48 kv.m. butas Vilniuje, kuriame ypač sumaniai panaudotos fotografijos

Naujos statybos daugiabutyje įrengtas nedidelis vieno miegamojo butas buvo kuriamas pagal nespalvotos fotografijos modelį. Interjerą projektavusi dizainerė Audronė Litinskienė perplanuotą tipinio buto erdvę dekoravo monochromiškais pilkais, juodais ir baltais atspalviais, plokštumas paįvairino subtiliomis raštų faktūromis, grafiniais elementais ir net nuotraukų atspaudais, o spalvinę kompoziciją pagyvino ryškesniais raudonais akcentais.

Asmeninio albumo nuotr.

Vilniaus Antakalnio rajone, neseniai pastatytame naujame daugiabutyje, vos 48 m² ploto butą įsigiję vilniečiai dar nebuvo iki galo apsisprendę, ką toliau darys su šiuo nekilnojamuoju turtu – nuomos, parduos ar pasiliks sau, tačiau iš karto suprato, kad jį įrengdami be specialisto konsultacijos neapsieis. Vieno kambario butas buvo suplanuotas labai nepatogiai – ir taip ankštame bendrajame kambaryje dar turėjo tilpti virtuvė, tad svetainei vietos nebeliko, o prieškambaris ir koridorius likusios erdvės atžvilgiu buvo neproporcingai dideli. Interjerą projektavusi dizainerė Audronė Litinskienė pasiūlė iš esmės pakeisti funkcinių zonų vietas: iš bendrojo kambario kompaktiška virtuvėlė perkelta į koridorių, todėl atsirado galimybė suprojektuoti visavertę svetainę su valgomojo zona. Iškart už jos suformuotas miegamasis, o prieškambario gale įrengta gana erdvi dušinė su tualetu. 

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Interjere pritaikyti originalūs dekoro elementai, ypač virš kompaktiško valgomojo staliuko ant sienos įkomponuotas koliažas su užmerktų šeimininkų akių nuotraukomis, išryškina pagrindinį interjero dizaino motyvą – fotografijos tematiką.

A.Narmonto nuotr.

Siekdama suminkštinti erdvę ir paįvairinti spalvinę gamą, abiejų šių sienų fragmentams Audronė subtiliai pritaikė smulkios faktūros „žąsies kojelės“ raštą, kartojamą svetainėje ir miegamajame.

A.Narmonto nuotr.

Centrinė sienelė, į kurią sustumiamos miegamojo durys, sumaniai panaudota TV zonai įrengti.

A.Narmonto nuotr.

Daugelis buto baldų – prieškambario, miegamojo spintos, svetainės lentynos, virtuvės konstrukcija – suprojektuoti pačios dizainerės atsižvelgiant į konkrečią patalpą ir apgalvotai išnaudojant erdvę iki pat lubų.

A.Narmonto nuotr.


Dizainerė pataria

Neretai klaidingai manoma, kad tamsus koloritas vizualiai sumažina patalpas, tačiau iš tiesų tinkamai parinkti pilki, rudi ir net juodi tonai suteikia erdvei gylio, todėl kambarys atrodo didesnis.

A.Narmonto nuotr.

Blizgūs balti spintos fasadai atspindi pro langus sklindančią šviesą, todėl miegamasis atrodo šviesesnis ir erdvesnis.

Kuriant nedidelio buto interjerą buvo svarbu ne tik apgalvotai ir patogiai išdėlioti funkcines zonas, bet ir taupyti kiekvieną erdvės centimetrą. Dėl šios priežasties daugelis baldų – prieškambario, miegamojo spintos, svetainės lentynos, virtuvės konstrukcija – suprojektuoti pačios dizainerės atsižvelgiant į konkrečią patalpą ir racionaliai išnaudojant erdvę iki pat lubų. Taip pat parinkti erdvę taupantys architektūriniai elementai, pavyzdžiui, dvejos stumdomosios durys, jungiančios svetainės ir miegamojo kambarius. Norėdama sukurti didesnės patalpos įspūdį, Audronė suprojektavo dvejas duris – jas atidarius sukuriamas vientisos didelės erdvės pojūtis, o į centrinę pertvarą, prie kurios įrengta svetainės TV zona, suvažiuojančios durų plokštumos neužima vietos ir neskaido erdvės. Prireikus privatumo, vienas ar abejas duris galima užstumti, ir kambarys lieka atskirtas.

Miegamasis ir svetainė suprojektuoti beveik kaip vientisa bendra erdvė, todėl kurdama interjerą dizainerė stengėsi abiejuose kambariuose išlaikyti vienodą stilių ir taikyti tarpusavyje derančius dizaino bei kolorito sprendimus. Pasirinkus nespalvotos nuotraukos tematikos idėją, visa erdvė dekoruota monochrominiais tonais: didžiosios sienų plokštumos išdažytos baltai, o galinės svetainės ir miegamojo sienos, esančios viena priešais kitą, dekoruotos giliu, tamsiai pilku grafito atspalviu. Siekdama suminkštinti erdvę ir paįvairinti spalvinę gamą, abiejų šių sienų fragmentams Audronė subtiliai pritaikė smulkios faktūros „žąsies kojelės“ raštą, tik svetainėje parinko vos matomo violetinio, o miegamajame – pilko atspalvio tapetus. Toks erdvės atspindžio įspūdis padėjo sukurti vientiso ir stilistiškai išbaigto interjero vaizdą.

A.Narmonto nuotr.


Nespalvotos nuotraukos tematika dekoruotą monochrominio kolorito erdvę praskaidrina subtilūs raudoni akcentai: svetainės kilimas, spintos fragmentas, virtuvės fasadai, miegamojo lova – tarsi ryškios dėmės senoje išblukusioje fotografijoje.

A.Narmonto nuotr.

Miegamasis ir svetainė suprojektuoti beveik kaip vientisa bendra erdvė, todėl kurdama interjerą dizainerė stengėsi abiejuose kambariuose išlaikyti vienodą stilių ir koloritą.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Prireikus privatumo, vienas ar abejas miegamojo duris galima užstumti, ir kambarys lieka atskirtas.

Pakoregavus buto planą, kompaktiška, bet patogi virtuvė buvo suprojektuota nedideliame koridoriuje, vedančiame iš prieškambario į svetainę. Siekiant, kad ši patalpa būtų maksimaliai funkcionali, baldų konstrukcijos su pastatomosiomis bei pakabinamosiomis spintelėmis ir darbastaliais išdėstytos palei abi ilgąsias sienas – viena priešais kitą. Viename darbastalyje sumontuota plautuvė ir viryklė, o kitas paviršius paskirtas maistui ruošti. Atstumas tarp priešpriešiais pastatytų baldų – optimalus, kad būtų patogu gaminti. Stengdamasi praktiškai išnaudoti visą erdvę, dizainerė virš viršutinių spintelių sumontavo papildomas antresoles – čia patogu laikyti rečiau naudojamus daiktus ir neapkrauti nedidelio buto erdvės.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.


Blizgios faktūros viršutinės virtuvės spintelės pakartoja visame interjere naudojamus spalvinius derinius: durelės dekoruotos juodos ir baltos spalvos, pilkais atspalviais, rusvais tonais, o pagyvinamos raudonais akcentais.

A.Narmonto nuotr.

Norint sukurti funkcionalią virtuvę nedidelėje erdvėje, du darbastaliai išdėstyti palei abi ilgąsias sienas – vienas priešais kitą.

Ilgame ir siaurame prieškambaryje – pagrindinė daiktų saugojimo zona. Čia palei ilgąją sieną Audronė suprojektavo didelę, iki pat lubų nusitęsiančią uždarą spintą, kurioje šeimininkai gali susidėti ne tik drabužius, batus, bet ir kitus buityje reikalingus didesnių gabaritų daiktus. Norėdama paįvairinti šios zonos plokštumas, dizainerė sumanė žaismingai dekoruoti spintos fasadus: kai kurios durelės išklijuotos skirtingos faktūros tapetais – sukurtas dinamiškas ir subtilus, prie bendros interjero koncepcijos derantis piešinys. Nespalvotos nuotraukos motyvas šioje patalpoje taip pat neliko pamirštas. Baltai nudažytą sieną priešais spintą per patį vidurį kerta juosta, suformuota iš juodai baltų raštuotų keraminių plytelių. Tarp jų subtiliai įterpta fragmentų – keraminių plytelių su atspaustomis pasaulinių kino garsenybių nuotraukomis.

A.Narmonto nuotr.

Praktiškas sprendimas

Didelis prieškambario veidrodis slepia siaurą spintelę – atidarius veidrodinės plokštumos duris, viduje galima susidėti raktus ir kitokias smulkmenas.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Nespalvotos nuotraukos motyvas prieškambaryje: baltai dažytą sieną per patį vidurį kerta juosta, suformuota iš juodai baltų raštuotų keraminių plytelių ir garsenybių nuotraukų atspaudų.

A.Narmonto nuotr.
A.Narmonto nuotr.

Raštuotų plytelių ir nespalvotų garsenybių nuotraukų atspaudų mozaika, plačia juosta juosianti visą vonios perimetrą, skleidžia elegancija dvelkiančią retro atmosferą.

Subtilus prieškambario keraminių plytelių dekoro fragmentas visu gražumu atsiskleidžia vonios kambaryje – šias dvi patalpas susieja į bendrą visumą ir pabrėžia stilistinį fotojuostos motyvą. Tokiu pačiu principu kaip ir prieškambaryje išklijuota visa dušinės siena, o raštuotų plytelių ir nuotraukų atspaudų mozaika plačia juosta juosia visą patalpos perimetrą ir originaliai pagyvina šviesaus kolorito sienas. Ieškodama originalių vonios kambario dizaino sprendimų, dizainerė nepaliko nuošalyje ir funkcionalumo reikalavimų. Projektuojant erdves vonios kambaryje buvo suformuota speciali niša – joje įtalpintos skalbyklė ir spintelė neužgožia nedidelės erdvės ir padeda taupyti vietą, o ant priešingos sienos pakabintas didžiulis veidrodis ją vizualiai dar labiau padidina.

A.Narmonto nuotr.

Vonios kambario grindys išklotos medžio imitacijos keraminėmis plytelėmis, o prie jų priderinta ir praustuvo spintelės medžio faktūra.

A.Narmonto nuotr.

Projektuojant erdves vonios kambaryje suformuota speciali niša – joje įtalpintos skalbyklė ir spintelė neužgožia nedidelės erdvės ir padeda taupyti vietą.

Projekto autorė – dizainerė Audronė Litinskienė, audrone.litinskiene@gmail.lt.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis