62 kv.m. butas Užupyje su neįprastu antresolės sprendimu

Kurdama šį nuomai skirto būsto interjerą dizainerė Kristina Česonytė įkvėpimo sėmėsi iš šalia esančio Užupio ir aukštų lubų, kurios tarsi skatino ieškoti nestandartinių sprendimų. Tiesa, greta originalumo svarbūs kriterijai buvo ir praktiškumas, erdvumas, taupumas.

Įėjus į naujos statybos butą Krivulės gatvėje pasitinka industrinio ir retro stiliaus derinys. Akys pirmiausia užkliūva už grubokų sendinto dizaino šviestuvų ir ryškaus specialiai patrinto kilimo, kontrastuojančiu su vienspalviu interjeru. Vis dėlto, svarbiausias erdvės akcentas – metalinė antresolė, kurioje laikomi įvairūs daiktai, knygos, o ateityje gali įsikurti ir darbo kambarys.


Visos gyvenimui reikalingos zonos – virtuvė su svetaine, miegamasis, sandėliukas – buvo sutalpintos pirmajame aukšte, 48 kv. m plote. Erdvių planas išliko toks, kaip numatyta, tačiau siekiant padidinti plotą buvo nugriauta dalis virtuvės sienos ir suformuota antresolė. Dėl šio sprendimo buto plotas padidėjo iki 62,6 kv.m.


Dizainerė pasakoja, kad dėl antresolės, ypač jos dydžio, teko pasukti galvą: ji turėjo būti ne per maža (priešingu atveju, neapsimokėtų jos įrenginėti), bet ir neužgriozdinti, neapsunkinti mažos erdvės. Siekiant lengvumo įspūdžio antresolė nudažyta baltai, o palikti metaliniai fragmentai atsikartojo apačioje esančios virtuvės balduose. Kitas iššūkis buvo įtalpinti laiptus, todėl parinkti atviros konstrukcijos laipteliai, naudojama ir kaip stilinga batų lentyna.



Dar vienas funkcionalus sprendimas: sandėliuko-drabužinės patalpa buvo atskirta stumdomomis durimis, pereinančiomis į virtuvės baldų komplektą. Tai padėjo išsaugoti erdvę, nes virtuvė, drabužinė ir sandėliukas sudaro vientisą elementą. Akiai malonus medis paryškina interjerą ir suteikia jam jaukumo.


Buto sienos ir lubos buvo išdažytos balta spalva, o kontrastą jai kurie dekoratyviniai elementai: senamadiški nebrangūs šviestuvai su virštinkine elektros instaliacija, juodos užuolaidos, juodi baldų apvadai ir kai kur (svetainėje, vonios kambaryje) suspindinti oranžinė spalva. Industrinės, „šaltos“ medžiagos derintos su jaukesnėmis ir šiltesnėmis: pavyzdžiui, plytelės su laminatu, metalas su medžiu. Vis dėlto, išlaikyta loftinė „grubaus jaukumo“ koncepcija – saldumo čia nerasite nė su žiburiu.


Kadangi butas įsikūręs pirmajame pastato aukšte, pagrindinė zona, drabužinė, prieškambaris ir vonios kambarys išklijuoti plytelėmis, o miegamojo ir antresolės grindys – laminuotomis dekoratyviai sendintomis lentomis. Ant tokios dangos ne tik maloniau vaikščioti – ji kontrastuoja su baltomis sienomis ir pagyvina interjerą.


Projekto autorės: Kristina Česonytė ir Raminta Kupčiūnaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis