaino lovai ir netikėtam miegamojo elementui – ant sienos pakabintam dviračiui, iš tiesų šiltuoju sezonu tarnaujančiam pagal savo tiesioginę paskirtį.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Architektė pataria
Siekiant praktiškai išnaudoti ilgos ir siauros formos miegamojo erdvę, lovą galima statyti tiesiog patalpos viduryje – už jos dar bus galima įkomponuoti drabužinę, o kambaryje neliks tuščios, nenaudojamos erdvės.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.

Miegamasis prieš atnaujinimą
Miegamajame buvo sukurta itin paslaptinga atmosfera. Kambarys (net ir lubos) – sodraus vyšninio kolorito, nuo lubų nuleisti karoliukų šviestuvai, o siena, į kurią atremtas didžiulis, ant specialiai sumontuotos pakylos patiestas čiužinys, aukso spalvos dažais dekoruota rytietišku ornamentu. Taip suformuotas savotiškas galvūgalis. Šį įspūdį pabrėžė ir antikvariniai, iš natūralaus medžio pagaminti ir raižiniais papuošti baldai, kaip dekoro elementai pritaikyti puošnūs sendinto metalo spalvos rėmai, įvairiaspalvės dekoratyvinės pagalvėlės.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Prieškambario erdvė taip pat sulaukė nemažų pokyčių – čia ne tik buvo perdažytos sienos, bet ir atsisakyta nišų, tarnavusių kaip lentynos kepurėms ir pirštinėms susidėti. Vietoj jų palei vieną sieną buvo įkomponuota patogi trejų durų spinta su blizgiais baltais fasadais – jie taip pat padėjo vizualiai praplėsti mažos ir siauros patalpos erdvę. Stiklinių blokelių intarpas sienoje, jungiančioje prieškambarį su vonios kambariu, liko iš ankstesnio interjero, tačiau apipavidalinimas pritaikytas prie santūraus, vyriško interjero dizaino: atsisakyta juosiančių puošnių rėmų, todėl dabar jis atrodo kaip minimalistinis dizaino objektas baltoje sienoje. Tokį įspūdį sustiprina šalia pastatytas lakoniškas stalelis įvairioms smulkmenoms susidėti.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Interjere vyraujančią vyriško santūrumo koncepciją jau prieškambaryje atskleidžia taikliai parinkti aksesuarai: originalaus dizaino drabužių kabykla, santūraus dizaino veidrodis metaliniais rėmais, lakoniškas stalelis ir neįprastos formos sieninis šviestuvas.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.

Prieškambaris prie atnaujinimą
Nedidelis prieškambaris iki rekonstrukcijos buvo dekoruotas tokiu pačiu kaip svetainė būdu, o puošnumo įspūdį čia kūrė ornamentuoti aukso spalvos rėmai. Jais buvo papuošti ne tik veidrodžiai, bet ir stiklo blokelių intarpas sienoje.

Vonios kambario pokyčiai dažniausiai reikalauja daugiausia investicijų, todėl nusprendė čia pakeisti tik koloritą: kaip ir visame interjere buvusi mėlyna siena virš plytelių buvo nudažyta baltai, todėl bendras vaizdas iš karto pasikeitė. Surūdijusį metalą imituojančios plytelės atitiko modernią miesto stiliaus naujojo interjero koncepciją. Prie jų tiko ir čia buvęs didelis veidrodis su plačiais mediniais rėmais, ir ilgas praustuvas, ir atvira metalinė kriauklė. Buvo atsisakyta tik gausių dekoro elementų ir puošnių aksesuarų, iki šiol kūrusių rytietiškos atmosferos pojūtį. Tvarkingai išdėlioti būtiniausi reikmenys, vienspalviai rankšluosčių komplektai, modernus skalbinių krepšys ir stilingas kilimas padėjo pakeisti bendrą vaizdą ir pritaikyti šią erdvę prie naujosios interjero koncepcijos.

Interjeras
Interjeras
A.Narmonto nuotr.

Vonia prieš atnaujinimą
Kadangi vonios kambarys buvo palyginti nedidelis, sienoje, skiriančioje ją nuo prieškambario, išgriauta anga ir joje sumūrytas melsvo atspalvio stiklo blokelių fragmentas. Siekiant sukurti rytietišką įspūdį, sienoms dekoruoti buvo parinktos įdomios plytelės, imituojančios surūdijusį metalą, o prie jų pritaikytas ryškus mėlynas atspalvis – juo nudažytos sienos virš plytelių. Itin svarbų vaidmenį čia vaidino įvairiausi aksesuarai, papuošalai, žvakės ir veidrodžiai, vonios kambaryje padedantys kurti reikiamą atmosferą.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Mėlyno atspalvio stiklo blokelių fragmentas vonios kambario sienoje sukuria įdomų, neįprastą šios patalpos apšvietimą, o iš prieškambario pusės atrodo kaip minimalistinio dizaino objektas, įkomponuotas baltoje sienos plokštumoje.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Įdomaus dizaino surūdijusį metalą imituojančios plytelės atitiko modernią miesto stiliaus koncepciją.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Perdažyta siena, tvarkingai išdėlioti būtiniausi reikmenys, vienspalviai rankšluosčių komplektai, modernus skalbinių krepšys ir stilingas kilimas padėjo pakeisti bendrą vonios kambario vaizdą.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis