50 kv.m eklektiškas būstas – ekonominiu režimu Juodkrantėje

Renovuotame kurortinio Juodkrantės miestelio daugiabutyje įrengtame šeimai poilsiauti skirtame bute architektė Romualda Dainelienė stengėsi sukurti jaukią, derančią prie romantiškos pajūrio aplinkos, funkcionalią gyvenamąją erdvę. Nors dirbti teko ekonominiu režimu, projekto autorė džiaugiasi, kad galutinis rezultatas – eklektiškas, elegantiškas, patogus, žaismingais akcentais paįvairintas šviesaus buto interjeras – toli gražu to neišduoda.

Prieš imantis dekoruoti maždaug 50 m² ploto dviejų miegamųjų buto interjerą, projekto autorei Romualdai Dainelienei pirmiausia teko šiek tiek pakoreguoti buvusias pertvaras. Padaryti pakeitimai atrodo nedideli, bet yra itin svarbūs funkcionalumo požiūriu. Pirminiame plane durys į vonios kambarį buvo suprojektuotos ilgojoje bendrojo kambario sienoje, tiesiog svetainėje. Norėdama šiek tiek paslėpti šią patalpą nuo reprezentacinės zonos, architektė pakeitė durų vietą – sumontavo jas iš šono, tuo pačiu suformuodama nedidelį koridorių, kurio gale atsirado galimybė įrengti nedidelę drabužinę. Toks iš esmės nedidelis architektūrinis sprendimas padėjo logiškai suskirstyti funkcines erdves ir suformavo vientisą atviro bendrojo kambario erdvę.

T.Serket nuotr.

Valgomajam žaismingumo ir intrigos suteikia virš stalo įkomponuoti rytietiškų motyvų šviestuvai iš karoliukų.

T.Serket nuotr.

Stengdamasi išsaugoti erdvės pojūtį nedideliame prieškambaryje, architektė čia parinko tik būtiniausius elementus: ant sienos pritvirtintos dvi elegantiškos kaltinio metalo kabyklos, o prie jų pastatytas minkštas pufas.

Kurortiniame Juodkrantės miestelyje įrengtam butui dažyti architektė pasirinko švelnų kreminį atspalvį – jai norėjosi sukurti lengvą, padedančią atsipalaiduoti, romantišką aplinką. Kita vertus, sprendimas dažyti visas sienas itin derėjo prie ekonominio remonto biudžeto. Dėl tos pačios priežasties grindys buvo išklotos laminuota danga, tiesa, itin kokybiška. Kaip pasakojo projekto autorė, laikantis ekonominio režimo daugelis šio buto baldų buvo pirkti per išpardavimus specialiose užsienio parduotuvėse, labiau kreipiant dėmesį į kainą, o ne į dizainą. Virtuvės baldai, svetainės ir vaikų kambario sofos buvo užsakyti iš lietuvių gamintojų. Šeimininkams buvo svarbu ne tik estetinis vaizdas, bet ir praktiškumas, todėl pasirinkti patvarūs, neteplūs, gerai valomi minkštųjų baldų gobelenai. Projekto autorė pasakojo, kad tokiu atveju pats geriausias sprendimas – jauki, eklektiška stilistika, kurioje sumanus dekoratorius gali pritaikyti ir visiškai skirtingas detales. Norėdama paįvairinti pastelinį interjerą ir suteikti jam žaismingumo bei šmaikštumo, Romualda pritaikė keletą išskirtinių akcentų: virš valgomojo stalo įkomponavo spalvingus rytietiškų motyvų šviestuvus iš karoliukų, svetainėje patiesė ryškų dryžuotą kilimą, prie jo priderino tokio pat rašto fotelį-transformerį, o patogią rusvą sofą papuošė stilingomis pagalvėlėmis.

T.Serket nuotr.

Architektė tikina, kad tinkamai parinktas šviestuvas – tai galutinis kiekvienos interjero kompozicijos akcentas, todėl visoms buto erdvėms dekoruoti pritaikė originalaus dizaino, derančius prie aplinkos bei traukiančius akį sietynus.

T.Serket nuotr.

Svetainėje įkomponuotas išskirtinio dizaino kavos staliukas, kurio stalviršyje sumontuotas didžiulis laikrodis.

T.Serket nuotr.

Renkantis baldus šeimininkams buvo svarbu ne tik estetinis vaizdas, bet ir praktiškumas, todėl pasirinkti patvarūs, neteplūs, gerai valomi minkštųjų baldų gobelenai.

T.Serket nuotr.

Bendrojo kambario gale, prie svetainės, buvo suformuotas nedidelis koridorius, vedantis į kitas buto patalpas – vonią, šalia jos įrengtą naują drabužinę ir šeimininkų bei vaikų miegamuosius.
Pagrindiniame miegamajame architektė stengėsi sukurti švelnia romantika ir jaukumu dvelkiančią atmosferą, todėl parinko šią nuotaiką pabrėžiančius baldus. Šeimininkų pageidavimu miegamojo centre įkomponuota itin plati dvigulė lova su baltai dažytais, mediniais burbulais puoštais galais. 

T.Serket nuotr.

Žaismingumo, išskirtinumo pastelinio kolorito šeimininkų miegamojo interjerui suteikia pakabintas originalaus dizaino šviestuvas ir subtilūs akcentai – dryžuotas kilimėlis bei žirneliais puošta pagalvėlė.

T.Serket nuotr.

Architektė pataria!
Norint sukurti interjero intrigą, svarbu nebijoti pamėginti derinti, atrodytų, nesuderinamus, skirtingos stilistikos ir prigimties akcentus. Šeimininkų miegamajame ramią monotoniją išblaško įdomūs akcentai – originalaus dizaino medinis pakabinamas šviestuvas, žaisminga dekoratyvinė pagalvėlė su spalvingais žirneliais, pajūrio tematikos reprodukcija.

T.Serket nuotr.

Romantišką atmosferą miegamajame padeda kurti prie lovos derantys elegantiški staleliai su jaukiais naktiniais šviestuvėliais.

T.Serket nuotr.

Nedideliame vonios kambaryje teko sutalpinti ne tik visą reikalingą įrangą, bet rasti vietos ir skalbyklei – ją architektė paslėpė spintelėje po praustuvu.

T.Serket nuotr.

Net ir nedidelėje erdvėje Romualda pritaikė dekoratyvų akcentą: vonios sieną puošia įspūdingas veidrodis su plačiais mediniais raižytais rėmais.

T.Serket nuotr.

Šeimos poilsiui skirtame bute svarbu ne tik sukurti estetišką aplinką, bet ir įrengti kuo daugiau miegoti skirtų vietų, todėl projekto autorė interjerui apstatyti rinkosi funkcionalius minkštuosius baldus – išskleidžiamas sofas, transformuojamąjį fotelį, kuriuos prireikus galima paversti patogiomis miegoti lovomis.

T.Serket nuotr.

T.Serket nuotr.

Greta šeimininkų miegamojo buvo įrengtas dukters kambarys, kuriame prireikus apsistoja ir į svečius užsukantys draugai. Atsižvelgdama į tai projekto autorė stengėsi išsaugoti prie viso buto derančią erdvės stilistiką: kaip ir visame interjere, sienos čia nudažytos pasteliniu kreminiu atspalviu, o palei sieną įkomponuota praktiška ir patvari neutraliu pilko atspalvio gobelenu aptraukta miegamoji sofa. Tačiau Romualda į aplinką įterpė įdomių, ryškių, kuriančių linksmą nuotaiką akcentų: ant grindų patiestas smulkiais dryžiais margintas kilimas, greta sofos žaismingai pūpso ryškiaspalvis, siuvinėtais raštais puoštas rožinis pufas, prie jo derinamos įvairiais ornamentais išmargintos dekoratyvinės pagalvėlės, o šią linksmą kompoziciją užbaigia virš sofos pakabintas žaismingas pano su kaligrafiniais motyvais ir originalus rytietiško stiliaus, karoliukais puoštas veidrodis, įkomponuotas ant sienos priešais sofą.

Projekto autorė – architektė Romualda Dainelienė, roma.daineliene@gmail.com.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis