54 kv.m. butas patogiam dviejų žmonių gyvenimui Vilniaus senamiestyje

Mėtomis ir gaivia žaluma dvelkiantis butas Vilniaus senamiestyje dar laukia savo šeimininkų, tačiau negyvenamos aplinkos šaltumo čia nesijaučia. Nors butas yra skirtas nuomai ir interjerą teko kurti įsivaizduojamiems gyventojams, „2XJ architektai“ komanda Jokūbas Jurgelis, Jurga Marcinauskaitė ir Jelena Liutvinienė interjere siekė sukurti pilnatvės ir užbaigtumo įspūdį.

Butą sudaro patogiam dviejų žmonių gyvenimui reikalingos patalpos: erdvi svetainė, dalinai atvira virtuvė, erdvus vonios kambarys, miegamasis su didele drabužine ir patogia darbo vieta. Erdvumo įsūdį sustiprina balta sienų spalva ir svetainėje per visą sieną sumontuotas veidrodis. Balduose taip pat dominuoja šviesios – medžio ir balta spalvos bei įvairių atspalvių žalia – nuo pilkai žalsvos iki sodrios spygliuočių žalumos. Visose patalpose panaudota ta pati spalvinė gama ir minimalistinis baldų stilius, o įvairovę kuria interjero dekoracijos.

Patys objektai tarpusavyje labai skirtingi, tačiau kartu sudaro harmoningą visumą: šaltos gipsinės formos ir organiški augalai, ryški tapyba ir lakoniški piešiniai. Kuriant interjerą buvo stengiamasi pabrėžti kontrastus: sena/nauja, marga/vientisa, gyva/negyva, įmantru/paprasta. Svarbų vaidmenį vaidina medžiagiškumas ir raštai – faneros, grindų, plytelių. Iš pažiūros paprastos baltos sienų plytelės virtuvėje ir vonios kambaryje suklijuotos atkartojant grindų raštą.

Kadangi butas yra sename name, buvo atiduota duoklė tam laikmečiui – palikti restauruoti langai ir durys, nelygintos sienos ir lubos, asociatyvios grindys. Paklaustas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, įsikūriant istorinėje aplinkoje esančiame bute, architektas Jokūbas Jurgelis pataria pirmiausia išsaugoti tai, kas yra vertingiausio tose patalpose. Renkantis baldus ir kitus interjero elementus, galima stengtis išlaikyti senojo laikmečio dvasią panaudojant autentiškus daiktus, bet tai yra labai brangu ir sudėtinga, norint išvengti kičo efekto. Kitas kelias yra rinktis šiuolaikiškus daiktus, nebandant imituoti senovės. Šiuo atveju turėtų akivaizdžiai matytis, kas yra sena ir autentiška, o kas – sukurta šiandien. Einant šiuo keliu reikia daugiau drąsos ir idėjinio pagrindo.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis