60 kv.m. butas Vilniuje, kuriame pasijunti tarsi išvykęs į Rytus

Pravėrus Vilniuje esančio nedidelio buto duris iš karto supranti – čia gyvena Rytus įsimylėję žmonės. Trijų asmenų šeima dizainerio Artūro Kovzano pageidavo sukurti interjerą Rytų Azijos tematika, į kurį jie galėtų grįžti po dienos darbų lyg į ramybės oazę. Šiuo tikslu buvo pasitelktos kiek neįprastos buto apdailai medžiagos: medinės dailylentės, natūralūs žolės tapetai, bambukų stiebai, akmuo.

Nedidelėje bedrojoje patalpoje turėjo tilpti prieškambario, svetainės, virtuvės ir darbo zonos, tad reikėjo stengtis šią erdvę apkrauti minimaliai. Koridoriuje atsisakyta spintos, lauko rūbai laikomi drabužinėje, dažniau naudojami – kabinami atviroje kabykloje. Virtuvės zonoje valgomojo stalą pakeitė baras.

Buto gyventojų poreikius jis patenkina, kadangi šeima neužsiima gausia maisto ruoša. Virtuvės nišoje baldai suprojektuoti taip, kad būtų maksimaliai išnaudota vieta daiktų pasidėjimui. Visi virtuvės reikmenys slepiasi už uždarų durelių – taip palaikoma vizualinė švara. Svetainės kampe buvo įrengta nedidelė darbo zona. Ji sąlyginai atskirta nuo svetainės sofos dekoratyvia lentų konstrukcija.

Darbo stalą, suoliuką (kuris gali būti naudojamas ir atsisėdimui, ir kaip žurnalinis staliukas), baro stalą ir kėdes pagamino pats dizaineris. Tam buvo panaudotos grubios faktūros ąžuolo masyvo plokštės bei suvirintos ir nudažytos metalo kojos. Svetainės puošmena – bio židinys, apdailintas dekoratyviniu akmeniu. Dizaineris Artūras Kovzanas atkreipia dėmesį, kad bio židinys – puikus interjero dekoro elementas, kuris yra kol kas nepelnytai neįvertintas ir vis dar sunkiai skinasi kelią į lietuvių namus.

Asmeninio albumo nuotr.

Miegamajame šeimininkų pora norėjo šalia lovos įsirengti atskirą poilsio zoną. Buvo sugalvota ją pakelti ant paaukštinimo, po kuriuo įrengtas didžiulis stalčius daiktams laikyti. Pirminiame buto plane buvo numatytas antras san. mazgas šalia miegamojo, tačiau jo buvo atsisakyta ir čia įrengta drabužinė. Miegamajame, kaip ir kitose patalpose, buvo pagaminti šviestuvų gaubtai iš bambuko, o ažūriniai šviestuvai kabantys abipus lovos – iš metalinių vazų. Šio kambario apdailoje, šalia dailylenčių ir bambuko stiebų, buvo panaudotos vieno pjovimo pušinės lentos galvūgalyje.

Įrenginėjant sūnaus kambarį, tėvai stengėsi atsižvelgti į jo pageidavimus. Vaiko užgaida buvo turėti savo kambaryje pilį. Atsižvelgiant į tai, viena siena buvo dekoruota žaislinę pilį vaizduojančiu fototapetu. Suprojektuota atraktyvi lova su antresole žaidimams. Renkant apdailos medžiagas vaiko kambariui, buvo galvojama apie praktiškumą, tad tapetas pagamintas iš valomos medžiagos, o grindys išklotos linoleumu.

Kuriant buto interjerą, buvo pagalvota net ir apie keturkojus šeimos narius – dviem čia gyvenančiom katėms san. mazgo duryse padarytas japoniškų Torii vartų formos praėjimas iki kraiko dėžutės. Tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad šiuose namuose slampinėjančių kačių porelė – azijietiškos kilmės?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis